Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Lemezkritikák és -ismertetések
  

 
   
ZENE
Marsbéli próféciák
 
Színészként kezdte, tagja volt a Harcosok klubjának, egy ideje pedig gitárral a kezében folytatja. Jared Leto szenvedélyesen énekel a 30 Seconds To Mars harmadik, némi engedélyezett hangulatszínezőkkel (kórusok, szintetizátorok) dúsított albumán is.
 

 
   
ZENE
Emlékezetes
 
A Lux együttes megalakulásának negyvenéves jubileumán a teljesség igénye nélkül felidézte múltját és vadonatúj, napi aktualitású számokkal is meglepte az őket ünneplő közönséget. A rock debreceni öreg rókái a napokban kapnak Pro Urbe díjat.
 

 
   
ZENE
Ütős koncert
 
Az ütőhangszeres Toldi Éva, akit többek közt dzsesszegyüttesekből ismerhetünk, lelkes tanítványaival tanórákon kívül is foglalkozik; ha kell, még át is írja az órára bevitt kedvenceket. A Ritmico csoport a debreceni jazzbarátoknál vendégeskedett legutóbb.
 

 
   
ZENE
„Magyarországról jövök a karavánommal”
 
A bravúros Paco de Lucía, a spanyol gitár nagymestere adott koncertet március 27-én a Főnix Csarnokban. A flamenco-dzsessz világhírű képviselője a koncert előtt a Deol.hu kérdésére elárulta, felelősséget érez a flamenco jövője iránt.
 

 
   
ZENE
Alice Kottaországban
 
A kócos Tim Burton kissé beteges képi világához nem nehéz zenéket társítani. Alice-feldolgozása nyomán rögtön két filmzene lemez is született. Mi az Almost Alice címen futó korongot ragadtuk magunkhoz. Divatos rock és alternatív zene sok gitárral.
 

 
   
JAZZ
Virtuóz flamenco
 
Az immár 63 éves spanyol gitáros, Paco de Lucía neve összeforrt az igényes, akusztikus muzsikával. Szólóban és más legendás gitárosokkal is gyakran lépett fel eddig, de mostanság leginkább flamenco zenekarával turnézik. A Főnix Csarnokban március 27-én játszik.
 

 
   
JAZZ
Hölgykoszorú
 
Rhoda Scott harmincöt év után érkezett ismét Debrecenbe és töltötte meg a Kölcsey Központ nagytermét. A Hammond-orgona hetvenkét éves, ám igen fiatalos amerikai-francia – és kicsit már magyar – mestere két kiváló hölgy zenésztárssal adott nagysikerű koncertet.
 

 
   
ZENE
Mestermunka
 
Latin világot varázsolt a téli debreceni éjszakába a két gitárfenomén: Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor, illetve vendégük, az ütőhangszeres Horváth Kornél. A zenét évek óta ismerem, hallgatom, szeretem, de élőben még nem volt szerencsém a virtuózokhoz. 

 
   
ZENE
Retronome pontossággal
 
A rockerek lassan felélednek a szokásos év eleji punnyadásból. Kedvező hír számukra, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek zenéit feldolgozó és abból táplálkozó Retronome zenekar február 26-án fellép a Sikk Music Caféban. Vendégük a Stormraiser.
 

 
DEOL > Kultúra > Zene > Jazz
  A Kodály-gyűjtésre hagyatkozva
 
Héty Péter | 2005. október 06., 13:45
 
Balázs Elemér a hazai dzsessz élet nemzetközileg is elismert tehetségű muzsikusa. Azon kevesek közé tartozik, akik dobos létükre nem csak egyszerű ritmusfelelősként, hanem komplex módon közelítenek a zenéhez. Szerző-hangszerelő és emellett világsztárok (pl. Pat Metheny, Charlie Mariano, Lee Konitz, Al Jarreau, Art Farmer) által is méltatott és foglalkoztatott ütős muzsikus.
 
Balázs Elemér a No-Spa, a Trio Midnight és a Creative Art Ensemble után saját nevét viselő zenekart alapított, közel hat éve. Azóta – leszámítva testvérét, Balázs József billentyűst – folyamatosan cserélődnek a zenekar tagja, így akár projektnek is nevezhetnénk a Balázs Elemér Group-ot. A zenészek mobilitását mi sem jellemzi jobban, mint, hogy friss lemezük megjelenésével szinte egy időben jött a hír: a felvételen még szereplő, egyik legkiválóbb hazai gitáros, a zenekar alakulása óta velük zenélő Juhász Gábor helyét az eddigi helyettes, beugró, Dely Róbert veszi át, az ütős Dés András tanulmányai miatt pedig egy hölgy, Szántó Mira kerül a csapatba egy időre.
 
