Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Filmkritikák és -ismertetések
 

 
   
FILM
Sablonos szinglimese
 
Az erőltetett helyzeteket a Minden kút Rómába vezet című filmben a színészi játék sem kompenzálja. Josh Duhamel (Nick) semmi emlékezetessel nem lepi meg nézőjét, Kristen Bell (Beth) pedig egyetlen szemszögből sem tűnik különleges karakternek.
 

 
   
FILM
Filmklub a Tepsiben
 
Beretvás Gábor fejébe vette, hogy újabb színfolttal gazdagítja a debreceni filmes élet palettáját, filmklubot szervez tehát, amely, saját alkatához illően, legalább annyira szól a társas élet ápolásáról, mint a filmek iránti szenvedélyről.
 

 
   
ZENE
Levéltitkok háborúban, békében
 
Semmi sem ápolja úgy a szépséget, mint a boldogság – mindez valóban érvényes a svéd Lasse Hallström új filmjére. De mielőtt elhinnénk, hogy a mozivászonra csak a jókedv termett, vegyük számba, mitől szenvednek a Kedves John! című filmben.  

 
   
FILM
Soha rosszabb Szemlét!
 
A 2010. február elején zajlott 41. Magyar Filmszemle Arany Orsó nagydíját a debreceni Hajdu Szabolcs nyerte, aki Bibliothéque Pascal című filmjével emellett megkapta a külföldi kritikusok által felajánlott Gene Moskowitz-díjat, a Diákzsűri nagydíját.
 

 
   
FILM
Pszichokatona álküldetésen
 
Paranormális képességekkel rendelkező, az elme erejével harcoló jedik küzdenek egy békésebb világért a Kecskebűvölőkben. A hippi-életérzésből merítő kiképzés egyik legtehetségesebb parafazonjaként George Clooney próbálgatja tudatalattijának erejét.
 

 
   
DVD
Kettős hatás
 
Szinte nincs olyan ember, aki ne vonzódna valamilyen szinte szégyelnivalóan gyermeteg dologhoz: legyen az nosztalgiát ébresztő tárgy, vagy egy hely, melyhez kötődik. Sokan vannak így kultfilmekkel is, melyek egyenesen ellenséges táborokra osztják a Föld lakosságát.
 

 
   
FILM
Nosztalgia-bérlet
 
A „Budapesti tizenkettő” filmjeiből válogatnak újra az Apolló mozi Art termében: filmvetítések, videobemutatók várják a diákokat és a művészfilm kedvelőket a Debreceni Ifjúsági Archív Filmklubban. A környezet ismerős, az árak barátságosak.
 

 
   
FILM
A menny ígérete
 
Szívszorító, látványos és drámai filmet készített az új évezred első évtizedének egyik amerikai bestselleréből a 2001 óta világhírű filmrendező, Peter Jackson. A Komfortos mennyország című regény filmváltozata mindvégig hű az író alapkoncepciójához.
 

 
   
FILM
Betervezetlen hiba
 
Új filmes műfajban próbálta ki magát Antal Nimród, aki a páratlanul sikeres Kontroll után egy horrort rendezett. A heist filmnek mondott Szállítmánynak most nagyobb a tétje, hisz a 25 millió dolláros büdzsé mellé a filmrendező kiváló színészgárdát is kapott.
 

 
DEOL > Kultúra > Film
  Szerencsétlen történések sorozata
 
sancho panka | 2005. március 18., 11:28
 
Karácsony kicsit régen volt már, talán a télnek is lassan végre, de az Álomgyárból még mindig csurog-csepeg az év végi dömping terméséből. A kötelező gyerekfilm-kategóriából például a Lemony Snicket – A balszerencse áradása című darab. A Harry Potter – sorozatban most épp kis szünet van, úgyhogy bátran elő lehetett rukkolni valami hasonló hangulatú mozival.
 
