Kultúra Politika Sport Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
DEBRECEN
A fejlődésért
Nyílt levéllel fordultak a Fidesz debreceni – városi, illetve országgyűlési – képviselői a helyi szocialistákhoz annak érdekében, hogy "a város fejlődése iránt érzett kötelességtudattól vezérelve" támogassák a a központi költségvetéshez előterjesztett módosító indítványaikat.
 

 
   
KÖRNYEZET
Magasságok és mélységek vándora
Makleit László és társai évek óta szisztematikusan másszák Európa legmagasabb hegycsúcsait, de néha a tengerek mélyére és barlangokba is leereszkednek. Az idén Skandinávia szépségeivel ismerkedtek meg, de jártak az Alpok legmélyebb barlangjában is. 

 
DEOL > Életmód > Környezet
  A kellékek ünnepe
 
(wiedemann) | 2005. december 20., 16:21
 
Várakozás és készülődés nélkül tulajdonképpen lehetetlen átlényegíteni az ünnepeket. Különösen igaz ez a legmeghittebb keresztény ünnepre, a karácsonyra, mely annál teljesebb, minél inkább képesek vagyunk tartalommal megtölteni az azt megelőző adventi időszakot. Az örömet, a szépet, a tökéletességet várni jó; készülni rá nem kötelező penzum, hanem belső szükséglet.
 
A karácsonyban egyszerre van jelen az állandóság és a megújulás lehetősége. Összetett jellege pedig alkalmassá teszi arra, hogy fokozatosan változzon külsőségeiben, ötvözze a régit és az újat. Egyszerre a család ünnepe, s a fogyasztói társadalom fesztiválja. A nyugati társadalmakban lezajlott változásokat követően ma már Magyarországon is kikerült az otthonok meghittségéből, közterekre, bevásárlóközpontokba, irodákba. A nyilvános tereken megjelenő dekoráció kezdetben a hagyományos otthoni díszítőelemeket utánozta, s nagyította fel a köztér méretének megfelelően, piros, arany és zöld színekben. A változás a későbbiekben abban állt, hogy előtérbe kerültek a természetes anyagok, az aranyozott giccseket felváltotta a minimál, a fehér és az ezüst csillogása, valamint az egyszerű és decens vonalvezetés. Ma ott tartunk, hogy a közterek letisztult karácsonya, vagy teljes egészében, vagy elemeiben visszalopakodott a lakásokba. A karácsonyi minimál hívei üvegtárgyakban, tükörfényesen csillogó díszekben és kiegészítőkben gondolkodnak, valamint örökzöld növényekben, melyek ezernyi árnyalatot kapnak a kötelező fényárban. A lakberendező ugyanakkor azt mondja, nem jellemző, hogy ezüst-fehér karácsonyt álmodik magának az átlag magyar család. Tipikusnak továbbra is a piros, zöld és sárga színeket alkalmazó díszítés mondható. A karácsony a mélybordók, a burgundi vörösek és a sötétzöldek uralmának időszaka túlnyomórészt Magyarországon, valamint az olyan melegséget és biztonságot adó anyagoké, mint amilyen a bársony, a gyapjú, vagy a selyem.
 
Hagymásyné Varga Mária lakberendező szerint az egyik alapvető dolog az, hogy ne csak a lakás egyes részleteit öltöztessük ünnepi díszbe a karácsony közeledtével, hanem fordítsunk figyelmet arra, hogy valamennyi helyiségben ünnepi hangulat uralkodjon az ünnepi terítőknek, díszpárnáknak vagy apró ünnepi díszeknek köszönhetően. A karácsony a lakberendező szemszögéből sem korlátozódhat pusztán a december 24-től számított három napra. Ügyelnünk kell arra, hogy az advent, vagyis a várakozás idején adódó feladatokat elosszuk a családban, azért, hogy mindenki egyenlő arányban vehesse ki a részét a készülődésből. Ha van gyerek, akkor mozgósítsuk pl. a konyhában, a karácsonyfa díszként is remekül alkalmazható mézes sütemények elkészítésénél. Mielőtt ehhez hozzáfognánk, apró karácsonyi ötletekkel „dobjuk fel” a konyhát. Számtalan méteráru bolt kínál ma már karácsonyi jellegű kelméket, melyekből az ünnep hangulatát idéző edényfogók, vagy fűszertartó zacskók készíthetők. Vegyük elő bátran az évközben nem használt, az átlagnál jobb állapotban lévő edényeinket, aggassuk fel a vitrás függönyöket és helyezzük el a megfelelő helyeken a karácsonyi hímzéssel díszített ruhaszalvétákat.
 
