Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Lemezkritikák és -ismertetések
  

 
   
ZENE
Marsbéli próféciák
 
Színészként kezdte, tagja volt a Harcosok klubjának, egy ideje pedig gitárral a kezében folytatja. Jared Leto szenvedélyesen énekel a 30 Seconds To Mars harmadik, némi engedélyezett hangulatszínezőkkel (kórusok, szintetizátorok) dúsított albumán is.
 

 
   
ZENE
Emlékezetes
 
A Lux együttes megalakulásának negyvenéves jubileumán a teljesség igénye nélkül felidézte múltját és vadonatúj, napi aktualitású számokkal is meglepte az őket ünneplő közönséget. A rock debreceni öreg rókái a napokban kapnak Pro Urbe díjat.
 

 
   
ZENE
Ütős koncert
 
Az ütőhangszeres Toldi Éva, akit többek közt dzsesszegyüttesekből ismerhetünk, lelkes tanítványaival tanórákon kívül is foglalkozik; ha kell, még át is írja az órára bevitt kedvenceket. A Ritmico csoport a debreceni jazzbarátoknál vendégeskedett legutóbb.
 

 
   
ZENE
„Magyarországról jövök a karavánommal”
 
A bravúros Paco de Lucía, a spanyol gitár nagymestere adott koncertet március 27-én a Főnix Csarnokban. A flamenco-dzsessz világhírű képviselője a koncert előtt a Deol.hu kérdésére elárulta, felelősséget érez a flamenco jövője iránt.
 

 
   
ZENE
Alice Kottaországban
 
A kócos Tim Burton kissé beteges képi világához nem nehéz zenéket társítani. Alice-feldolgozása nyomán rögtön két filmzene lemez is született. Mi az Almost Alice címen futó korongot ragadtuk magunkhoz. Divatos rock és alternatív zene sok gitárral.
 

 
   
JAZZ
Virtuóz flamenco
 
Az immár 63 éves spanyol gitáros, Paco de Lucía neve összeforrt az igényes, akusztikus muzsikával. Szólóban és más legendás gitárosokkal is gyakran lépett fel eddig, de mostanság leginkább flamenco zenekarával turnézik. A Főnix Csarnokban március 27-én játszik.
 

 
   
JAZZ
Hölgykoszorú
 
Rhoda Scott harmincöt év után érkezett ismét Debrecenbe és töltötte meg a Kölcsey Központ nagytermét. A Hammond-orgona hetvenkét éves, ám igen fiatalos amerikai-francia – és kicsit már magyar – mestere két kiváló hölgy zenésztárssal adott nagysikerű koncertet.
 

 
   
ZENE
Mestermunka
 
Latin világot varázsolt a téli debreceni éjszakába a két gitárfenomén: Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor, illetve vendégük, az ütőhangszeres Horváth Kornél. A zenét évek óta ismerem, hallgatom, szeretem, de élőben még nem volt szerencsém a virtuózokhoz. 

 
   
ZENE
Retronome pontossággal
 
A rockerek lassan felélednek a szokásos év eleji punnyadásból. Kedvező hír számukra, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek zenéit feldolgozó és abból táplálkozó Retronome zenekar február 26-án fellép a Sikk Music Caféban. Vendégük a Stormraiser.
 

 
DEOL > Kultúra > Zene > Rock
  Rock a nevük
 
Gurbán György | 2006. május 18., 11:35
 
Három évig „éheztette” rajongóit a Tankcsapda – már ami egy új lemez megalkotását illeti, mert emlékezetes koncerteket adott eközben is hazánk „piacvezető” rockbandája. De most itt van a friss album, a Mindenki vár valamit, mely nem is okoz csalódást. Sőt...
 
Azon aligha lehet vitatkozni, hogy a Tankcsapda sorsának alakulása az 1989-es start óta napjainkig példátlan a magyar pop-rock műfaj közelmúltjának történetében. Mert a számtalan ígéretes csapat közül lényegében véve kizárólag ők tudtak hosszú távú pályát befutni.
 
