Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Lemezkritikák és -ismertetések
  

 
   
ZENE
Marsbéli próféciák
 
Színészként kezdte, tagja volt a Harcosok klubjának, egy ideje pedig gitárral a kezében folytatja. Jared Leto szenvedélyesen énekel a 30 Seconds To Mars harmadik, némi engedélyezett hangulatszínezőkkel (kórusok, szintetizátorok) dúsított albumán is.
 

 
   
ZENE
Emlékezetes
 
A Lux együttes megalakulásának negyvenéves jubileumán a teljesség igénye nélkül felidézte múltját és vadonatúj, napi aktualitású számokkal is meglepte az őket ünneplő közönséget. A rock debreceni öreg rókái a napokban kapnak Pro Urbe díjat.
 

 
   
ZENE
Ütős koncert
 
Az ütőhangszeres Toldi Éva, akit többek közt dzsesszegyüttesekből ismerhetünk, lelkes tanítványaival tanórákon kívül is foglalkozik; ha kell, még át is írja az órára bevitt kedvenceket. A Ritmico csoport a debreceni jazzbarátoknál vendégeskedett legutóbb.
 

 
   
ZENE
„Magyarországról jövök a karavánommal”
 
A bravúros Paco de Lucía, a spanyol gitár nagymestere adott koncertet március 27-én a Főnix Csarnokban. A flamenco-dzsessz világhírű képviselője a koncert előtt a Deol.hu kérdésére elárulta, felelősséget érez a flamenco jövője iránt.
 

 
   
ZENE
Alice Kottaországban
 
A kócos Tim Burton kissé beteges képi világához nem nehéz zenéket társítani. Alice-feldolgozása nyomán rögtön két filmzene lemez is született. Mi az Almost Alice címen futó korongot ragadtuk magunkhoz. Divatos rock és alternatív zene sok gitárral.
 

 
   
JAZZ
Virtuóz flamenco
 
Az immár 63 éves spanyol gitáros, Paco de Lucía neve összeforrt az igényes, akusztikus muzsikával. Szólóban és más legendás gitárosokkal is gyakran lépett fel eddig, de mostanság leginkább flamenco zenekarával turnézik. A Főnix Csarnokban március 27-én játszik.
 

 
   
JAZZ
Hölgykoszorú
 
Rhoda Scott harmincöt év után érkezett ismét Debrecenbe és töltötte meg a Kölcsey Központ nagytermét. A Hammond-orgona hetvenkét éves, ám igen fiatalos amerikai-francia – és kicsit már magyar – mestere két kiváló hölgy zenésztárssal adott nagysikerű koncertet.
 

 
   
ZENE
Mestermunka
 
Latin világot varázsolt a téli debreceni éjszakába a két gitárfenomén: Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor, illetve vendégük, az ütőhangszeres Horváth Kornél. A zenét évek óta ismerem, hallgatom, szeretem, de élőben még nem volt szerencsém a virtuózokhoz. 

 
   
ZENE
Retronome pontossággal
 
A rockerek lassan felélednek a szokásos év eleji punnyadásból. Kedvező hír számukra, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek zenéit feldolgozó és abból táplálkozó Retronome zenekar február 26-án fellép a Sikk Music Caféban. Vendégük a Stormraiser.
 

 
DEOL > Kultúra > Zene > Rock
  A külsőségeket mellőzve
 
Héty Péter | 2006. február 23., 12:52
 
A U2 alighanem kis planétánk egyik legnépszerűbb rock bandája az utóbbi évtizedben. Eseménydús munkásságuk címszavak szintjén is egy négyszáz oldalas – magyarul is megjelent – könyvet töltött meg 2001-ben, és azóta eltelt újabb öt év. Ráadásul azon kevesek közé tartoznak, akik ezt a népszerűséget komolyan is veszik, és tisztában vannak ennek felelősségével. Amellett, hogy megfelelő ritmusban adják ki felvételeiket, és körbe turnézzák az egész világot, időről időre felbukkannak jótékony rendezvényeken. Főként a megoldás kulcsát kezükben tartó világvezetőkre gyakorolnak nyomást közvetlenül, illetve erre mozgósítják fogékony hallgatóikat.
 
