Kultúra Politika Sport Életmód
Vélemény Vas Választás Archívum
   
GYEREK
Lámpamesék rossz alvóknak
 
Rufusz Rafael alig négyéves, de már a tréfák és a furmányok nagy mestere, sőt varázsolni is remekül tud, például életre kelti éjjeli szekrényén ücsörgő lámpáját, hogy a sötét éjszakákon meséljen neki. A búra-kalapos Lámpalány ugyanis nagy dolgok tudója. 

 
   
GYEREK
Esőfestők és divatdámák
 
Neveletleneknek és jólnevelteknek, kitűnő tanulóknak és bukottaknak, iskolásoknak és nagyobbaknak, dumakirályoknak és buliszakértőknek, atompasiknak és bombanőknek szól Michael Ende A kis firkások című könyve, melyet magyarul Tandori Dezső fordításában élvezhetünk. 

 
   
GYEREK
Odanézz, törökméz!
 
Ha azt mondod bábszínház, azt mondom, Vojtina. A nagymúltú társulat immár hagyományos, Idesüss a figurásra! című évadnyitó rendezvényén ízelítőt kaphattunk a most induló Vojtina-évadból. A forgatagban Kinizsi Pál és Major Anna „táncba vitt” mindenkit. 

 
DEOL > Gyerek
  Hangyaboly játszóház
 
(morsus) | 2005. március 25., 14:23
 
Gyakorló szülők számára bizonyára ismerős a helyzet, amikor vágynának végre egy szabad órára, egy kis csevegésre, de a csemetében újfent leküzdhetetlennek tűnő energiák tombolnak. A fölösleg levezetésére ötlet legtöbbször akad, a szülői erő azonban nemegyszer elégtelennek mutatkozik. Akik valamennyire magukra ismertek, vagy játékos kedvűek és maguk sem ódzkodnak, teszem azt egy óriáscsúszdán lecsúszni, vagy ne adj Isten még élvezik is, azoknak biztos egyik kedvenc helyükké válik a Hangyaboly játszóház. Debrecen új, alig több mint egy hónapja üzemelő létesítménye 280 négyzetméteren, óriás légvárcsúszdával, akadálypályás labirintussal, bokszzsákokkal, autópályával és sok-sok játékkal (a kódleolvasóval ellátott pénztárgéptől kezdve a fából készült fejlesztőkig) várja a gyerekeket, felnőtteket.
 
Jó cégérnek nem kell reklám! A közkeletű mondást mi sem támasztja jobban alá, mint hogy bár nem sokkal a nyitás után fedeztük fel a Hangyabolyt, a kiszűrődő gyerekzsivaly alapján nem volt különösebben nehéz megtalálni a termet. A teret körülbelül fele-fele arányban osztották meg, az egyik részében egy emeletes labirintus és csúszdarendszer, függőhíd, míg a másikban játékok özöne található. Vannak itt autók, motorok, logikai-és fejlesztő játékok, van komplett berendezett konyha, babasarok, bolt, könyvek, trambulin, rajztáblák, hintalovak, szóval minden mi gyerekszemnek, -szájnak ingere.
 
Az ötlet gazdája Boros István vállalkozó, aki egy három évvel ezelőtti külföldi nyaraláson fedezett fel egy, az általa megvalósított játszóházhoz hasonlót. Kétségtelenül az a típus, aki nyitott szemmel jár a világban, állandó ötletgyűjtő, s mivel választott szakmája az itthon halódó könnyűiparhoz, azon belül is a szabászat-varrászathoz kötötte, hazatértük után nem sokkal elkezdte feltérképezni a hazai játszóház helyzetet.
 
– Úgy gondoltuk, hogy egy ilyen jellegű létesítményre a megyében komoly igény van – mondja –, mivel legközelebb Szolnokon található egy játszóház, az is lényegesen kisebb a debreceninél. Mivel az az elvem, hogy a vállakozói lét egy viszonylag biztos pontja, hogy azt kell csinálni, ami nincs, és mivel játszóház nem volt a környéken, hamar döntöttem. Számomra, amellett persze, hogy most jól esik látni a szórakozó gyerekeket, nyilván nem volt mellékes a kezdeményezés üzleti sikere. Azt is megtudtam, hogy a főváros hat-hét ilyen létesítményében a gyerekzsúrokra, névnapi-, születésnapi rendezvényekre hónapokkal korábban kell helyet foglalni. Ebből is gondoltam, hogy üzletileg jövedelmező lesz egy játszóház létrehozása, de persze erre igazából csak akkor tudok majd válaszolni, ha egy év múlva ülünk le beszélgetni. A kilátások mindenesetre bíztatóak, a gyerekeknek tetszik a hely, kezdik megismerni, egyre többen jönnek.
 
