Kultúra Politika Sport Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
EGÉSZSÉG
A méret a lényeg?
 
A tavasz nemcsak a gyógyszerek árának változását hozta – a receptek mérete is más májustól. Mi ennek az oka, mennyiben más az új vény? – kérdeztük dr. Sárkány Csaba háziorvost.
 

 
   
EGÉSZSÉG
Patikák veszélyben
A liberalizáció következtében több kistelepülésen is megszűnhet a gyógyszerellátás a patikák bezárása miatt.
 

 
   
EGÉSZSÉG
Egészségház Nagykerekiben
Felújított orvosi rendelő átadási ünnepségét tartották ma Nagykerekiben.
 

 
   
EGÉSZSÉG
Díjazott gyógyítók
Debreceni onkológus, szekszárdi sebész és győri belgyógyász kapta a legtöbb szavazatot a betegeitől.
 

 
   
EGÉSZSÉG
Béremelés visszamenőleg
A Kenézy Kórházzal már lezárta a bértárgyalásokat az EDDSZ. 
 
   
EGÉSZSÉG
Feloldott tilalom
Mától újra lehet látogatni a Kenézy-kórházban.
 

 
   
EGÉSZSÉG
Korszerűbb betegellátás
Fejlesztési terveit mutatja be a DEOEC az V. Kapcsolat Napján.
 

 
   
EGÉSZSÉG
Véradó hősök
A bűnüldözők mellett a Tankcsapda frontembere is részt vett a debreceni kapitányságon az ORFK I. Országos Véradó Napján. 

 
   
EGÉSZSÉG
Betegek napja
A Kenézy-kórházban lelkészi foglalkozásokon emlékeznek meg a jeles napról. 

 
   
EGÉSZSÉG
Szűrés a TBC ellen
December végéig minden debreceni lakosnak részt kell vennie tüdőszűrésen. 

 
DEOL > Életmód > Egészség
  Intim torna nem csak nőknek
 
(morsus) | 2005. január 18., 15:51
 
Lett légyen bármily erős propagandája egészségünk megőrzésében a prevenciónak, jó magyar szokás szerint – tisztelet a magas egészségkultúrájú egyéneknek – tudatosan már csak a műtőasztal utáni sokkban, félelmünkben változtatunk életvitelünkön, ha egyáltalán fellép effajta igény. Kultúránkban az ürítésben, szexualitásban és a hasi szervek alátámasztásában szerepet vállaló medencealapi izmok karbantartása, az intim testrészek problémája és védelme pedig még ma is olyan tabu, mint amikor ötven évvel ezelőtt, a teszem azt fertőzéstől szenvedő falusi lányt (hosszas keservek után) végre lopva elvitték nőorvoshoz, a szemérmesség diadalában valamiféle erkölcstelenséget érezve.
 
Ahogy az altesti problémák okozta szégyenérzet, úgy a szemérmesen takargatott részeink gyengesége sem a modern kor következménye. Mindig is szenvedtek (a férfiak is) a záróizmok megtartási működésének gyengülésétől. Statisztikák szerint a szégyentünetek a női lakosság felét érintik, pedig némi tanulással és napi pár perces „belső” tornával, akár évtizedek óta tartó, a mindennapi életben komoly nehézségeket okozó problémák is orvosolhatók.
 
Folyamatos edzés hiányában (csakúgy, mint a többi, akaratunktól függően működő izom), a medencealap izmai (a gátizmok) is veszítenek erejükből. A kínai, japán, koreai nők körében záróizmok erősítése már régóta ismert dolog, a pápuáknál több népcsoport a szülésre felkészülésképpen, a thaiföldi lányok pedig szexuális képességeik fejlesztése miatt végezték sajátos gyakorlataikat. A keleti technikák az altesti izmok sorvadásának talán legkellemetlenebb tüneteit – az akaratlan vizelet-, szél-, és széklettartási nehézségeket – nem helyezték előtérbe, pedig az izomgyengeségből eredő problémák sok ember életét keserítik meg. A rendkívül sérülékeny rejtett izmok védelmére, rehabilitációjára fejlesztette ki egyedülálló intimtornáját Kriston Andrea biológia-testnevelés szakos tanár. Zenés kondicionáló tornái már a nyolcvanas években tartalmazták a záróizmokra kiterjedő gyakorlatokat, ahogy akkor nevezte: a szexuálgimnasztikát, de az egyik lényegi motivációt a rendszer kidolgozásához (amennyire soraiból kiéreztem) saját, szülés utáni problémáinak − műtétet kerülendő – orvoslási vágya adta. Speciális tréningjével, amely eltér mind a Kegel-módszertől, mind a távol-keleti gyakorlatoktól, tíz hét alatt orvosolta izomgyengeségét, nem kellett kés alá feküdnie, s nem mellesleg a férje is hálás volt szexuális életükben beállt változásokért, hisz az intimtorna segítségével jelentősen erősödnek a szexuális örömöt is elősegítő hüvelyizmok. A módszert bemutató könyve eddig hat alkalommal jelent meg, a közelmúltban kereskedelmi forgalomba került kiadvány, pedig most először bővített tartalmat kínál: a szerzők gondoltak a gyerekekre és a férfiakra is.
 
