Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Lemezkritikák és -ismertetések
  

 
   
ZENE
Marsbéli próféciák
 
Színészként kezdte, tagja volt a Harcosok klubjának, egy ideje pedig gitárral a kezében folytatja. Jared Leto szenvedélyesen énekel a 30 Seconds To Mars harmadik, némi engedélyezett hangulatszínezőkkel (kórusok, szintetizátorok) dúsított albumán is.
 

 
   
ZENE
Emlékezetes
 
A Lux együttes megalakulásának negyvenéves jubileumán a teljesség igénye nélkül felidézte múltját és vadonatúj, napi aktualitású számokkal is meglepte az őket ünneplő közönséget. A rock debreceni öreg rókái a napokban kapnak Pro Urbe díjat.
 

 
   
ZENE
Ütős koncert
 
Az ütőhangszeres Toldi Éva, akit többek közt dzsesszegyüttesekből ismerhetünk, lelkes tanítványaival tanórákon kívül is foglalkozik; ha kell, még át is írja az órára bevitt kedvenceket. A Ritmico csoport a debreceni jazzbarátoknál vendégeskedett legutóbb.
 

 
   
ZENE
„Magyarországról jövök a karavánommal”
 
A bravúros Paco de Lucía, a spanyol gitár nagymestere adott koncertet március 27-én a Főnix Csarnokban. A flamenco-dzsessz világhírű képviselője a koncert előtt a Deol.hu kérdésére elárulta, felelősséget érez a flamenco jövője iránt.
 

 
   
ZENE
Alice Kottaországban
 
A kócos Tim Burton kissé beteges képi világához nem nehéz zenéket társítani. Alice-feldolgozása nyomán rögtön két filmzene lemez is született. Mi az Almost Alice címen futó korongot ragadtuk magunkhoz. Divatos rock és alternatív zene sok gitárral.
 

 
   
JAZZ
Virtuóz flamenco
 
Az immár 63 éves spanyol gitáros, Paco de Lucía neve összeforrt az igényes, akusztikus muzsikával. Szólóban és más legendás gitárosokkal is gyakran lépett fel eddig, de mostanság leginkább flamenco zenekarával turnézik. A Főnix Csarnokban március 27-én játszik.
 

 
   
JAZZ
Hölgykoszorú
 
Rhoda Scott harmincöt év után érkezett ismét Debrecenbe és töltötte meg a Kölcsey Központ nagytermét. A Hammond-orgona hetvenkét éves, ám igen fiatalos amerikai-francia – és kicsit már magyar – mestere két kiváló hölgy zenésztárssal adott nagysikerű koncertet.
 

 
   
ZENE
Mestermunka
 
Latin világot varázsolt a téli debreceni éjszakába a két gitárfenomén: Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor, illetve vendégük, az ütőhangszeres Horváth Kornél. A zenét évek óta ismerem, hallgatom, szeretem, de élőben még nem volt szerencsém a virtuózokhoz. 

 
   
ZENE
Retronome pontossággal
 
A rockerek lassan felélednek a szokásos év eleji punnyadásból. Kedvező hír számukra, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek zenéit feldolgozó és abból táplálkozó Retronome zenekar február 26-án fellép a Sikk Music Caféban. Vendégük a Stormraiser.
 

 
DEOL > Kultúra > Zene > Rock
  Új dalokat ír a Tankcsapda
 
Tóth-Laboncz Attila | 2005. április 27., 10:46
 
Legutóbb a Főnix Csarnokban adtak teltházas koncertet. A tízezres tömeg akkor egyként énekelte Lukács Laci szövegeit, míg ő profi karmesterként vezényelte az estét. A Tankcsapda hazai csapatoktól ritkán látható színpadi megoldásokat is bevetett, és a siker nem maradt el. Azóta viszont keveset hallottunk a fiúkról. A gitáros, énekessel készült beszélgetésből kiderül, mivel töltötték idejüket a negyedéves szünet alatt.
 
