Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Lemezkritikák és -ismertetések
  

 
   
ZENE
Marsbéli próféciák
 
Színészként kezdte, tagja volt a Harcosok klubjának, egy ideje pedig gitárral a kezében folytatja. Jared Leto szenvedélyesen énekel a 30 Seconds To Mars harmadik, némi engedélyezett hangulatszínezőkkel (kórusok, szintetizátorok) dúsított albumán is.
 

 
   
ZENE
Emlékezetes
 
A Lux együttes megalakulásának negyvenéves jubileumán a teljesség igénye nélkül felidézte múltját és vadonatúj, napi aktualitású számokkal is meglepte az őket ünneplő közönséget. A rock debreceni öreg rókái a napokban kapnak Pro Urbe díjat.
 

 
   
ZENE
Ütős koncert
 
Az ütőhangszeres Toldi Éva, akit többek közt dzsesszegyüttesekből ismerhetünk, lelkes tanítványaival tanórákon kívül is foglalkozik; ha kell, még át is írja az órára bevitt kedvenceket. A Ritmico csoport a debreceni jazzbarátoknál vendégeskedett legutóbb.
 

 
   
ZENE
„Magyarországról jövök a karavánommal”
 
A bravúros Paco de Lucía, a spanyol gitár nagymestere adott koncertet március 27-én a Főnix Csarnokban. A flamenco-dzsessz világhírű képviselője a koncert előtt a Deol.hu kérdésére elárulta, felelősséget érez a flamenco jövője iránt.
 

 
   
ZENE
Alice Kottaországban
 
A kócos Tim Burton kissé beteges képi világához nem nehéz zenéket társítani. Alice-feldolgozása nyomán rögtön két filmzene lemez is született. Mi az Almost Alice címen futó korongot ragadtuk magunkhoz. Divatos rock és alternatív zene sok gitárral.
 

 
   
JAZZ
Virtuóz flamenco
 
Az immár 63 éves spanyol gitáros, Paco de Lucía neve összeforrt az igényes, akusztikus muzsikával. Szólóban és más legendás gitárosokkal is gyakran lépett fel eddig, de mostanság leginkább flamenco zenekarával turnézik. A Főnix Csarnokban március 27-én játszik.
 

 
   
JAZZ
Hölgykoszorú
 
Rhoda Scott harmincöt év után érkezett ismét Debrecenbe és töltötte meg a Kölcsey Központ nagytermét. A Hammond-orgona hetvenkét éves, ám igen fiatalos amerikai-francia – és kicsit már magyar – mestere két kiváló hölgy zenésztárssal adott nagysikerű koncertet.
 

 
   
ZENE
Mestermunka
 
Latin világot varázsolt a téli debreceni éjszakába a két gitárfenomén: Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor, illetve vendégük, az ütőhangszeres Horváth Kornél. A zenét évek óta ismerem, hallgatom, szeretem, de élőben még nem volt szerencsém a virtuózokhoz. 

 
   
ZENE
Retronome pontossággal
 
A rockerek lassan felélednek a szokásos év eleji punnyadásból. Kedvező hír számukra, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek zenéit feldolgozó és abból táplálkozó Retronome zenekar február 26-án fellép a Sikk Music Caféban. Vendégük a Stormraiser.
 

 
DEOL > Kultúra > Zene
  „Kattant” Rock’n’ Roll
 
KáVé | 2005. október 10., 15:26
 
Kíváncsian igyekeztem az idei Sziget nagyszínpadához, hogy élőben hallhassam Juliette Lewis első nagylemezének számait – amelyet akkor még nem ismertem – miközben a You’re Speaking My Language című dal refrénje már napok óta zakatolt a fejemben…
 
A többek között Martin Scorsese filmjében, A rettegés fokában is bizonyított amerikai színésznővel kapcsolatban amúgy kettős érzéseim voltak amióta feltűnt a mozivásznon; pedig nem játszott rosszul egyik filmjében sem, de valahogy mindig idegesített az a kissé megjátszottnak tűnt, lázadó, durcás hisztérika akit megelevenített a képernyőn. A koncertjén viszont eléggé egyértelművé vált, hogy nem megjátssza, hanem csak kijátssza magából minden „defektjét” – többé megszűnt idegesíteni, sőt, még jól is éreztem magam a zenei előadás közben.
 
Bár a lemez nem tűnt első hallásra túlontúl eredetinek – és igazából sokadik hallgatásra sem – Juliette és csapata feltűnően vérpezsdítő koncertet rittyentett a Sziget-közönség legnagyobb örömére. Így már itthon egészen más volt újrahallgatni a korongot: felelevenedtek a számok, és láttam magam előtt, ahogy Juliette ugrabugrálva, viking-fejfedőben és szakadt cuccban, (rózsaszínű „kapkodóban”, aranyszínű cicanacira húzott fehér alsóban és fehér „Yeti”-csizmában lépett fel) agyoncigizett, rekedtes hangjával adja elő legnagyobb slágerüket, a You’re Speaking My Language-t. A heves rohangászás ellenére sem bicsaklott meg a hangja, kifogástalanul hozta a „koszos-rakenroll” zenéhez dukáló előadásmódot, teljesen hitelesen röptette a haját és szörfölt a tömegben.
 
A rock’n roll forradalmasítását célzó The Licks nevű formációhoz 2003-ban csatlakozott Juliette Lewis, bár a kilencvenes években két dal erejéig már foglalkozott az énekléssel.
 
A The Licksben tapasztalt muzsikusokkal játszik együtt. A debütáló lemezt a csapat egy huszonhárom másodperces ráhangoló-felvétellel indítja, amelyet a már sokszor említett fejrázós kislemezdal, a You’re Speaking My Language követ. Lehetetlen nem megmozdulni erre a húzós számra, és a hangulat megmarad a következő, Money In My Pocket című szerzemény idejére is, bár ennek már kétségkívül erősen amerikai hangzása lett – tipikus férfivokállal megspékelve –, ami viszont stílusosan vezeti be az American Boy című számot. Juliette hangja nagyon élesen szól ebben a dalban, Blondie és méginkább Patti Smith énekstílusát idézve. Az I Never Got To Tell You… pedig már egyértelműen rokonszenvez Patti Smith korai lemezeinek hangzásával, még ha jóval zúzósabb felállásban is.
 
A korong egyébként nagyon hasonló karakterű dalocskákból állt össze, a végére garantáltan zsong a fejünk és sistereg a fülünk. Csak két lassabb nóta került az albumra, az egyik a By The Heat Of Your Light a másik a befejező, majdnem 7 perces szám, a Long Road Out Of Here. Mindkettő igazi érzelmes „rockballada”, amihez illik öngyújtóval felszerelkeznünk, már amennyiben élőben sikerül elkapnunk a Juliette and The Licks-et…
 
Ha mégsem tudnánk az együttes koncertjére eljutni, melegen ajánlott az otthoni hangcucc felhangosítása, az elmaradhatatlan színes körték beüzemelése és a folyamatosan tánc az első lassú számig!
 
A dalok listája:
1. You’re Speaking My Language
2. Money In My Pocket
3. American Boy
4. I Never Got To Tell You…
5. This I Know
6. Pray For The Band Latoya
7. So Amazing
8. By The Heat of Your Light
9. Got Love To Kill (Remix)
10. Seventh Sign
11. Long Road Out Of Here
 
(Juliette & The Licks: You’re Speaking My Language, NeonMusic)
 
Kapcsolódó linkek:
NeonMusic:
Juliette Lewis and The Licks:
 


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.0085170269012451 másodpercig tartott.