Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Lemezkritikák és -ismertetések
  

 
   
ZENE
Marsbéli próféciák
 
Színészként kezdte, tagja volt a Harcosok klubjának, egy ideje pedig gitárral a kezében folytatja. Jared Leto szenvedélyesen énekel a 30 Seconds To Mars harmadik, némi engedélyezett hangulatszínezőkkel (kórusok, szintetizátorok) dúsított albumán is.
 

 
   
ZENE
Emlékezetes
 
A Lux együttes megalakulásának negyvenéves jubileumán a teljesség igénye nélkül felidézte múltját és vadonatúj, napi aktualitású számokkal is meglepte az őket ünneplő közönséget. A rock debreceni öreg rókái a napokban kapnak Pro Urbe díjat.
 

 
   
ZENE
Ütős koncert
 
Az ütőhangszeres Toldi Éva, akit többek közt dzsesszegyüttesekből ismerhetünk, lelkes tanítványaival tanórákon kívül is foglalkozik; ha kell, még át is írja az órára bevitt kedvenceket. A Ritmico csoport a debreceni jazzbarátoknál vendégeskedett legutóbb.
 

 
   
ZENE
„Magyarországról jövök a karavánommal”
 
A bravúros Paco de Lucía, a spanyol gitár nagymestere adott koncertet március 27-én a Főnix Csarnokban. A flamenco-dzsessz világhírű képviselője a koncert előtt a Deol.hu kérdésére elárulta, felelősséget érez a flamenco jövője iránt.
 

 
   
ZENE
Alice Kottaországban
 
A kócos Tim Burton kissé beteges képi világához nem nehéz zenéket társítani. Alice-feldolgozása nyomán rögtön két filmzene lemez is született. Mi az Almost Alice címen futó korongot ragadtuk magunkhoz. Divatos rock és alternatív zene sok gitárral.
 

 
   
JAZZ
Virtuóz flamenco
 
Az immár 63 éves spanyol gitáros, Paco de Lucía neve összeforrt az igényes, akusztikus muzsikával. Szólóban és más legendás gitárosokkal is gyakran lépett fel eddig, de mostanság leginkább flamenco zenekarával turnézik. A Főnix Csarnokban március 27-én játszik.
 

 
   
JAZZ
Hölgykoszorú
 
Rhoda Scott harmincöt év után érkezett ismét Debrecenbe és töltötte meg a Kölcsey Központ nagytermét. A Hammond-orgona hetvenkét éves, ám igen fiatalos amerikai-francia – és kicsit már magyar – mestere két kiváló hölgy zenésztárssal adott nagysikerű koncertet.
 

 
   
ZENE
Mestermunka
 
Latin világot varázsolt a téli debreceni éjszakába a két gitárfenomén: Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor, illetve vendégük, az ütőhangszeres Horváth Kornél. A zenét évek óta ismerem, hallgatom, szeretem, de élőben még nem volt szerencsém a virtuózokhoz. 

 
   
ZENE
Retronome pontossággal
 
A rockerek lassan felélednek a szokásos év eleji punnyadásból. Kedvező hír számukra, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek zenéit feldolgozó és abból táplálkozó Retronome zenekar február 26-án fellép a Sikk Music Caféban. Vendégük a Stormraiser.
 

 
DEOL > Kultúra > Zene > Rock
  Egy szülinap emlékére
 
HeP | 2006. február 10., 11:28
 
A Tankcsapda előző év végi turnéja a szokásosnál rövidebb volt. Ennek oka bizonnyal az, hogy új albumukon dolgoznak a debreceni fiúk, mely ígéretük szerint lendületes, amolyan hagyományos, régi-vágású anyag lesz és várhatóan ez év áprilisára kerül a boltokba. Kárpótlásul a kisebb szabású turnéért decemberben piacra dobták az emlékezetes 15 éves jubileumi koncertsorozat fináléjának DVD-változatát, Élő Főnix címmel. Mellékeltek egy CD-lemezt is a nagyszabású hangversenyről, mely ugyanazt a hanganyagot tartalmazza.
 
