Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Lemezkritikák és -ismertetések
  

 
   
ZENE
Marsbéli próféciák
 
Színészként kezdte, tagja volt a Harcosok klubjának, egy ideje pedig gitárral a kezében folytatja. Jared Leto szenvedélyesen énekel a 30 Seconds To Mars harmadik, némi engedélyezett hangulatszínezőkkel (kórusok, szintetizátorok) dúsított albumán is.
 

 
   
ZENE
Emlékezetes
 
A Lux együttes megalakulásának negyvenéves jubileumán a teljesség igénye nélkül felidézte múltját és vadonatúj, napi aktualitású számokkal is meglepte az őket ünneplő közönséget. A rock debreceni öreg rókái a napokban kapnak Pro Urbe díjat.
 

 
   
ZENE
Ütős koncert
 
Az ütőhangszeres Toldi Éva, akit többek közt dzsesszegyüttesekből ismerhetünk, lelkes tanítványaival tanórákon kívül is foglalkozik; ha kell, még át is írja az órára bevitt kedvenceket. A Ritmico csoport a debreceni jazzbarátoknál vendégeskedett legutóbb.
 

 
   
ZENE
„Magyarországról jövök a karavánommal”
 
A bravúros Paco de Lucía, a spanyol gitár nagymestere adott koncertet március 27-én a Főnix Csarnokban. A flamenco-dzsessz világhírű képviselője a koncert előtt a Deol.hu kérdésére elárulta, felelősséget érez a flamenco jövője iránt.
 

 
   
ZENE
Alice Kottaországban
 
A kócos Tim Burton kissé beteges képi világához nem nehéz zenéket társítani. Alice-feldolgozása nyomán rögtön két filmzene lemez is született. Mi az Almost Alice címen futó korongot ragadtuk magunkhoz. Divatos rock és alternatív zene sok gitárral.
 

 
   
JAZZ
Virtuóz flamenco
 
Az immár 63 éves spanyol gitáros, Paco de Lucía neve összeforrt az igényes, akusztikus muzsikával. Szólóban és más legendás gitárosokkal is gyakran lépett fel eddig, de mostanság leginkább flamenco zenekarával turnézik. A Főnix Csarnokban március 27-én játszik.
 

 
   
JAZZ
Hölgykoszorú
 
Rhoda Scott harmincöt év után érkezett ismét Debrecenbe és töltötte meg a Kölcsey Központ nagytermét. A Hammond-orgona hetvenkét éves, ám igen fiatalos amerikai-francia – és kicsit már magyar – mestere két kiváló hölgy zenésztárssal adott nagysikerű koncertet.
 

 
   
ZENE
Mestermunka
 
Latin világot varázsolt a téli debreceni éjszakába a két gitárfenomén: Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor, illetve vendégük, az ütőhangszeres Horváth Kornél. A zenét évek óta ismerem, hallgatom, szeretem, de élőben még nem volt szerencsém a virtuózokhoz. 

 
   
ZENE
Retronome pontossággal
 
A rockerek lassan felélednek a szokásos év eleji punnyadásból. Kedvező hír számukra, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek zenéit feldolgozó és abból táplálkozó Retronome zenekar február 26-án fellép a Sikk Music Caféban. Vendégük a Stormraiser.
 

 
DEOL > Kultúra > Zene
  A hazavágyódó szív dalai
 
Héty Péter | 2005. december 21., 15:41
 
Öt év szünet után végre megjelent a 44 éves Eithne Patricia Ní Bhraonáin új sorlemeze, melyet 2003-ban kezdett el készíteni. Ennek hallatán valószínűleg nem túl sokan kapják fel fejüket, csak ha hozzá tesszük, hogy a Tolkien regénybe illő, de polgári név az Enya-t takarja.
 
