Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Lemezkritikák és -ismertetések
  

 
   
ZENE
Marsbéli próféciák
 
Színészként kezdte, tagja volt a Harcosok klubjának, egy ideje pedig gitárral a kezében folytatja. Jared Leto szenvedélyesen énekel a 30 Seconds To Mars harmadik, némi engedélyezett hangulatszínezőkkel (kórusok, szintetizátorok) dúsított albumán is.
 

 
   
ZENE
Emlékezetes
 
A Lux együttes megalakulásának negyvenéves jubileumán a teljesség igénye nélkül felidézte múltját és vadonatúj, napi aktualitású számokkal is meglepte az őket ünneplő közönséget. A rock debreceni öreg rókái a napokban kapnak Pro Urbe díjat.
 

 
   
ZENE
Ütős koncert
 
Az ütőhangszeres Toldi Éva, akit többek közt dzsesszegyüttesekből ismerhetünk, lelkes tanítványaival tanórákon kívül is foglalkozik; ha kell, még át is írja az órára bevitt kedvenceket. A Ritmico csoport a debreceni jazzbarátoknál vendégeskedett legutóbb.
 

 
   
ZENE
„Magyarországról jövök a karavánommal”
 
A bravúros Paco de Lucía, a spanyol gitár nagymestere adott koncertet március 27-én a Főnix Csarnokban. A flamenco-dzsessz világhírű képviselője a koncert előtt a Deol.hu kérdésére elárulta, felelősséget érez a flamenco jövője iránt.
 

 
   
ZENE
Alice Kottaországban
 
A kócos Tim Burton kissé beteges képi világához nem nehéz zenéket társítani. Alice-feldolgozása nyomán rögtön két filmzene lemez is született. Mi az Almost Alice címen futó korongot ragadtuk magunkhoz. Divatos rock és alternatív zene sok gitárral.
 

 
   
JAZZ
Virtuóz flamenco
 
Az immár 63 éves spanyol gitáros, Paco de Lucía neve összeforrt az igényes, akusztikus muzsikával. Szólóban és más legendás gitárosokkal is gyakran lépett fel eddig, de mostanság leginkább flamenco zenekarával turnézik. A Főnix Csarnokban március 27-én játszik.
 

 
   
JAZZ
Hölgykoszorú
 
Rhoda Scott harmincöt év után érkezett ismét Debrecenbe és töltötte meg a Kölcsey Központ nagytermét. A Hammond-orgona hetvenkét éves, ám igen fiatalos amerikai-francia – és kicsit már magyar – mestere két kiváló hölgy zenésztárssal adott nagysikerű koncertet.
 

 
   
ZENE
Mestermunka
 
Latin világot varázsolt a téli debreceni éjszakába a két gitárfenomén: Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor, illetve vendégük, az ütőhangszeres Horváth Kornél. A zenét évek óta ismerem, hallgatom, szeretem, de élőben még nem volt szerencsém a virtuózokhoz. 

 
   
ZENE
Retronome pontossággal
 
A rockerek lassan felélednek a szokásos év eleji punnyadásból. Kedvező hír számukra, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek zenéit feldolgozó és abból táplálkozó Retronome zenekar február 26-án fellép a Sikk Music Caféban. Vendégük a Stormraiser.
 

 
DEOL > Kultúra > Zene > Rock
  Muzsika, keleti hangzással átitatva
 
HeP | 2005. április 15., 09:38
 
Jimmy Page és Robert Plant. Ha valakinek nem ugrik be e két név hallatán a hetvenes évek legendás Led Zeppelin együttese, akkor nehéz neki néhány sorban elmagyarázni miért is jelentőségteljes, ha e két muzsikus újra együtt szerepel.
 
Márpedig 1994-ben ismét közösen készítettek új lemezt (No Quarter), méghozzá igen emlékezetes módon. Ugyanis a lemez kapcsán forgatott, No Quarter - Unledded című, látványban is szép kiállítású, több mint egyórás videó műsorukat a következő évben az MTV szétröppentette az egész világba. A két muzsikus ezúttal nem kifejezetten a Led Zeppelin nosztalgia jegyében állt össze, mint a Live Aid koncerten, vagy az Atlantic kiadó ’88-ban ünnepelt negyvenedik születésnapján. Ezúttal zenész klasszisok tartósan összeállt duójáról volt szó, tehetséges kísérők társaságában. Amúgy is többször kijelentették a legendásan összetartó Zeppelin tagjaiként, hogy dobosuk halálát követően már nem élesztik újjá a zenekart. A két egykori zenésztárs friss inspirációt jelentett egymás számára és mellesleg leporoltak néhány régi, közös nótát is. A klasszikus „Zepp” számokat azonban az összeállás alkalmából nem felfrissítve, hanem átfogalmazva hallhattuk újra. Számos akusztikus elemmel kiegészülve váltak mívesebbekké, más korokat és kultúrákat is megidézve. Míg a hetvenes évek hard-rock sztárjaiként majd szétvetette muzsikájukat az energia, itt már az érett férfikor megfontoltabb dinamikája érvényesült, kiforrottabb kifejezőkészséggel társulva. Ettől függetlenül nagyobb élő koncerteken, öreg rókákként is hozták régi formájukat: második közös lemezük (Walking Into Clarksdale) megjelenésének évében egy ’98-as német fesztivál fő attrakcióiként láttam műsorukat és bizony a klasszikus nótákkal ugyanúgy tűzbe tudták hozni a hatalmas tömeget, mint régen.
 
