Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
RÁDIÓ
Húsz éve szól a rádió
A Magyar Rádió debreceni stúdiója húsz évvel ezelőtt „hallatta a hangját” először az éterben. A jubileum alkalmából az MR6 történetéről, debreceni élményeikről, és a rádiózás jövőjéről faggattuk a régi gárdát, többek közt Bálint Istvánt és Gaál Zoltánt. 

 
   
JAZZ
A dzsessz hullámhosszán
Magyarország első vidéki jazz zenei rádiója a Debreceni Jazzbarátok Körében mutatkozott be nemrégiben. A 96,8 MHz-en fogható adás önkéntesei nonprofit jelleggel, puszta lelkesedésből dolgoznak. Műsoraikhoz várják valamennyi dzsesszbarát támogatását.
 

 
DEOL > Kultúra > Média > TV
  Ősi tudás a felszínen
 
Héty Péter | 2006. május 19., 11:27
 
A huszadik század beköszöntével egy olyan szellemi impulzus hatolt be az európai szellemi életbe, mely a későbbiekre igen jelentős hatással volt. Teozófiai, antropozófiai és más mozgalmak, nagy szellemi tanítók kezdtek egy olyan világképet visszaemelni a köztudatba, mely mára ismét a közgondolkodás részévé vált, pedig évszázados dogmák és újonnan kreált eszmék igái alatt már-már eltűnni látszottak a keresztény-európai kultúrkörből.
 
Lassan közismert fogalmaknak számítanak például az olyan idegen szavak, mint a karma vagy a reinkarnáció, még ha olykor téves képzetek is kapcsolódnak hozzájuk. A kultúra, a tudomány és a szellemi élet nagyjai kerültek kapcsolatba ezekkel, s munkásságuk révén, számtalan területen szivárgott vissza a közélet szintjére egy olyan mélyreható világszemlélet, mely a lét alapvető kérdéseit érintő ősi ismereteket a mai kor embere számára is érthetővé tesz. Nem egyszerű folyamat ez, talán ezért is oly lassú és még ma is tartó, hisz már a régi korok embere számára is nehéz volt elmagyarázni nem éppen kézzelfogható dolgokat. Az akkoriaknak elsősorban képekkel, példázatokkal, hasonlatokkal adták át ezeket a magasabb ismereteket.
 
A mai kor embere számára viszont egyre racionalizálódó gondolkodásmódja miatt másként kell ezeket érthetővé tenni. Az említett ihletett művészek, tudósok számos módon próbálkoztak ezzel. Sorolhatnánk a példákat Einsteintől kezdve Rudolf Steineren, Herman Hessén át a magyar Hamvas Béláig. Utóbbinak szinte felbecsülhetetlen a hatása a mai hazai közgondolkodásra, ami elsősorban a rendszerváltozás idején fejthette ki elnyomás utáni, robbanásszerű hatását. Számtalan mai művész, tudós, gondolkodó és közösségek is megtalálták saját útjukat az ő nyomdokain elindulva. Weöres Sándor neki ajánlotta egyik legnépszerűbb művét, Szemző Tibor nem egy zeneművében idézi, és rendszeres hivatkozási alap Czakó Gábor vasárnap esti televíziós esszésorozatában, a Beavatásban. Életmű kiadásának gondozója Dúl Antal, akinek a közreműködésével indult el egy televíziós sorozat 1999-ben Világokon át címmel. A házigazda, szerkesztő Lőrincz Gabriella, akit televíziós bemondóként ismerhettünk meg, majd a Zi-Zi Labor nevű emlékezetes pop formáció énekesnőjeként és szerzőjeként is kipróbálta magát.
 
Külföldi (pl. BBC) sorozatokban láthattunk már hasonló próbálkozásokat, ahol szellemi, ezoterikus témákat dolgoztak fel dokumentalista jelleggel. Ennyire lényegre törő és letisztult műsorok viszont nem tudom, hogy készültek-e valaha. Az emelkedettség nem csak annak köszönhető, hogy Assay H. Péter, Kiss Sándor és Molnár Péter lenyűgöző, és a témákhoz szervesen illeszkedő, ihletett képi világgal illusztrálták a műsorokat, hanem annak is, hogy a hazai szellemi élet legkiválóbb alakjai szólalnak meg egységes keretbe foglalva. A filozofikus hangvételű ismeretterjesztő műsor a spirituális világkép alapfogalmait magas színvonalon tárgyalja gyakorta összevetve a tudomány mai állásával, friss tudományágak eredményeivel. Ha valami negatívum elmondható egyáltalán a sorozatról, akkor legfeljebb arról beszélhetünk, hogy időnként a megszólalók sorrendje nem kifejezetten szolgálja a fokozatos emelkedettséget. Volt rá példa, hogy egyes előadók talán hamarabb egy magasabb spirituális szintre emelték a témát az utánuk megszólalónál. Ezt az apró szerkesztési problémát se gyakran lehetett észlelni az adások során, melyek márciustól kezdődően immár tizenkét résszé bővülten ismét láthatóak (utolsó rész május 30.) kedd esténként az M2 műsorán. Igen elgondolkodtató, hogy a hazai spiritualizmus milyen magas színvonalon és szerteágazóan létezik, ám mégis összehangzóan tud megnyilatkozni. Tudósok, művészek, filozófusok, gyógyászok, írók, különböző vallási és spirituális tanítók a lényeget illetően láthatóan „Egyet értők”, miközben a tömeg és a tömegkommunikáció szintjén választási csatáktól zeng minden. Persze nem hihetjük azt, hogy a világ más tájain nem ilyen szinten nyilatkoznak meg ezek a témák, és nem teremnek ilyen szintű gondolkodók. Mindenesetre jó látni a mieinket ilyen szerves egységbe foglalva és tudni, hogy végre van egy fórum, mely a szélesebb közönség előtt is nyitott. Akik járnak különböző közösségi rendezvényekre, előadásokra, azok persze tudják, hogy mekkora érdeklődés van – nálunk legalább is – ezen témák, előadók, gondolatok iránt. Furcsa, hogy a médiában ritkán kapnak teret, ezért is öröm egy-egy ilyen műsor.
 