A módszert mérések is igazolják. Az intim torna szakszerű, helyes alkalmazását követően a medencealap izomzata alig több mint két hónap alatt 132%-os szorítóerő-növekedésre képes. A rendszeresen végzett – napi 4-5 percet igénybe vevő – tréning jó hatása már néhány héten belül észrevehető. Nők esetében segít például a várandósságra és a szülésre való felkészülésben, a jó állapotú izmok ugyanis hamarabb regenerálódnak, csökkenti és megszünteti a vizelet- és széklettartási problémákat, csökkenti a menstruációval járó fájdalmakat, a nőgyógyászati gyulladásos betegségek előfordulását, segít a menopauzára való felkészülésben és örömtelibb szexuális életet biztosít. A férfi intim torna eredményeképpen javul az erekciós készség, késleltethető a korai magömlés, nő a tesztoszteron- és spermatermelés, megszűnnek, vagy csökkennek az aranyeres panaszok, csökken a hereviszér-, tágulati- és prosztatagyulladási hajlam és megszüntethető az alhasi műtétek utáni inkontinencia. Ha a tünetekkel idejében kezdenek el foglalkozni, vagy lényegesen mérsékelhetők, de jelentős százalékban teljesen megszüntethetők.
 
Akik látták a Vagina monológok című, tabu-feledtető előadást, bizonyára emlékeznek, hogy beteg, „punci tönkretevő” ötletként említik a tampont. Nem véletlenül. Kriston Andrea mérései is bebizonyították, hogy azoknak a nőknek, sőt fiatal lányoknak, akik rendszeresen e praktikus kis eszközt használják, annyira elgyengült a hüvelyizmuk, mint egy idős asszonynak. (A tampont ugyanis nem tartja semmi, csak azért marad meg a hüvelyben, mert a szövetek megtartják, iszonyatos erőt kifejtve rájuk. Használata során durván csökken a szövetek anyagcseréje, így elégtelen a tápanyag- és oxigénellátottságuk is). Ez nem csupán a szexuális életre, hanem az egészségi állapotra is kihat!
 
A KIT összességében nők és férfiak életvezetésének megváltoztatására, rossz beidegződések megszüntetésére sarkall. Meghökkenve olvastam például a helytelen vizelet- és székletürítési technikákról! A könyv tartalmaz könnyen elsajátítható arc-, és nyakgimnasztikai gyakorlatokat, kebeltornát, mellápolási praktikákat, menzesztornát is. Kényeztet, lelket ápol, bíztat, tabukat rombol és a lehető legnagyobb természetességgel kezeli a természetes dolgokat.
 
A gátvédő torna elsajátítható a könyvből, (alapszabály a türelem, csak szépen, sorjában kell haladni a masniig) vagy KIT videokazetta segítségével, de ha az tűnik hatékonyabb alternatívának: tanfolyam keretében is. Ez utóbbi segítségével a torna megtanulásához tíz óra szükséges. A gyakorlatanyag bármely életkorban elsajátítható. Minden tanúsítvánnyal rendelkező oktató (testnevelők, gyógytornászok, orvosok, szülésznők, védőnők…) ugyanazt az ismeretanyagot tanítja Magyarországon. A tanfolyam végén a résztvevők személyre szabott gyakorlatsort kapnak a trénertől.
 
(Egy kis segítség: Debrecenben Koncz Judit, Egészségügyi Főiskolát végzett védőnő tart Kriston Intim Tornát. A következő kurzus február 15-én indul. Érdeklődni a 06-20-485-2440-es telefonszámon vagy a www.intimtornadebrecen.hu weboldalon lehet. Az Intimtorna-trénerek Egyesületének telefonos információs vonala az 1-2-680-680-as telefonszámon minden hétköznap 10 és 18 óra között hívható.)
 
(Kriston Andrea – Dr. Ruzsonyi Péter: Kriston Intim Torna, Sanoma Budapest Rt., 2004.)
 
Kapcsolódó linkek:
Kriston Andrea honlapja:
Sanoma Budapest Rt.:


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0,020114898681641 másodpercig tartott.