– Először a decemberi Főnix Csarnok buliról kérdeznélek. Hogyan éltétek végig a színpadról az estét?
 
Nagyszerű élmény volt látni a zsúfolásig telt nézőteret. Az akusztikus résznél nekem is gyorsabban vert a szívem. Addig csak otthon, egyedül gyakoroltam azokat a dalokat, erre felnézek, és tízezren ülnek a szobámban! Kellemes élmény marad. A visszajelzések pozitívak voltak, az emberek még ma is sokszor megállítanak az utcán, gratulálnak a koncerthez. Örülünk, hogy egy valóban jó ízű est volt.
 
– Azóta eltelt közel négy hónap, gondolom, addig sem állt le a gépezet.
 
Januártól három hónap szünetet tartottunk. Mindenki a magánéletével volt elfoglalva. Ennek ellenére sokszor találkoztunk. Január második felében például együtt kirándultunk külföldön. Ez szakmai út is volt egyben, hiszen egy hangszerkiállításra mentünk. Közben azért születtek új témák, új dalok. Eddig Cseresznye hozta a legtöbbet. Április elejétől próbálunk megint, az új ötletek már a következő lemezre készülnek.
 
– Legközelebb hol lesz fellépésetek?
 
Májusban indul a koncertezés. Több vidéki városba elmegyünk, majd a hónap végén a Petőfi Csarnokban lesz az év első nagyobb bulija. Jelenleg a nyár tervezése folyik, a fesztiválokat az idén sem hagyjuk ki. Legalább tizenöt helyen fellépünk majd. Nyárra tervezzük az új lemez felvételeit is, úgyhogy zsúfolt lesz a program. Ősszel egy előzetes, maxi jelenik meg, és ehhez kapcsolódik majd egy turné októberben. Az új lemez terveink szerint jövő tavasszal kerül boltokba.
 
– Lesz tehát elfoglaltságotok bőven, de azért Debrecent sem hagyjátok ki, ugye?
 
A májusi, budapesti koncert után legközelebb a Vekeri-tónál leszünk. Ez olyan, mintha haza jönnénk. Jó lesz itt a közelben, hiszen Debrecenben mindig szívesen játszunk. A tavalyi koncert is emlékezetes, a Motörhead előtt nem mindennap nyomjuk!
 
– A nyáron már új dalokat is hallunk?
 
Ezt nem ígérem, de mindenképp más műsorral jövünk, mint legutóbb. Most olyan dalokat akarunk elővenni, melyeket koncerteken ritkábban játszunk. A slágerek közül is a kevésbé ismerteket vesszük elő. Az elmúlt tizenöt év alatt összegyűlt annyi nóta, hogy most van miből válogatni. Sokan kérnek olyan dalokat, melyeket koncerten nagyon rég játszottunk. Idén ezek is előkerülnek.
 
– Ritkán vállalsz ilyen felkéréseket, de most egy tehetségkutató zsűrijében is tevékenykedsz. Mi is ez pontosan?
 
A zenecsatornán hirdették meg ezt a versenyt amatőr zenekaroknak, a Jim Beam cég támogatásával. Több ismert személyiséggel vállalkoztunk arra, hogy kiválasztjuk azt a nyolc zenekart, melyek közül a közönség dönt. A legjobbat tehát nem nekünk kell megnevezni, és ez nagy terhet vesz le a vállunkról. A zenekar dolgaival sem ütköznek az időpontok, és nem kell minden héten tévéfelvételekre járnom. Ezért is vállaltam el könnyebben a felkérést. Az év többi napján viszont csak a Tankcsapda jöhet számításba…
 
 
Koncertek:
Május 21. Nyíradony
Május 22. Hajdúböszörmény
Május 28. Budapest, Pecsa
 
Kapcsolódó cikkeink:
 
Kapcsolódó link:


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.017360925674438 másodpercig tartott.