Hagymásyné Varga Mária gyakran nevezi a karácsonyt a kellékek ünnepének. Ezek közé tartoznak például az ajtóra aggatható apró díszek, angyalkák, tobozok, állatfigurák, de megfesthetjük az üvegeket is a lakásban, akár az ablaküvegtáblákat, akár egyszerű üvegtárgyainkat. Télies hangulatot csalhatunk a gyerekszobába, ha az ablaküvegre karácsonyi mintákat fújunk hóspray segítségével, ami egyébként az ünnepek múltán könnyedén el is távolítható. Az ablakkeretet karácsonyfaizzókkal világítsuk ki, így esténként kellemes, meghitt hangulatban lesz részünk. A függönykarnisról se feledkezzünk meg, aggassunk rá fenyőágakat, valamint papírból és fából készült karácsonyi díszeket. Ügyeljünk azonban arra, hogy harmonikus egységet alkossanak az ünnep kellékei, és hogy a díszítést ne egyetlen színre korlátozzuk. Figyeljünk oda a fényekre is, tervezzük meg jól a gyertyák, lámpák és illatgyertyák helyét és összhangját, ha pedig módunk van rá, diszkréten díszítsük fel az udvar örökzöld növényeit is. Ez esetben is fontos, hogy tartózkodjunk a túlzásoktól.
 
Különösen Kanadában divatos, de a kilencvenes években nálunk is elkezdett hódítani a fenyőágakból készített úgynevezett girland, amely túlnyomórészt az ajtókeretet szegélyezi az ünnepi hangulatot árasztó otthonokban. A lakás feldíszítését érdemes mindjárt a bejárati ajtónál kezdeni, hogy a külvilág felé is jelezzük, nálunk már elérkezett az ünnepi készülődés ideje. Ajtónkra akasszunk szárított gyümölcskarikákból készített koszorút, amelynek vázát egy erősebb dróthuzalból hajlítsuk meg. Ajtókoszorút egyébként készíthetünk örökzöld faágakból is. A kisebb girland-füzérek megfelelő díszei a bútoroknak és a tükröknek is.
 
Vannak, akik a lakás egy-egy kiemelt pontján széles karácsonyi masnikat alkalmaznak díszítésül, de Hagymásyné pl. a díszpárnák áthúzatását is megfelelő eszköznek tartja. Fel lehet „öltöztetni” a gyümölcsöket is pl. az almát és a narancsot szegfűszeggel, majd ezeket tálakba helyezni. Jól jöhetnek a dekorálásnál a kemény héjas gyümölcsök is, mint pl. a dió, ami megfestve, vagy a maga természetességében nagyon jól mutat a girlandon például. De elővehetjük pl. a csipkebogyót, a berkenyét vagy a makkot, amit őszi kirándulásaink alkalmával gyűjtöttünk. Ha megtaláljuk a megfelelő helyét, rendkívül jól mutat.
 
Az ünnepváró adventi koszorú színei rendszerint harmonizálnak az egyéb karácsonyi lakásdíszekkel és a karácsonyfa díszeivel. A klasszikusnak számító zöld-piros-arany összeállítás mellett, természetesen számtalan más lehetőségünk is van. Ha a natúr színeket kedveljük, készítsünk szalmából vagy ágakból font koszorút, melyhez száraz terméseket és bogyós ágakat kell összeválogatni. A kompozíciót tobozokkal, dióval, mogyoróval vagy szárított narancs- és almaszeletekkel egészíthetjük ki. Keleties ünnepi hangulatot a vörös árnyalataival teremthetünk. Mélyvörös üvegtálak, mécsestartók, apró vörös gömbdíszek és gömbgyertyák, organza vagy selyem szalagok és masnik lehetnek ebben segítségünkre. Ha azonban a hidegebb, de rendkívül elegáns high-tech karácsonyt választjuk, használjunk sok fehéret és ezüstöt, flittereket, üveg- és csillámporral behintett gömböket, fehér gyönggyel kirakott gyertyákat és ezüstmetál zsinórokat, szalagokat.


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0,0053558349609375 másodpercig tartott.