Legutóbbi albumukat bemutató világturnéjuk címadója az egyik leglendületesebb új daluk, a Vertigo (Szédülés) lett. A tömeg szédítése, korunk emberének bódult szétszórtsága és a bibliai megkísértés közötti párhuzamok is kiolvashatók e dalból, de szinte lehetne minden számukat elemezgetni, hogyan tapint rá korunk elevenjére. Dinamizmusuk a kitörés katarzisának élményét kínálja mindebből, legalább is egy kis időre. Magyarul és egyszerűen: U2 koncerten jó. Ez már közel három évtizede így van. Viszont ha nem mehetünk el személyesen, az utóbbi időkben szinte minden turné kapcsán pótolhatjuk ezt DVD lemez segítségével. Ezúttal éppen egy Chicagói felvételről. Az élmény azt az érzést kelti  – persze nem kizárólag az ő esetükben –, hogy tömegesen beinthetünk az elembertelenítő társadalmi tendenciáknak és dalaikban egyesülve felülemelkedhetünk mindezen. Tovább mélyítve pszichoanalitikus vizsgálatunkat megállapíthatjuk, hogy egy transzperszonális élményben részesül az egyén, melynek hatására pozitív tetterő szabadul fel benne, mely remélhetőleg jó irányban mozgósítja majd  a társadalom átformálódása érdekében. Ismét leegyszerűsítve: ha mindenki U2 koncertre járna, más lenne a világ (és persze még többet keresnének az őszülő ír fiúk). Ők ennyit tudnak tenni, meg persze rá is mutatnak, hogy ki mit tehetne még.
 
A konkrét recept ezen a korongon a következő. A legújabb sikereket (Vertigo, Elevation, Beautiful Day, Miracle Drog, stb) és a legkorábbi – az utóbbi időkben hanyagolt, de most ismét elővett – slágereket (pl. Electric Co., An Cat Dubh/Into The Heart, Sunday Bloody Sunday) egyaránt felvonultató kezdés. Az utóbbi évekhez képest lezserebben, külsőségeket mellőzve lépnek fel. A dalok a maguk egyszerűségében szólnak, nem is lehet már mit hozzájuk tenni, úgy tűnik túljutottak a folyamatos megújulás kényszerképzetén és ez jót tett nekik. Feltűnő, hogy a kirobbanást hozó Joshua Tree dalait mellőzik, talán nem akarják, hogy most már elcsépeltté váljanak. Az utolsó harmad elején egy politikusabb blokkhoz érünk, ahol Illinois állam egykori híres fiáról, Miles Davisről is megemlékezést hallunk, tisztelegvén a jazz muzsika előtt is és bókolva a vendéglátóknak, majd Bono felhúzza a toleranciát, együttműködést hirdető COEXIST fejkendőt (amin a C iszlám félhold, az X izraelita dávid csillag, a T pedig kereszt). Így láthatjuk a borító grafikáján is, bár ha nem nézek utána ez alapján még biztos nem fejtem meg az üzenetet. Jó szokásához híven felhívja a figyelmet az emberi jogokra, szinte prédikátorként szól Afrikáról és a szegénység eltörléséről. Az első ráadásban talán az egyetlen tematikusnak tűnő Achtung Baby-s összeállítást, a másodikban pedig az All Because Of You után néhány U2 himnuszt hallhatunk búcsúként.
 
A több mint két órás, 5.1-es és dts élmény persze szintén csak pótszer, tüneti kezelés az igazi megoldás helyett, de míg más „Csodás drogok” károsítanak, ez nem ront el semmit. Az esetleges kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a mellékelt (angol nyelvű) tájékoztatót, vagy kérdezze meg legközelebbi zenebarátját.
 
Kapcsolódó cikkeink:
 
Kapcsolódó linkek:
A U2 hivatalos honlapja:
U2.lap.hu:


 
 
Értékelje a cikket 1-től 5-ig:
A cikk osztályzata az eddigi szavazatok alapján:
4.41
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.017947912216187 másodpercig tartott.