Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Lemezkritikák és -ismertetések
  

 
   
ZENE
Marsbéli próféciák
 
Színészként kezdte, tagja volt a Harcosok klubjának, egy ideje pedig gitárral a kezében folytatja. Jared Leto szenvedélyesen énekel a 30 Seconds To Mars harmadik, némi engedélyezett hangulatszínezőkkel (kórusok, szintetizátorok) dúsított albumán is.
 

 
   
ZENE
Emlékezetes
 
A Lux együttes megalakulásának negyvenéves jubileumán a teljesség igénye nélkül felidézte múltját és vadonatúj, napi aktualitású számokkal is meglepte az őket ünneplő közönséget. A rock debreceni öreg rókái a napokban kapnak Pro Urbe díjat.
 

 
   
ZENE
Ütős koncert
 
Az ütőhangszeres Toldi Éva, akit többek közt dzsesszegyüttesekből ismerhetünk, lelkes tanítványaival tanórákon kívül is foglalkozik; ha kell, még át is írja az órára bevitt kedvenceket. A Ritmico csoport a debreceni jazzbarátoknál vendégeskedett legutóbb.
 

 
   
ZENE
„Magyarországról jövök a karavánommal”
 
A bravúros Paco de Lucía, a spanyol gitár nagymestere adott koncertet március 27-én a Főnix Csarnokban. A flamenco-dzsessz világhírű képviselője a koncert előtt a Deol.hu kérdésére elárulta, felelősséget érez a flamenco jövője iránt.
 

 
   
ZENE
Alice Kottaországban
 
A kócos Tim Burton kissé beteges képi világához nem nehéz zenéket társítani. Alice-feldolgozása nyomán rögtön két filmzene lemez is született. Mi az Almost Alice címen futó korongot ragadtuk magunkhoz. Divatos rock és alternatív zene sok gitárral.
 

 
   
JAZZ
Virtuóz flamenco
 
Az immár 63 éves spanyol gitáros, Paco de Lucía neve összeforrt az igényes, akusztikus muzsikával. Szólóban és más legendás gitárosokkal is gyakran lépett fel eddig, de mostanság leginkább flamenco zenekarával turnézik. A Főnix Csarnokban március 27-én játszik.
 

 
   
JAZZ
Hölgykoszorú
 
Rhoda Scott harmincöt év után érkezett ismét Debrecenbe és töltötte meg a Kölcsey Központ nagytermét. A Hammond-orgona hetvenkét éves, ám igen fiatalos amerikai-francia – és kicsit már magyar – mestere két kiváló hölgy zenésztárssal adott nagysikerű koncertet.
 

 
   
ZENE
Mestermunka
 
Latin világot varázsolt a téli debreceni éjszakába a két gitárfenomén: Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor, illetve vendégük, az ütőhangszeres Horváth Kornél. A zenét évek óta ismerem, hallgatom, szeretem, de élőben még nem volt szerencsém a virtuózokhoz. 

 
   
ZENE
Retronome pontossággal
 
A rockerek lassan felélednek a szokásos év eleji punnyadásból. Kedvező hír számukra, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek zenéit feldolgozó és abból táplálkozó Retronome zenekar február 26-án fellép a Sikk Music Caféban. Vendégük a Stormraiser.
 

 
DEOL > Kultúra > Zene
  A perfekcionizmus elkötelezettjei
 
(wiedemann) | 2005. május 26., 14:09
 
Kitartóak és nem kedvelik a félmegoldásokat, amit jól fésült, konzervatív megjelenésük is sugall. Közel egy évtizede Thievery Corporation néven jelentetnek meg javarészt hangmintákból összegyúrt lemezeket. Nincs nyugtuk egy percre sem, addig mennek, amíg meg nem találják a világ legtávolabbi pontjain is akár, azokat a hangmintákat, amelyek a legjobban illeszkednek éppen aktuális koncepciójukba. A tökélyre törekvés a duó mindkét tagjának személyes jellemzője is, amit jól tükröz az, hogy Rob Garza korábban a terrorista elhárításnál dolgozott, Eric Hilton pedig pénzügyi vonalon.
 