Milyen nehézségekbe ütközött?
 
– Legalább egy fél évig kerestem a helyet. Fontos szempont volt, hogy sokan tudják elhozni a gyereküket, a bérleti díj miatt ne kelljen magas belépti díjat kérnünk. A belmagasság is döntő volt, hogy a csúszdát meg tudjuk építeni.
 
- Milyen tervek alapján dolgoztak?
 
– Összegyűjtöttük a külföldi és az itthoni jó ötleteket, majd amikor már ismertük a termet, pár hét alatt megterveztük a játszóházat. A minta angol, magyar kivitelezéssel. Budapesten négy-öt terem ugyanezzel a technológiával készült. A létesítmény alapja egy acélszerkezet, amely egy úgynevezett ütésálló csőhéjjal van bevonva valamennyi helyen, hogy a gyerekek nehogy megsérüljenek. Nem szivacson járnak, hisz az a stabilitásukat befolyásolhatja, hisz ide három évnél fiatalabb gyerekek is bejöhetnek, hanem egy stabil, speciális légvárponyvával bevont polifoam táblán. A barátaimmal terveztük és kiviteleztük mindazt, amit lát, hisz ma erre képtelenség szakembert találni Magyarországon. A TÜV elég szigorú követelményrendszerének is megfelel a Hangyaboly, a TÜV engedélyt bármelyik szülő elolvashatja, kifüggesztettük a falra.
 
Úgy tűnik a saját vára egy kicsit Hangyaboly. Büszke rá?
 
– Igen, lehet mondani, főképp azért, mert ilyesmit még nem csináltam soha. A pesti játszóházasok, akik segítettek, és azóta látták, elismerően nyilatkoztak. A két kisebbik lányom tesztelte a dolgokat, jöttek a kritikákkal, hogy melyik részt kellene még érdekesebbé tenni, hová kellene még egy bujkáló.
 
Bejöhetnek-e a szülők?
 
– Igen, egy gyerekkel akár mind a két szülő bejöhet. Csúszhat, mászhat, a kicsikkel főleg, hisz három év alatti gyermek csak szülői felügyelettel tartózkodhat a játszóházban. Három év fölötti gyerekeket szülői felügyelet nélkül is vállalunk, csupán valamelyik szülő elérhetőségét, telefonszámát kell tudnunk. Vállaljuk a születésnapi, névnapi zsúrok lebonyolítást, ez esetben csoportos kedvezményt adunk. Hangsúlyoznom kell viszont, hogy nem zárt körűek ezek a rendezvények, ugyanis a vidékről, de a Debrecenből érkező szülőknek, gyerekeknek sem mondhatjuk, hogy most nem jöhetnek be, zárva van a hely, hisz ezek a rendezvények ad hoc jellegűek, előre kiszámíthatatlan időpontban kérik őket. Persze van lehetőség arra, hogy egy-egy csoport szeparálódjon.
 
Lássuk az árakat. 20 perc a minimum, amit el kell töltenie egy csemetének a játszóházban, ami 300 forintba kerül. Minden további megkezdett percért 15 forintot kell fizetni, ami 900 forintot kóstál óránként. Körtelefonomból kiderült: a főváros általam kiválasztott valamennyi létesítménye magasabb belépti díjakkal működik. Debrecenben azon kívül tíz fő fölött 10, húsz fölött 20, harmincnál 30%-os kedvezmény érvényes.
 
A Hangyaboly játszóház hétfőn szünnapot tart. Szerdán, szombaton és vasárnap délelőtt tartanak nyitva. Kedden, csütörtökön és pénteken 14 órától este 8-ig lehet látogatni a létesítményt. A gyerekekre szakképzett pedagógusok felügyelnek. Igény szerint azonban, előzetes bejelentkezéssel, bármely iskolai, óvodai csoportnak kinyit a hely a zárva tartási időben is.


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0,0078959465026855 másodpercig tartott.