A két zenészről ismert a középkori misztika, a keleti kultúrák, filozófiák iránti vonzalmuk. Példának okáért Plant a zen-buddhizmusra utaló címet is használt egyik szóló lemezén. Page állítólag nagy gyűjtője szecessziós és más régiségeknek. Érdekes adalékként elmesélhetem, hogy a nagy misztikus Rudolf Steiner által alapított Waldorf iskolában tanít egy ismerősöm, aki Debrecenből került az angliai intézménybe. Egyik szülői értekezleten nagy meglepetésére Jimmy Page apuka mutatkozott be neki, tehát gyermekeit is hasonló szellemben nevelteti. Érthető hát, hogy a legendás rockzenészek más keleti zenei hatásokat követően, az újra találkozás idején egyiptomi muzsikusokkal keresték a kapcsolatot, de eljutottak Marokkóba is, ahol – a legutóbbi kutatások szerint – a bluesmuzsika is gyökeredzik. Egy ottani mohamedán közösség zenészeivel közösen rendezett örömzenéléseikről videofelvételek is készültek, melyek szintén bekerültek az anyagba. A keleti hangzást máshol rögzített produkcióikba is beépítették, de számos helyen visszatükröződnek az ősi kelta hagyományok hatásai is. A blues-rock zenészek ezzel a zenei zarándokútjukkal mintegy visszatértek a legősibb gyökerekhez, hogy mai zenéjüket átlényegítsék a legtisztább forrásokból. Az anyag látvány tekintetében is igyekszik a stílushoz igazodni. Koncert felvételek és külső helyszíneken rögzített anyagok színesen váltogatják egymást. Viszont mindnél az eredeti, helyszínen rögzített hangot hallhatjuk. Az egyik ilyen helyszín egy kőbányaszerű hely, melynek láttán felötlött bennem egy gondolat. Az egykori Piramis frontembere, Révész Sándor közismerten nagy Robert Plant-rajongó és azt is tudjuk, hogy találkozásukkor megajándékozta felvételeivel a Zepp énekesét. Érdekes lenne tudni, hogy mindez nem az itt tárgyalt műsor forgatása előtt volt-e, és nem tartalmazta-e Révész két évvel a No Quarter: Unledded előtti videoklipjét, mely egy kőbányában készült (Nem tudtam, hogy így fáj)…
 
A zenei hanghordozók kultusza lassan átvált a képet is hordozó DVD-lemezek kultuszává. Teljesen érthető tehát, hogy ezt a csemegét is kiadták a digitális képlemezek gyűjtői számára. Mi több, felújított 5.1 (plusz DTS) hangzással és extra felvételekkel közel kétórásra kibővítve. A pluszban található video klipek: Most High, a marokkói utcazenélés montázsa, valamint a Black Dog felvétele az ABC Amerikai Zenei Díjátadóról. Angolul tudók egy utcai forgatag közepén, állva készített beszélgetésükből azt is megtudhatják, hogy milyen inspiráló volt a muzsikusok számára a nosztalgikus sallangoktól mentes zenei újra találkozás. A beszélgetést további négy világnyelven is feliratozták, melyek között természetesen hiába keressük a magyart…
 
 
No Quarter
Thank You
What is And What Should Never Be
The Battle of Evermore
Gallows Pole
Nobody’s Fault But Mine
City Don’t Cry
The Truth Explodes
Wah Wah
When the Levee Breaks
Wonderful One
Since I’ve Been Loving You
The Rain Song
That’s The Way
Four Sticks
Friends
Kashmir
 
(No Quarter: Jimmy Page & Robert Plant Unledded, DVD, 115 perc, 2004.)
 
Kapcsolódó linkek:
Robert Plant hivatalos honlapja:
Jimmy Page honlapja:
A Led Zeppelin hivatalos honlapja:


 
 
Értékelje a cikket 1-től 5-ig:
A cikk osztályzata az eddigi szavazatok alapján:
4.60
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.015937089920044 másodpercig tartott.