A Thievery Corporation legújabb lemeze – amely egyébként sorrendben a negyedik saját korong – kétségkívül elmozdulás a The Richest Man in Babylon című, három évvel ezelőtt megjelentetett anyaghoz mérten. Pedig, gondolatébresztő szövegeivel a harmadik Thievery-lemez is messze túlmutatott a lemezboltokat elárasztó, gyenge ’chill-out’ válogatásokon. A The Cosmic Game sokkal kevésbé támaszkodik a világzenére és a dub ritmusokra, mint elődje. A két lemezlovas lágy, elektronikus hangszőnyeget terít elénk, melynek motívumait elsősorban a futurisztikus bossa novából és reggae alapú ütemekből állították össze. Egy downtempo remekművel van dolgunk, bár nincs jelen az a mágia, ami az előző lemeznek például sajátja. A Thievery Corporation honlapján is olvasható hivatalos ajánlás szerint, a The Cosmic Game újdonsága abban rejlik, hogy lerombolja a határokat a rock, a future-bossa és a dub stílusok között. Ezzel pedig tulajdonképpen új dimenziót nyit a hallgató előtt. A szerzők úgy érzik, hogy őszinteségük vezetett ide, az, hogy elsősorban olyan hangmintákat gyúrtak össze, melyek hatással voltak az elmúlt évek során zenei fejlődésükre. Ilyen módon tehát, akár személyes hangvételűnek is lehet tekinteni az albumot, amelynek szövegei is őszinteségükkel hatnak elsősorban. A legizgalmasabb és legrázósabb téma az anyagon a mostanság mindkét lemezlovast foglalkoztató összeesküvés-elméletek.
 
Többnyire elegánsak az átvezetések, ám nem mindig zökkenőmenetesek. A részben instrumentális, részben vokális darabok világkörüli útra visznek. Kimondottan hiányzik a negyedik korongról Pam Bricker hangja. (A Thievery állandó turnéénekesnője februárban eltávozott az élők sorából.) Kárpótlásul közreműködik a lemezen pl. a különc, modern rock-ot játszó oklahomai kvartet, a Flaming Lips, azután David Byrne, aki utánozhatatlan hangját adja az anyagoz, vagy Perry Farrell, akinek személyében a híres Lollapalooza fesztivál atyját tisztelhetjük. Perry Farrell egyébként érdekes utat járt be a közelmúltban: a mai modern rock előfutárának számító, a punk és a metál jegyében alkotó Jane’s Addicton, majd a Porno for Pyros után az utóbbi években átpártolt az elektronikus tánczenékhez. (Első nagylemeze, mely ezt az irányultságot tükrözi, a 2001-ben kiadott Song Yet To Be Sung címet viseli.) Mindazonáltal Perry Farrell énekstílusa – amely a Thievery-lemez The Revolution Solution című dalában érhető tetten – remekül tükrözi, hogy Farrell nem popzenén nőtt fel. Amennyire újszerű Farrell szerepeltetése, annyira természetes a Talking Heads-es David Byrne közreműködése. Byrne ugyanis már a Thievery-maxikat összegző, 1996-ban készült Sounds From The Thievery Hi-Fi albumot is éltette nagy nyilvánosság előtt, azóta pedig szoros kapcsolatot alakított ki Hilton-nal és Garza-val. Az indiai sztár Gunjan is hallható Sleepy Wonder oldalán az új Thievery-korongon a Warning Shots című dalban, ami könnyen a lemezlovasok kedvencévé válhat raszta felhangjai miatt. Moby Lift Me Up-jához hasonló sláger lehet viszont a The Heart’s A Lonely Hunter című szerzeményből, akárcsak a Sista Pat végtelenül kellemes hangja miatt megkapó Wires and Watchtowers című szösszenetből.
 
A Thievery Corporation-re jellemző nyitottság, azt mondják, nem véletlen. Garza és Hilton találkozásakor, 1995-ben Washington DC ugyanis egy rendkívül sokszínű és zeneileg is multikulturális közeg volt, olyan alkotókat „termelt” ki, akik sohasem elégedtek meg a kommersz megoldásokkal. Garza és Hilton igényessége valamennyi munkájuknak védjegye. A mai napig nagy kiadói támogatás nélkül dolgoznak, mégis pl. állandó szereplői a legkülönbözőbb nyári fesztiváloknak. Május 25-én, egy portugáliai fellépéssel, mondhatni áttették székhelyüket Európába. 27-én a horvátországi Zágrábban van jelenésük, július 9-én pedig a soproni VOLT fesztivál vendégei lesznek.
 
(Thievery Corporation: The Cosmic Game, ESL, 2005)
 
Kapcsolódó linkek:
Thievery Corporation:
ESL Music:


 
 
Értékelje a cikket 1-től 5-ig:
A cikk osztályzata az eddigi szavazatok alapján:
4.60
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.011422157287598 másodpercig tartott.