Na de hogyan is kezdődött? Először vala a punk, amikor Lukács azt mondta: Baj van. (Tulajdonképpen ma is ezt mondja, csak mostanában már differenciáltabban, árnyaltabban, de ugyanolyan hitelességgel.) A punk alapokra került aztán a Motörhead-ből és AC/DC-ből összegyúrt zene, ami egy idő után önálló életre kelt, és kialakult az összetéveszthetetlen „tankos” dallamvezetés, ritmus és gondolatvilág, ami az évek kitartó munkája révén egyre több rajongót szerzett és emlékezetes albumokkal ajándékozta meg a „drukkereket”.
És most itt van az új, a Mindenki vár valamit névre elkeresztelt korong. A debreceni trió énekese, basszusgitárosa és szövegírója, Lukács Laci a lemezről szólva már a kezdet-kezdetén leszögezte: ezúttal mellőzik a lírai hangulatot és kemény, feszes, igazi rock and rollra számítson tőlük mindenki. Nos, így is lett. A csapat egy tizenhét éves zenekartól szokatlanul frissen robban be a Rock a nevem című jellegzetes „tankológiával”, majd a fergeteges tempón egy pillanatra se’ lassítanak a további tizenkét számon keresztül. A hangzás tömör, kompakt és profi, a szövegekre pedig ezúttal is jellemző a csöppet sem erőltetett szókimondás és a szellemes irónia egyaránt. Arra szinte mérget – a legjobb mérget – lehetne venni, hogy a Nem kell semmi pillanatokon belül a nagy Tankcsapda-slágerek sorába emelkedik. A California über alles úgy kezdődik, hogy a Motörhead jó öreg Lemmyje is megirigyelhetné, de nem úgy folytatódik, mert a „nóta” annál sokkal többet nyújt zenében és szövegben egyaránt. Nekem a Minden szó című felvétel a legnagyobb kedvencem a lemezről, mert minden benne van, amitől a Tankcsapda-hívő lehet valaki: vérpezsdítően zakatoló ritmika, érces gitárfutamok és szellemes, önironikus szöveg.
 
Az összhangzatból talán csak a Mindenki című szerzemény lóg ki, de ez sem alulról, hiszen a drámaian sötét, drasztikus vokáljai és félelmetes zenei tónusai az album legfajsúlyosabb, legtöbb mondanivalót hordozó dalává teszik. Az egyszerű, fekete, mindenféle cicomát nélkülöző borító azt hivatott hangsúlyozni, hogy Lukács, Cseresznye és Fejes Tomi a nagy sikerek hatására sem felejtették el a gyökereiket.
 
„Ez egy rock and roll banda, aki örül annak, ha önmagán kívül mások is szórakoztatónak, értékesnek, időnként esetleg elgondolkodtatónak tartják azt, amit csinál.” – mondta nemrégiben Lukács Laci "főideológus" magukat jellemezvén. Így is van ez, még akkor is, ha van két „rossz hírem” számukra. Az egyik: az őket kedvelők között már az „ős-hívek” gyerekei is megtalálhatók, azaz a negyvenesektől tizenévesekig vannak jócskán olyanok, akik valamiért megkedvelték őket. A másik hír is ehhez kapcsolódik: új lemezükkel ismét megtettek egy lépést azon az úton, ami a műfaj hazai klasszikusai közé vezeti őket…
 
Tracklista:
1. Rock a nevem
2. Nem kell semmi
3. California Über Alles
4. Egy van
5. Füst és Lábdob
6. Mindenki
7. Az alagút végén
8. A holnapot éljem túl
9. Irgalom nélkül
10. Dávid és Góliát
11. Minden szó
12. Hiányzol
 
Kapcsolódó cikkeink:
 
Kapcsolódó link:
A Tankcsapda hivatalos honlapja:


 
 
Értékelje a cikket 1-től 5-ig:
A cikk osztályzata az eddigi szavazatok alapján:
4.65
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.023313999176025 másodpercig tartott.