Érdekes és nem töretlen a sorozat története is. Első jelentkezése a Magyar Televízió kettes csatornáján 1999 tavaszán történt, amikor a közművelődési főszerkesztőség három műsor elkészítését tette lehetővé. Aki a bizalmat megelőlegezte: Péterffy András filmrendező, a szerkesztőség akkori vezetője. A televízió vezetésében bekövetkezett változás az ősztől tervezett folytatást meghiúsította, mentoruk még egy, a negyedik műsor elkészültét tudta kiharcolni, ezt követően a sorozat négy év kényszerpihenőt tartott. Új filmek készítésére 2004-ben nyílt lehetőség, ezúttal Sugár Ágnes koprodukciós igazgató jóvoltából három új rész és téma kerülhetett képernyőre. A 2004-es év végére a műsorok megjelentek videokazettán is a Mokép gondozásában. A kulturális tárcától kapott támogatás révén a 2005-2006-os év folyamán újabb öt rész készülhetett el. A nehéz kezdet után az utóbbi évek bíztatóak a folytatást illetően. Remélhetőleg a nézők is minél többször láthatják majd a teljes sorozatot, hogy pótolják az esetleg elmulasztott részeket.
 
Az első hét rész előadói: Dúl Antal teológus, szellemi tanító; Paulinyi Tamás parapszichológus; Müller Péter író; Mireisz László filozófus, buddhista teológus; Hankiss Elemér szociológus; Szepes Mária írónő; Prof. Dr. László Ervin filozófus, író; Dr. Héjjas István kutatómérnök, távol-keleti filozófiák szakértője; Dr. Gelléri Julianna, homeopátiás orvos, szakorvos; Prof. Dr. Tóth Tibor informatikus, a Miskolci Műszaki Egyetem tanszékvezető tanára; Dr. Daubner Béla pszichiáter, az ayurvédikus gyógyászat szakértője; Jankovics Marcell jelképszakértő, rajzfilmrendező; Dr. Simoncsics Péter integráló orvos; Makovecz Imre építész; Grandpierre Attila csillagász; Tasi István kultúrantropológus; Sári László orientalista; Bakos Attila filozófus, könyvkiadó;
 
Az utolsó öt részben újak is csatlakoztak: Popper Péter valláspszichológus, Rácz Géza filozófus, szerzetes, Czeizel Endre genetikus, Bagdy Emőke pszichológus, Tarr Bence kultúrantropológus, Domján László agykontroll-oktató, Lednyiczky Gábor biofizikus, bioinformatikus, Váradi Tibor vallásbölcsész, Pap Gábor művészettörténész, Vásáry Tamás zongoraművész-karmester, és Kazanlár Emil Tarot-festő.
És még mennyien csatlakozhatnának…
 
Az 1999-es év során készített filmek címei:
1) Az anyag: káprázat, vagy valóság?
2) Polaritás: a kétarcú valóság
3) Őselemek, őstörvények: a mindenség pillérei
4) Tér, idő, tudat: dimenziók hálója
 
A 2004-es év során készített filmek címei:
5) Az élet lehelete: céllal, céltalanul?
6) Az érző élet
7) A tudatos élet
 
A 2005-2006-os év során vetített filmek címei:
8) Vágyaink világa: kísértések örvényében
9) Elménk birodalma: tudat, módosult tudat
10) Művészetek üzenete: ihlet és manifesztáció
11) Sorsunk kódjai: szabadság vagy determináció?  
12) „Az Ég akarata”: asztrológia, Ji-King, Tarot
 
Kapcsolódó cikkünk:
Áldozathozatal és a belső út
Kapcsolódó linkek:
Világokon át:
http://www.vilagokonat.hu/
MTV:
http://www.mtv.hu/


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.013612031936646 másodpercig tartott.