Megint egy kellőképpen nyakatekert, és a magyar közönségnek kellően semmitmondó cím, akár a Grinch, ez az amerikai mese is hiányzik a magyar gyerek-mitológiából. Lemony Snicket újságíró, az általa előadott sztori elevenedik meg a vásznon (a narrátor hangja Jude Law – aki úgy látszik legalább ennyivel mostanság minden hollywoodi produkcióba beszáll). Meséje A balszerencse áradása címet kapja, benne három árván maradt kisgyerek története elevenedik meg, akik szüleiket elvesztik a családi házat elpusztító tűzben, s eztán védtelenül kell helyt állniuk a felnőttek ellenséges, őket folyton kijátszani akaró világában. Újságíró mesél, de mindvégig a gyerekek szemszögéből látjuk az eseményeket, a világot, s benne a „nagyokat”.
 
Ritkán lehet látni mostanság olyan igazi, jó gyerekfilmet, melyben nem kicsinyített felnőttnek, nem a fogyasztói társadalom lelkes rajongójának, a barbi-mosópor-újkocsi univerzum lakosának látszanának a lurkók is. Pár éve, mikor a honi tévé is elkezdte ontani a görkoris kislány meg a pónija köré szervezett programokat, úgy tűnt, örökre sirathatjuk a gyerekeknek szóló filmeket (arra meg még remény sincs, hogy valaha itthon is fognak megint ilyenek készülni). A Harry Potternek azért volt ekkora sikere, mert visszaadta a gyerekeknek a mesét, a világot átszőtte titkokkal, kalanddal, épp, ahogyan a kicsik látják. (közhely, de az sem ártana, ha a nagyokban is maradna valami ebből.)
 
A balszerencse áradása is efféle történet, az a világ, ahol miden ismeretlen, mindenhonnan veszély leselkedik, ahol meg nem, oda is teremt valami hátborzongatót a gyermeki fantázia. A kiismerhetetlen felnőttek mosolyának álarca mögött gyakran szörnyetegek rejtőznek, és persze fordítva, minden árnyas szobasarkok, minden sikátor, minden éjszaka valami kalandot, valami izgalmasat rejt. A filmkészítők mára jól bevált recept szerint építhetik fel ezt a fajta világot, a Potter-mozik, de még inkább Az elveszett gyerekek városa óta készen áll az a látvány, az a világ, melyben egy efféle história elmesélhető.
 
Hasonlóképp változnak át/el a felnőtt szereplők is, mint a gyerekek fő ellenlábasa, akit Jim Carrey alakít, valahol félúton az ember és a képregényfigura között. A sztár hozza a szokott formát, grimaszok, kígyózó vonaglások, egyszemélyes showműsorok, gegek sorozata minden jelenete, ahogy kell, ahogyan azt várjuk tőle. A gumiarcú színész persze most is lépten-nyomon maszkot vált, igaz, most végre nem csak az ő egyszemélyes produkciója viszi a filmet. Ott van például Meryl Streep, a nagynéni is, egy vénkisasszony összes bolondériájával – nesze neked, felnőtt világ! Hát ilyenek lettünk mi, tántik, keresztanyuk, szomszéd bácsik, postások!
 
Ha a gyerekek moziért nyaggatnak a mostanság felszaporodó pihenőnapokon, ez az a film, amire bizton, lelkiismeretfurdalás nélkül elvihetjük őket – nem kell félni, nem fogunk a reklám-csapdába sétálni, Lemony tényleg nekik meséli sztoriját. Természetesen a kísérő felnőtt sem fog unatkozni, legalábbis, ha emlékezetében akarja tartani, hogyan is látják (láttuk) a világot tízévesen.
 
Lemony Snicket – A balszerencse áradása (Lemony Snicket’s A Series of Unfortunate Events) - Színes, amerikai film (2004)
Szereplők: Emily Browning, Jim Carrey, Liam Aiken, Billy Connolly, Catherine O’Hara, Cedric the Entertainer, Jude Law, Meryl Streep, Timothy Spall
Írta: Robert Gordon
Rendezte: Brad Silberling
Játékidő: 108 perc


 
 
Értékelje a cikket 1-től 5-ig:
A cikk osztályzata az eddigi szavazatok alapján:
4.81
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0,0079538822174072 másodpercig tartott.