A színvonal és a hangzás azonban szinte sohasem változik, hisz az alapító, névadó a zenésztársakat is kiváló érzékkel gyűjti maga köré, a hazai dzsessz élet legkiválóbb muzsikusaiból. Albumaik is rendre jelentek meg alakulásuk óta, egyre egyedibbé váló stílusukban interpretálva saját szerzeményeiket, feldolgozásaikat. Utóbbiak közé nem egyszer népdalok is bekerültek, melyek mindig sikert arattak. Új, ötödik albumuk viszont már címe szerint is „csak” Magyar népdalok-at tartalmaz. Az igazság kedvéért hozzá tehetjük, hogy egy Weöres Sándor versfeldolgozás kivételével, melynek hangzása mégis talán a legnépiesebb az egész anyagból (Szózat Katizához a férfiak ügyiben).
 
Érthető módon nem követték el azt a hibát, hogy a hazai dzsessz markáns, jellegzetes népies vonalának – melyet Szabados György és Dresch Mihály (aki amúgy a zenekar 2002-es lemezén közreműködött egy svéd népdalfeldolgozásban) neve fémjelez – hangzásvilágát, hozzáállását tűzzék zászlajukra. Ez nem is igazán állt volna jól nekik. Maradtak inkább a mai dzsessz általuk egyedien művelt fő vonalánál és ebbe oltották be ősi tradíciókon nyugvó népzenénk elemeit. Az eredmény igen kellemes, elsősorban hangszeres muzsika, mely a világ bármely részén megállja helyét. Persze a harmonikusan együttműködő instrumentumok mellett most is élvezhetjük Winand Gábor összetéveszthetetlen énekét, valamint ellenpontként Hajdu Klára női énekszólamait is. Vendégművésznők is mikrofonhoz jutottak a népdaléneklés ürügyén: Palya Bea és Szalóki Ágnes teszik színesebbé az anyagot.
 
Lévén dobos a „főkolompos” a zenekarban, szinte mindenütt kiemelkedik az egyes témák megközelítésének ritmikai precizitása, virtuozitása, de ebből a szempontból talán kiemelhetjük az indító Menyecske, menyecske és az utolsó előtti Szeretőm e táncba című kompozíciókat. Ez persze nem nyomja agyon az anyagot, mert példának okáért már rögtön a második számban is csak egy egészen háttérbehúzódó, kísérő szerep jut a seprűzgető dobos, zenekarvezetőnek. Hiába, a zsenialitás része az, hogy tudni kell visszavonulni is, különösen, ha annyi tehetséges zenésztárssal veszi magát körül az ember. A dzsessz muzsika egyébként sem a kompromisszumképtelen zenészek egymással való csatározásáról híres. Sokkal inkább a felemelő együttműködésről, közös örömzenélésről, improvizációkról ismerszik meg. Ugyanezt elmondhatjuk erről a lemezről is, ahol most népdalok szolgáltatták az ürügyet az említettekhez. Persze az improvizációk inkább a színt viszik az amúgy szépen, precízen megszerkesztett és előadott feldolgozásokba.
 
A lemezt bátran és szívesen ajánlom fiataloknak és idősebbeknek, esős időben autókázóknak és napfürdőzőknek, népieseknek és világpolgároknak, pihenni, vagy táncolni vágyóknak, szóval mindenkinek, mindenkor és mindenhol. Október 27-én például Debrecenben, a Hangfogó Klubban.
 
(Balázs Elemér Group: Magyar népdalok, X-Produkció, 2005)
 
A dalok listája:
 
1. Menyecske, menyecske
2. Végigmentem a lónai nagyutcán
3. Lányok ülnek a toronyban
4. Szózat Katitzához a férfiak ügyiben (Weöres Sándor verse)
5. A nagy hegyeken túl
6. Árva madár
7. Arra kértem az én jóistenemet
8. Kivel háltál az éjjel
9. Szeretőm e táncba
10. A nagy erdő meséje
 
Kapcsolódó link:
A Balázs Elemér Group hivatalos honlapja:


 
 
Értékelje a cikket 1-től 5-ig:
A cikk osztályzata az eddigi szavazatok alapján:
4.85
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0,0083270072937012 másodpercig tartott.