Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
RÁDIÓ
Húsz éve szól a rádió
A Magyar Rádió debreceni stúdiója húsz évvel ezelőtt „hallatta a hangját” először az éterben. A jubileum alkalmából az MR6 történetéről, debreceni élményeikről, és a rádiózás jövőjéről faggattuk a régi gárdát, többek közt Bálint Istvánt és Gaál Zoltánt. 

 
   
JAZZ
A dzsessz hullámhosszán
Magyarország első vidéki jazz zenei rádiója a Debreceni Jazzbarátok Körében mutatkozott be nemrégiben. A 96,8 MHz-en fogható adás önkéntesei nonprofit jelleggel, puszta lelkesedésből dolgoznak. Műsoraikhoz várják valamennyi dzsesszbarát támogatását.
 

 
DEOL > Kultúra > Média > Net
  Hisszük, látjuk
 
Kele Csilla | 2006. április 28., 08:41
 
„A művészet hazugság, melynek segítségével felismerjük az igazságot”, tartja a mondás, ám a médiakultúra és a vizuális megoldások képrevitele nem hagy kétséget a felől, az Artline gyűjtőlapjának alkotói igenis értik a csíziót és be is bizonyítják: nem mi vagyunk görbék, a művészethez vezető út az, ami kanyarog.
 
Nehéz nem látni, a kortárs képzőművészek promóciós képtára a jól prosperáló közösségi hálótól egyenesen gravitál a mára luxusnak számító üzleti portfóliók világa felé. Az újsütetű faragott bálványok helyett ezúttal festett képekkel áldozhatunk a vizuális megoldások és a képzőművészeti lobbi oltárán. „Világnak szóló, világra való alkotások” – olvashatjuk a nyitólapon, most aztán megtudjuk, hogyan radikalizálják a műfajok átrétegződését a honi piktorok. A Galéria rovata fel is sorakoztatja a szerintük legnépszerűbbeket, a tematizált tünékenység és extravagancia sorban hordja elénk a legújabb kísérleti darabokat. A digitális művészeteket bemutató tagok galériái közszemlére teszik a kortársak egy maroknyi csapatát, ám a publikussá tett személyes adattáron, saját honlap elérésen túl nem fárasztják laikus böngészőiket holmi műhelytitkokkal. A technikai paraméterek azért segítenek eligazodni az adatrengetegben, jó tudni, a műfajközi barangoláshoz adott az eszközpark is, a csalóka trükkök és vizuális talányok feloldódni látszanak a tárgyi kultúra relikviáit illusztráló rövid jegyzetekben. A közösségi szemlélet azért még takarékon ügyködik a világ jobbításán, végül benyújtja a számlát, ide csak szerzői joggal rendelkező képek tölthetők fel. Bár a képfeltöltési opció adott és a gyűjtemény ötletének volna is elvi fedezete, hiszen alapítása óta a honlapot már több mint húszezren látogatták.
 
Jóindulatú műélvező értéket minőséggel mér, nem pedig mennyiséggel, mégsem könnyű elhinni, a felsorakoztatott kategóriák festői és fotográfusai többet is remélnek az egyesített erejű reklámtevékenységnél. Panaszkodni még sincs okunk, hiszen bár kevés a kép, sok a lélek, a világ jobbítását a képtár alkotói szemet gyönyörködtető, már-már giccsbe hajló portrékkal és tájképekkel teszik gazdaggá. Az önarcképtárért is hálás lehet az utókor, hiszen Csontváry, a formalista Aba-Novák Vilmos vagy az alföldi Holló László portréi mellett sem szörfözhetünk el közömbösen. Az előretolt helyőrség ezúttal a diszkréten listázott közel húsz szerző rövid antréját kínálja, a pályatársak méltató sorain túl, ízelítőt kapunk azért a képekből is. A képzőművészek közül inkább a festők vannak túlerőben, de találunk itt fraktálokat akrilra festő művészpalántát, papírmasé lámpakészítő-hangulatcsinálót, vagy akár az éremművészet határait feszítő kultikus ős-pénz sorozat készítőt is. Bár céltalan hajósnak nem kedvez a szél sem; az ide sodródó átutazó a tematikus kereséshez némileg kevés fogódzót talál.
 
A lap erőssége a képeslap-küldő szolgáltatás, a háttér és a megjelenési forma minimálisan formázható, sejthetően közel száz kép várakozik, hogy meglepetésként a postaládánkba fusson. A puding próbája az evés, a küldeményé pedig a révbe érkeztetés, bár a Gutenberg-galaxis útvesztőit ismerve, van némi esély, hogy levelünk végül a cyber-tér útvesztőiben bolyongjon. Kárpótlásul, az alkotásokat pontozni is lehet, az elitosztag Vélemény rovatában még a hozzászólás is megengedett, bár a netezők nem rohannak, hogy meghányják-vessék a világ dolgait, a műgyűjtők tippjein túl alig találunk a honlapon hozzászólást. Az Art Shop virtuális piacát szemlézve találhatunk portékát a művészettörténeti albumok és tanulmányok sorából, rövid ajánlókból és szösszenetekből tudhatjuk meg, hogyan simul egymásra történelem és festészet. Az akadémizmus után újra divatba jött kubizmus és expresszionizmus példatára mellett itt jól megfér a közel félszáz festő műveit bemutató sajtótörténeti műremek. A Jegyzett Magyar Festőművészek Almanachja is itt vásárolható, amiből – a némileg borsos árú elektronikus rendelés után – több mint két és félezer magyar festő önéletrajzát ismerhetjük meg. A tárlat helyet ad a Magyar Webdesign Katalógusnak is, amely színes névjegyként mutatja be mindazt, ami a vizuális ingerre éhes szemet etetheti. Az előzékeny gyűjtőlap érdeme, hogy lehetőséget nyújt a nívósabb virtuális bemutatkozásra, az instrukciók szerint, némi regisztrációs bajlódás után leomlik az elefántcsonttorony, galériát nyithat bárki, aki a helyi szabályokat ügyesen játssza.
 
Kapcsolódó link:
Az Artline honlapja:


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0,050970077514648 másodpercig tartott.