Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Lemezkritikák és -ismertetések
  

 
   
ZENE
Marsbéli próféciák
 
Színészként kezdte, tagja volt a Harcosok klubjának, egy ideje pedig gitárral a kezében folytatja. Jared Leto szenvedélyesen énekel a 30 Seconds To Mars harmadik, némi engedélyezett hangulatszínezőkkel (kórusok, szintetizátorok) dúsított albumán is.
 

 
   
ZENE
Emlékezetes
 
A Lux együttes megalakulásának negyvenéves jubileumán a teljesség igénye nélkül felidézte múltját és vadonatúj, napi aktualitású számokkal is meglepte az őket ünneplő közönséget. A rock debreceni öreg rókái a napokban kapnak Pro Urbe díjat.
 

 
   
ZENE
Ütős koncert
 
Az ütőhangszeres Toldi Éva, akit többek közt dzsesszegyüttesekből ismerhetünk, lelkes tanítványaival tanórákon kívül is foglalkozik; ha kell, még át is írja az órára bevitt kedvenceket. A Ritmico csoport a debreceni jazzbarátoknál vendégeskedett legutóbb.
 

 
   
ZENE
„Magyarországról jövök a karavánommal”
 
A bravúros Paco de Lucía, a spanyol gitár nagymestere adott koncertet március 27-én a Főnix Csarnokban. A flamenco-dzsessz világhírű képviselője a koncert előtt a Deol.hu kérdésére elárulta, felelősséget érez a flamenco jövője iránt.
 

 
   
ZENE
Alice Kottaországban
 
A kócos Tim Burton kissé beteges képi világához nem nehéz zenéket társítani. Alice-feldolgozása nyomán rögtön két filmzene lemez is született. Mi az Almost Alice címen futó korongot ragadtuk magunkhoz. Divatos rock és alternatív zene sok gitárral.
 

 
   
JAZZ
Virtuóz flamenco
 
Az immár 63 éves spanyol gitáros, Paco de Lucía neve összeforrt az igényes, akusztikus muzsikával. Szólóban és más legendás gitárosokkal is gyakran lépett fel eddig, de mostanság leginkább flamenco zenekarával turnézik. A Főnix Csarnokban március 27-én játszik.
 

 
   
JAZZ
Hölgykoszorú
 
Rhoda Scott harmincöt év után érkezett ismét Debrecenbe és töltötte meg a Kölcsey Központ nagytermét. A Hammond-orgona hetvenkét éves, ám igen fiatalos amerikai-francia – és kicsit már magyar – mestere két kiváló hölgy zenésztárssal adott nagysikerű koncertet.
 

 
   
ZENE
Mestermunka
 
Latin világot varázsolt a téli debreceni éjszakába a két gitárfenomén: Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor, illetve vendégük, az ütőhangszeres Horváth Kornél. A zenét évek óta ismerem, hallgatom, szeretem, de élőben még nem volt szerencsém a virtuózokhoz. 

 
   
ZENE
Retronome pontossággal
 
A rockerek lassan felélednek a szokásos év eleji punnyadásból. Kedvező hír számukra, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek zenéit feldolgozó és abból táplálkozó Retronome zenekar február 26-án fellép a Sikk Music Caféban. Vendégük a Stormraiser.
 

 
DEOL > Kultúra > Zene
  Úton a Paradicsomba
 
Héty Péter | 2006. április 20., 13:03
 
Nick Cave és együttese, a Bad Seeds nem sok újdonsággal rukkolt elő az elmúlt évben. Mindössze egy dupla DVD lemez jelent meg a nevük alatt, mely régebbi felvételeket tartalmaz és azok is elfértek volna akár egy korongon is. A Live at Paradiso egy koncert anyaga, míg a The Road To God Knows Where egy amolyan dokumentarista turnéfilm. Magyarul: előbb Élő a paradicsomban, aztán meg Út Isten tudja hová.
 
Nézni is ez utóbbit a nehezebb, mivel fekete-fehér, kézi kamerás felvételekből álló kommentárok nélkül, szinte video-naplóként zajló film, ami az 1989. február-márciusi amerikai koncertkörút során készült. Zene is csak alig-alig van benne, azok is többnyire a buszon unaloműzőként játszott blues és country dalok, néha egy-egy rövidke koncert bevágás, rádiós stúdió fellépés. Ami viszont rengeteg van: sajtós nyilatkozat, riport, csak ezúttal nem az újságok, rádiók oldaláról, hanem az interjúalanyéról bemutatva. Mindez, és a rengeteg életkép, öltözői jelenet persze csak az angolul jól tudóknak lehet érdekes, mivel magyar feliratot nem kapunk hozzá. Az élvezetet rontja az olykor nehezen kivehető látvány is a néha igen gyengén felvett fekete-fehér kép miatt. Mindenesetre senki sem állíthatja a film készítőiről, hogy egy valótlan, bálványokat teremtő, flitteres alkotást tettek le az asztalra. A DVD sokkal inkább az alternatív mozi kategóriájába sorolható, mint a hagyományos turnéfilmek közé. Végül is egy amerikai útról valóban egy avantgard road-movie a legstílusosabb. Ráadásként kapunk még ezen a korongon két kisfilmet is: egy rövidke klip a City Of Refuge című dal akusztikus verziójára vágva a filmből és egy szintén Uli M. Schueppel által készített dokumentumfilmecske a berlini Potsdamer Platz tőszomszédságában található legendás Hansa stúdióban A világ végéig című Wim Wenders-film (I’ll Love You) Until The End Of The World című betétdalának felvételeiről.
 
A koncert korong viszont már kevésbé csak az elfogult Cave rajongóknak ajánlható. Itt, egy az egyben a régebben VHS-ről már jól ismert, nem egészen egy órás anyagot látjuk viszont, amit a Henry’s Dream turnéjának amszterdami állomásán rögzítettek. Anyaga nem igazán ezt az albumot mutatja be, hanem inkább addigi munkásságuk keresztmetszetét adja. Hiányként említhetők a feldolgozásokat tartalmazó Kicking Against The Pricks számai, de kárpótlásul hallhatjuk az In The Ghetto című Elvis-klasszikust. Szemmel láthatóan nem is a mai Nick Cave áll a színpadon. Akkori stílusa már kiforrott ugyan, de még sokkal inkább a dühös lázadóé, mint a balladisztikus bölcselőé. Némiképp zavaróan hat, hogy olykor ugyanabban a számban több öltözékben láthatjuk, ami annak árulkodó jele, hogy nem egy koncerten rögzítették a képet. A rövidke, ám színes anyag szükségszerű kiegészítője a három és fél évvel korábban készült, és az említettek miatt önmagában nehezebben fogyasztható (és eladható) dokumentumfilmnek.
 
 
Kapcsolódó linkek:
Nick Cave online:
Nick Cave and the Bad Seeds:
Nick Cave Collector’s Hell:
Wim Wenders hivatalos weblapja:


 
 
Értékelje a cikket 1-től 5-ig:
A cikk osztályzata az eddigi szavazatok alapján:
4.57
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.0080211162567139 másodpercig tartott.