Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Filmkritikák és -ismertetések
 

 
   
FILM
Sablonos szinglimese
 
Az erőltetett helyzeteket a Minden kút Rómába vezet című filmben a színészi játék sem kompenzálja. Josh Duhamel (Nick) semmi emlékezetessel nem lepi meg nézőjét, Kristen Bell (Beth) pedig egyetlen szemszögből sem tűnik különleges karakternek.
 

 
   
FILM
Filmklub a Tepsiben
 
Beretvás Gábor fejébe vette, hogy újabb színfolttal gazdagítja a debreceni filmes élet palettáját, filmklubot szervez tehát, amely, saját alkatához illően, legalább annyira szól a társas élet ápolásáról, mint a filmek iránti szenvedélyről.
 

 
   
ZENE
Levéltitkok háborúban, békében
 
Semmi sem ápolja úgy a szépséget, mint a boldogság – mindez valóban érvényes a svéd Lasse Hallström új filmjére. De mielőtt elhinnénk, hogy a mozivászonra csak a jókedv termett, vegyük számba, mitől szenvednek a Kedves John! című filmben.  

 
   
FILM
Soha rosszabb Szemlét!
 
A 2010. február elején zajlott 41. Magyar Filmszemle Arany Orsó nagydíját a debreceni Hajdu Szabolcs nyerte, aki Bibliothéque Pascal című filmjével emellett megkapta a külföldi kritikusok által felajánlott Gene Moskowitz-díjat, a Diákzsűri nagydíját.
 

 
   
FILM
Pszichokatona álküldetésen
 
Paranormális képességekkel rendelkező, az elme erejével harcoló jedik küzdenek egy békésebb világért a Kecskebűvölőkben. A hippi-életérzésből merítő kiképzés egyik legtehetségesebb parafazonjaként George Clooney próbálgatja tudatalattijának erejét.
 

 
   
DVD
Kettős hatás
 
Szinte nincs olyan ember, aki ne vonzódna valamilyen szinte szégyelnivalóan gyermeteg dologhoz: legyen az nosztalgiát ébresztő tárgy, vagy egy hely, melyhez kötődik. Sokan vannak így kultfilmekkel is, melyek egyenesen ellenséges táborokra osztják a Föld lakosságát.
 

 
   
FILM
Nosztalgia-bérlet
 
A „Budapesti tizenkettő” filmjeiből válogatnak újra az Apolló mozi Art termében: filmvetítések, videobemutatók várják a diákokat és a művészfilm kedvelőket a Debreceni Ifjúsági Archív Filmklubban. A környezet ismerős, az árak barátságosak.
 

 
   
FILM
A menny ígérete
 
Szívszorító, látványos és drámai filmet készített az új évezred első évtizedének egyik amerikai bestselleréből a 2001 óta világhírű filmrendező, Peter Jackson. A Komfortos mennyország című regény filmváltozata mindvégig hű az író alapkoncepciójához.
 

 
   
FILM
Betervezetlen hiba
 
Új filmes műfajban próbálta ki magát Antal Nimród, aki a páratlanul sikeres Kontroll után egy horrort rendezett. A heist filmnek mondott Szállítmánynak most nagyobb a tétje, hisz a 25 millió dolláros büdzsé mellé a filmrendező kiváló színészgárdát is kapott.
 

 
DEOL > Kultúra > Film
  Káosz
 
Petromán László | 2003. szeptember 02., 02:00
 
Kuroszava neve egész nemzedékeknek jelentette a távol-keleti kultúrát. A hét szamuráj, A vihar kapujábanAz árnyéklovas, a Véres trón, mind kult-filmnek számított Magyarországon is. Hazájában sokan vádolták azzal, hogy túlságosan is „amerikai” filmeket készít, de épp ez tette műveit az európai közönség számára is érthetővé, befogadhatóvá. A japán film szakértői szerint messze nem Kuroszava a legjobb rendezőjük, de a többiek művei a japán kultúra alapos ismerete nélkül nehezen megérthetők.
 
Az 1985-ös Ran nem az utolsó filmje az idős mesternek, de mindenképpen a kivételes életmű megkoronázásának, lezárásának tekinthető. Számos nemzetközi díjjal jutalmazták, de ami a legfontosabb volt számára, ezzel a filmmel szerezte vissza a japán kritika megbecsülését.
 
A ran káoszt, zűrzavart jelent. Első ránézésre a film egy Lear király-adaptáció japán módra, monstre történelmi film, látványos és színes mozi, de valójában sokkal több annál. A Ran Kuroszava addigi legszemélyesebb vallomása a világról. A hatalomvágy, a féltékenység, a téboly, a bosszú és a megbocsátás filmje. Bár a történet alapvetően hasonlít a Lear királyéra, Kuroszava szerint ő a XVI. századi Hidetora hadúr történetét szerette volna vászonra vinni.
 
Az idős, nagyhatalmú Hidetora felosztja birodalmát három fia között. A két idősebb fiú egymás ellen fordul a hatalomért, s a birodalomban kitör a káosz. Háború, árulás, gyilkosság és téboly lesz úrrá a földeken. Hidetora csak legkisebb – legkevésbé kedvelt – fiánál talál menedéket.
 
A Ran példázat az emberi becsvágyról, hitről és hitványságról. Hidetora hadúr története az emberiség története egy istenektől elhagyott földön.
 
A film nem mindennapi látványosságot ígér. A zömmel külső helyszíneken forgatott jelenetek lenyűgözőek, akár egy magányos öregember bolyongását mutatják be, akár véres csaták forgatagát. Az egész filmben hatalmas, döbbenetes égbolt keretezi a vásznat, a kamera fantasztikus tájakra vezet minket, szinte érezzük a szelet, a ködöt és a vihart.
 
Egy biztos: ilyen filmet nem csinálnak ifjú titánok. Ez egy érett, sokat látott idős művész mesterműve. Bár igazán csak a mozi hatalmas vásznán érvényesülnek  grandiózus képsorai, bízom benne, hogy a televízió képernyõjén is megmarad valami a varázslatból, és a nézők is annak láthatják majd, aminek annak idején én: a filmtörténet egyik leglátványosabb és legmegdöbbentőbben emberi alkotásának.
 
Ran – japán-francia film, 1985
160 perc
rendezte: Kuroszava Akira
operatőr: Saito Takao
főszereplők: Nakadai Tatsuya, Terao Akira,
Nezu Jinpachi, Ryu Daisuke
 
 


 
 
Értékelje a cikket 1-től 5-ig:
A cikk osztályzata az eddigi szavazatok alapján:
4.33
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0,0177321434021 másodpercig tartott.