Tizenöt év nem kis idő, különösen egy zenekar életében, pláne ha azt is hozzátesszük, hogy nem a minden tekintetben több lehetőséget nyújtó fővárosban alakultak. Dicséretükre legyen mondva, hogy a későbbiek folyamán sem helyezték át székhelyüket Budapestre, ahogy ezt nagyon sokan megtették már. Talán indulásuk időszaka, a rendszerváltás kezdete előnyt jelentett számukra, hiszen a szókimondás akkoriban még újdonságnak számított. Tették is a dolgukat, s Lukács Laci kormányzása alatt sorra döntötték le az akadályokat és jutottak el az országos sikerig. A kezdeti harcostársak ugyan elhagyták a csöppet sem süllyedő hajót, de a kapitány mindig újra verbuválta csapatát és az ezredfordulóra úgy tűnik össze is állt a végső „válogatott”. A műfajban nem túl gyakori, minimális létszám, a trió formáció is végig megmaradt. Ez persze nem túl sok teret enged a megújulásnak, a változatosabb zenei képnek. Nem is ezzel igyekeznek megtartani közönségüket, hanem a kiszámítható, minimalista, de erőteljes rock muzsika elszánt, kompromisszummentes művelésével. No, és persze az egyedi szövegekkel, melyek szintén nem tűrnek kompromisszumokat, tabukat és kendőzetlenül igyekeznek egy érzésvilágot, szemléletmódot megjeleníteni.
               
A 2004 év végi „szülinapi turné” záró akkordjaként hazai terepen, a debreceni Főnix Csarnokban adtak monumentális találkozót rajongóiknak, akik meg is töltötték a helyszínt, és lelkesen együtt énekelték az ünnepelt zenekarral annak legjobb dalait. A december 29-i koncert átfogó képet adott a Tankcsapda elmúlt tizenöt évéről. A DVD változaton tizenhat dal hallható a műsorból, valamint egy 23 perces interjú a zenekar tagjaival, laza „csapdás” hangulatban ecsetelve a történteket. A fotógalériában öt percig nézhetünk némán, rendezetlenül egymásra úszó fotókat a kulisszák mögül és elől, tortával és a nélkül. A felvételeken ugyan jól kihallható a közönség lelkesedése, de a keverés miatt valahogy még sem érezni igazán a tízezres létszámot, leszámítva a két számot tartalmazó, egy szál gitáros részt. A színpadi látvány mértéktartó az impozáns helyszín ellenére: némi pirotechnika, köd és fények, de ettől még nem lettek giccsesre színezve a rock and roll acélos rugói, ahogy ez egyesekkel néha megesik. Az emelkedett hangulatban egy valaki még emelkedettebb állapotba került: a dobos Fejes Tamást teljes felszerelésével még magasabbra emelte az olajozottan működő „tankcsapdás gépezet”. A keményen dübörgő zene alatt, pedig Lukács Laci sörényét lágyan és kitartóan ringatta az eléje helyezett ventilátor.
 
A látottakat-hallottakat tömören összefoglalva: 72 perc tömény, kemény rock and roll koncertet élvezhetnek a legelszántabbak, a közepén egy rövidke, leülős, akusztikus résszel, s a DVD korongon némi extrával is megspékelve, melyeket egy picit lehetett volna igényesebben is kivitelezni, de a fő programmal semmi hiba. Visszatekintő jellege miatt a zenekarral most ismerkedőknek is ajánlható, nem csak a régi ’csapdásoknak’, bár az ismerkedésre ott van inkább az évfordulós koncert idején megjelent dupla válogatás lemez…
 
 
(Tankcsapda: Élő Főnix, Universal Music, 2005.)
 
A dalok listája:
1. A Négy
2. Adjon az Ég
3. A Rock & Roll Rugója
4. Gyűrd Össze a Lepedőt
5. Ez az a Ház
6. Kicsikét
7. Baj Van!
8. Azt Mondom Állj
9. Félre a tréfát
10. Mennyország Tourist
11. Fordulj fel
12. Egyszerű Dal
13. Örökké tart
14. Jönnek a Férgek
15. A Legjobb Méreg
16. Itt vannak a Tankok
 


 
 
Értékelje a cikket 1-től 5-ig:
A cikk osztályzata az eddigi szavazatok alapján:
4.27
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.019963026046753 másodpercig tartott.