Ha már a híressé lett írót említettük rögtön hozzátehetjük a hírhez, hogy három dal is Loxian nyelven (Enya szerzőtársa, barátnője, Roma Ryan dolgozta ki) szól, amit a Tolkien féle tünde nyelv ihletett, amelyen már a Gyűrűk Ura filmzenéjének betétdalait is énekelte a regényfolyamot régóta kedvelő énekesnő. Az új albumon viszont nincsen ír és latin nyelvű dal. Ellenben a Loxian nyelvű dalok mellett, az előzetes kislemezen is megjelent Sumiregusa (Vad ibolya) japán nyelvű. A címadó Amarantine-t egy mitikus növény ihlette, mely sosem hervad el és bársonyvörös a színe, akárcsak a borítón látható ruhakölteményé. Talán ezek az információk is jelzik, hogy Enya ötödik sorlemezén is festői szépségű, misztikus muzsikát hallhatunk. A „szív hazavágyódását” nem csak szövegei – különösen a Long Long Journey (Hosszú, hosszú út) – fogalmazzák meg, hanem a különleges, elektronikus effektusokkal színezett, szépséges muzsika is. Illusztrációként néhány szövegrészlet:
 
Hosszú az út
a semmiből,
hosszú még, mi hátravan;
de mi a sóhaj
s szomorúság
a szívnek, mely haza tart?”
Long Long Journey (Hosszú, hosszú út)
 
„Van rá ok,
Miért kezd az összetört szív sírni.
Van rá ok, hogy
Elvesztél, bár nem tudod, miért.”
Someone Said Goodbye (Valaki Búcsút Mond)
 
„Ez egy hosszú út a sötétségen át,
a remete útjához.
A remete a világról dalol, és
a szerelem utazásáról, mely nem vész el az öröklétben.
A Völgyben, hol a hold a fák közt ragadt
a víz megmutatja az elrejtett szívet...”
Water Shows the Hidden Heart (A víz megmutatja a rejtett szívet)
 
Zeneileg ezúttal valamelyest közelebb került a klasszikus hangzáshoz (vonósok, pizzicato, miegyéb), de stílusa szinte változatlan. Mindezt oly módon teszi, hogy nem ismétli önmagát, de azonnal felismerhető hangzásvilága. Dalait csak megfelelő odafigyeléssel és minőségi hanglejátszóval lehet igazán jól élvezni. Nem csak kristálytiszta, kifinomult énekhangja, hanem a különleges zenei aláfestések is igénylik mindezt. Érdekességként említhető, hogy az It’s in the Rain (Esőben) című szerzeményben Enya éneke olykor a nem kevésbé tehetséges Suzanne Vega-ra emlékeztet. Az ötödik, The River Sings (A folyó énekel) az album talán legmitikusabb és egyben legdinamikusabban lüktető darabja. Egyetlen szerzeményt hallhatunk ének nélkül, instrumentálisan, de a címe éppen elég beszédes: Drifting (Lebegés). Magának a szerző-előadónak állítólag a személyes kedvence a címadó dal mellett az If I Could Be Where You Are (Bár ott lennék, ahol te).
 
A karácsonyi ünnepkör eredeti (nem a mai, elanyagiasodott) szellemiségéhez igen méltó ez a hanghordozó, mely bárki számára szép ajándék lehet. Egyetlen negatívumot említhetünk csak: a teljes lemez rövidségét, hiszen ezt a szép muzsikát bármeddig el lehetne hallgatni, de a hagyományos bakelit albumok negyvenöt perce valóban nem tűnik túl soknak. Áthidaló megoldásként alkalmazhatjuk az újrajátszást is, és hamar rájövünk majd, hogy jó néhány dallamot máris ismerősként dúdolunk az előadóval. Lehet, hogy a művésznőnek csak az említett két szám a kedvence, de szerintem a hallgatóknak több is lesz, különösen eme havas karácsonyi időszakban.
 
 
„Ablakom most bezsaluzom,
Ég, fehér könnyeid hagyom,
S mindenen gyertyafény ragyog,
ahogy kint hull a hó.” Amid the Falling Snow (A hulló hóban)
 
(Enya: Amarantine, Reprise, 2005.)
 


 
 
Értékelje a cikket 1-től 5-ig:
A cikk osztályzata az eddigi szavazatok alapján:
4.49
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.032214164733887 másodpercig tartott.