Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Lemezkritikák és -ismertetések
  

 
   
ZENE
Marsbéli próféciák
 
Színészként kezdte, tagja volt a Harcosok klubjának, egy ideje pedig gitárral a kezében folytatja. Jared Leto szenvedélyesen énekel a 30 Seconds To Mars harmadik, némi engedélyezett hangulatszínezőkkel (kórusok, szintetizátorok) dúsított albumán is.
 

 
   
ZENE
Emlékezetes
 
A Lux együttes megalakulásának negyvenéves jubileumán a teljesség igénye nélkül felidézte múltját és vadonatúj, napi aktualitású számokkal is meglepte az őket ünneplő közönséget. A rock debreceni öreg rókái a napokban kapnak Pro Urbe díjat.
 

 
   
ZENE
Ütős koncert
 
Az ütőhangszeres Toldi Éva, akit többek közt dzsesszegyüttesekből ismerhetünk, lelkes tanítványaival tanórákon kívül is foglalkozik; ha kell, még át is írja az órára bevitt kedvenceket. A Ritmico csoport a debreceni jazzbarátoknál vendégeskedett legutóbb.
 

 
   
ZENE
„Magyarországról jövök a karavánommal”
 
A bravúros Paco de Lucía, a spanyol gitár nagymestere adott koncertet március 27-én a Főnix Csarnokban. A flamenco-dzsessz világhírű képviselője a koncert előtt a Deol.hu kérdésére elárulta, felelősséget érez a flamenco jövője iránt.
 

 
   
ZENE
Alice Kottaországban
 
A kócos Tim Burton kissé beteges képi világához nem nehéz zenéket társítani. Alice-feldolgozása nyomán rögtön két filmzene lemez is született. Mi az Almost Alice címen futó korongot ragadtuk magunkhoz. Divatos rock és alternatív zene sok gitárral.
 

 
   
JAZZ
Virtuóz flamenco
 
Az immár 63 éves spanyol gitáros, Paco de Lucía neve összeforrt az igényes, akusztikus muzsikával. Szólóban és más legendás gitárosokkal is gyakran lépett fel eddig, de mostanság leginkább flamenco zenekarával turnézik. A Főnix Csarnokban március 27-én játszik.
 

 
   
JAZZ
Hölgykoszorú
 
Rhoda Scott harmincöt év után érkezett ismét Debrecenbe és töltötte meg a Kölcsey Központ nagytermét. A Hammond-orgona hetvenkét éves, ám igen fiatalos amerikai-francia – és kicsit már magyar – mestere két kiváló hölgy zenésztárssal adott nagysikerű koncertet.
 

 
   
ZENE
Mestermunka
 
Latin világot varázsolt a téli debreceni éjszakába a két gitárfenomén: Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor, illetve vendégük, az ütőhangszeres Horváth Kornél. A zenét évek óta ismerem, hallgatom, szeretem, de élőben még nem volt szerencsém a virtuózokhoz. 

 
   
ZENE
Retronome pontossággal
 
A rockerek lassan felélednek a szokásos év eleji punnyadásból. Kedvező hír számukra, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek zenéit feldolgozó és abból táplálkozó Retronome zenekar február 26-án fellép a Sikk Music Caféban. Vendégük a Stormraiser.
 

 
DEOL > Kultúra > Zene
  Újra vidáman, a Dust Brothers oldalán
 
HeP | 2005. július 07., 14:43
 
Beck Hansen immáron tizedik albumát adta ki ebben az évben. Jó értelemben vett, sokszínű popzenét játszik, mégis bizonyára keveseknek cseng ismerősen a neve hazánkban. Beck ugyanis inkább alternatív zenészként van elkönyvelve a zenei életben, bár utóbbi albumainak egy-két száma rendre hozott neki néhány világsikert. Persze ebben az esetben nem a nálunk ismert sablon-gagyi értelemben vett slágerekről beszélünk.
 
A Guero című új albumnak már az indító, E-Pro című dala is elég ütős slágernek bizonyul. Beck muzsikáját nehéz határok közé szorítani. Folk-blues elemek éppúgy jelen vannak benne, mint a hip-hop világa, az alap pedig többnyire rock stílus jegyeket is mutató pop muzsika. Mindezek ellenére nem eklektikusak szerzeményei, így az új anyaga sem, hanem amolyan igazi pop-artos módon elrendezett egységet képeznek. Furcsa, de az albumot hallgatva az az érzésem támadt, mintha Beck ismerte volna a magyar Hiperkarma ezredfordulón megjelent első lemezét. Dallamok, ritmusok, hangzások köszönnek vissza. A magyar fiúk valószínűleg a rosszkor, rossz helyen esete miatt nem érhettek el lemezükkel Beck-hez hasonló nemzetközi sikereket. Furcsa dolgokat produkálhat a véletlen. Mindezek mellett is azt kell mondani, hogy számos egyedi, fülbemászó hangzás, dallam található az albumon, bár óhatatlanul van mindenütt egy kis áthallás innen-onnan, amolyan „retro-feeling”. Beatles, Stones, pszichedelia, country, soul, progresszív- és tánczenék szürreális, de inkább reális keveréke. Lehet persze ezért kárhoztatni, de ha valaki komolyabban megvizsgálja a dolgot, rá kell jöjjön: valójában ez Beck sikerének a titka.
 
Szövegei nagyjából ehhez igazodnak, popos közhelyek, forradalmi utalások, költői képek hangulatos keveréke.  Élő előadásain erre az enyhén elvont hangulatra még inkább rátesz meghökkentő színpadi elemeivel (pl. hatalmas bábu-fejeivel, kalapjaival). Ezek ismeretében nem is csodálkozhatunk rajta, hogy alternatív zenészként jegyzik a mai napig is annak ellenére, hogy muzsikáját immár reklámok betétzenéjeként is felhasználják. Utóbbi persze a lendületesebb, slágeresebb számaival történik meg, míg a többi, kevésbé ismert dala ad inkább okot az előbbire. Pedig olykor az „alternatívabb” számai sokkal atmoszférikusabbak, ötletesebbek, hangulatosabbak. A közízlés viszont fogékonyabb az egyszerű, könnyedebb hangzásra, a táncos ritmusokra. Tudni kell mindezt jó eloszlásban összeegyeztetni. Talán mesterinek is nevezhetnénk e miatt Becket, hiszen kevesen tudnak egyszerre megfogni ilyen széles hallgatói réteget.
 
Ritkán szokott az ilyen eklektikus felfogással készült anyagból fogyasztható és méltányolható alkotás létrejönni. Beck albumai viszont egyedi hangulatukkal mégis rendre elkapják a hallgatót, így van ez a Guero esetében is. Néhány újrahallgatás után szinte már mindegyik szám ismerős kedvencként kúszik be a hallójáratunkba. Nyugodtan ki lehet próbálni.
 
(Beck: Guero, Interscope/Universal, 2005.)
 
Kapcsolódó link:
Beck hivatalos honlapja:
Beck és a szcientológia:
 
 


 
 
Értékelje a cikket 1-től 5-ig:
A cikk osztályzata az eddigi szavazatok alapján:
4.11
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.0078120231628418 másodpercig tartott.