Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Lemezkritikák és -ismertetések
  

 
   
ZENE
Marsbéli próféciák
 
Színészként kezdte, tagja volt a Harcosok klubjának, egy ideje pedig gitárral a kezében folytatja. Jared Leto szenvedélyesen énekel a 30 Seconds To Mars harmadik, némi engedélyezett hangulatszínezőkkel (kórusok, szintetizátorok) dúsított albumán is.
 

 
   
ZENE
Emlékezetes
 
A Lux együttes megalakulásának negyvenéves jubileumán a teljesség igénye nélkül felidézte múltját és vadonatúj, napi aktualitású számokkal is meglepte az őket ünneplő közönséget. A rock debreceni öreg rókái a napokban kapnak Pro Urbe díjat.
 

 
   
ZENE
Ütős koncert
 
Az ütőhangszeres Toldi Éva, akit többek közt dzsesszegyüttesekből ismerhetünk, lelkes tanítványaival tanórákon kívül is foglalkozik; ha kell, még át is írja az órára bevitt kedvenceket. A Ritmico csoport a debreceni jazzbarátoknál vendégeskedett legutóbb.
 

 
   
ZENE
„Magyarországról jövök a karavánommal”
 
A bravúros Paco de Lucía, a spanyol gitár nagymestere adott koncertet március 27-én a Főnix Csarnokban. A flamenco-dzsessz világhírű képviselője a koncert előtt a Deol.hu kérdésére elárulta, felelősséget érez a flamenco jövője iránt.
 

 
   
ZENE
Alice Kottaországban
 
A kócos Tim Burton kissé beteges képi világához nem nehéz zenéket társítani. Alice-feldolgozása nyomán rögtön két filmzene lemez is született. Mi az Almost Alice címen futó korongot ragadtuk magunkhoz. Divatos rock és alternatív zene sok gitárral.
 

 
   
JAZZ
Virtuóz flamenco
 
Az immár 63 éves spanyol gitáros, Paco de Lucía neve összeforrt az igényes, akusztikus muzsikával. Szólóban és más legendás gitárosokkal is gyakran lépett fel eddig, de mostanság leginkább flamenco zenekarával turnézik. A Főnix Csarnokban március 27-én játszik.
 

 
   
JAZZ
Hölgykoszorú
 
Rhoda Scott harmincöt év után érkezett ismét Debrecenbe és töltötte meg a Kölcsey Központ nagytermét. A Hammond-orgona hetvenkét éves, ám igen fiatalos amerikai-francia – és kicsit már magyar – mestere két kiváló hölgy zenésztárssal adott nagysikerű koncertet.
 

 
   
ZENE
Mestermunka
 
Latin világot varázsolt a téli debreceni éjszakába a két gitárfenomén: Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor, illetve vendégük, az ütőhangszeres Horváth Kornél. A zenét évek óta ismerem, hallgatom, szeretem, de élőben még nem volt szerencsém a virtuózokhoz. 

 
   
ZENE
Retronome pontossággal
 
A rockerek lassan felélednek a szokásos év eleji punnyadásból. Kedvező hír számukra, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek zenéit feldolgozó és abból táplálkozó Retronome zenekar február 26-án fellép a Sikk Music Caféban. Vendégük a Stormraiser.
 

 
DEOL > Kultúra > Zene > Rock
  Újra összeállt a legendás Piramis
 
Héty Péter | 2006. május 26., 08:00
 
Tavaly októberben volt harminc éve, hogy megalakult a legendás Piramis. Ez és néhány más rendezvény újra alkalmat adott az egykori tagoknak a találkozásra. Alig egy hónappal ezelőtt pedig már lehetett kósza híreket hallani, hogy ismét összejárnak a Piramis együttes tagjai, ami sokat engedett sejtetni. Ez biztató volt azért is, mert kettejük (Som Lajos és Gallai Péter) egészségi állapota az utóbbi időkben aggodalomra adott okot – úgy tűnik, hogy mostanra túljutottak a kritikus ponton. 2006. május 12-én kezdte meg működését az együttes hivatalos honlapja, ahol azután megjelent a szenzáció értékű hír: december 26-án a Papp László Budapest Sportarénában koncertet ad a zenekar. A pletykák ennél többről is szólnak, de egyelőre ennyi a hivatalos információ, no meg fotózások, sajtóesemények és rendszeres közös összejövetelek. Mindezt, az életigenlés jegyében hirdették meg.
 
1975 októberében lépett fel először a klasszikus felállásban a zenekar, de csak a következő évben váltak ismertté. Robbanásszerű népszerűségükkel nem tudott mit kezdeni az akkori, diktatórikus rendszer. Nem igazán fért bele a képbe egy ilyen öntörvényű társaság, akik szabadságról, becsületről énekelve hatalmas tömeget mozdítottak meg. A tiltások mellett kénytelenek voltak megjelentetni lemezeiket, teret engedni a sajtóban is számukra, még ha igen gyakran negatív hangvétellel is. Népszerűségük ellenére csak 1977-ben jelenhetett meg első korongjuk, s első nyilvános sikerüket is ekkor aratták – egy tőlük eléggé idegen környezetben – a Metronóm’77 dalfesztiválon. Piramis elnevezésű úttörőőrsök alakultak, a szakadt rockereket stílusban is követőket pedig „csöveseknek” titulálták. Úgy osztották ketté az országot, mint manapság a politikai pártok A zenekar és a velük dolgozók újra és újra hangot adtak a mellőzöttség, az elnyomás érzésének, megfogalmazták a felnövekvő új generáció vágyait, miközben zeneileg fokozatosan fejlődtek. Koncertjeik forró hangulata, az együtténeklések a mai idők koncertjárói számára majdhogynem leírhatatlan. 1979-ben minden idők egyik legjobb rock-koncert lemezét adták ki A nagy buli címmel. Azon kevesek közé tartoztak, akik külföldön is sikereket értek el: koncerteztek a nyugati országokban, de kedvelt vendégek voltak a keleti blokkban is, elsősorban Lengyelországban. Az 1981-es Erotika című – zeneileg talán legszínvonalasabb, koncepciós – albumuk után, személyes okokból váratlanul elhagyta a zenekart a frontember, a „Kölyök”, azaz Révész Sándor. Nélküle is próbálkoztak egy ideig a többiek, még egy lemezt is kiadtak Plusz címmel, de a nagy felállás sikerét meg sem közelítették. A végső feloszlást 1982 októberében könyvelheti a szakma.
 
A szétszéledt banda tagjai más-más fele próbálkoztak, újabb zenekarok, magánéleti nehézségek és örömök, de a Piramis „újra eljövetelében” senki sem reménykedhetett, pedig elég nagy űrt hagytak maguk után, amit nem nagyon tudott más betölteni. Aztán 1992-ben végre – Révész hosszas győzködés után kötélnek állt –, újra összeállhatott egy alkalomra a magyar rock egyik emblematikus zenekara. 1992. december 27-e és január 2-a között öt alkalommal újra megszólalt a banda, bár csak egy fellépést terveztek. Gyakorlatilag beköltöztek egy hétre a BS-be, hogy megfeleljenek a hatalmas közönségigénynek. Azóta tizennégy év telt el és jószerével csak az újabb formációkban megforduló egykori Piramis tagokról lehetett hallani, meg súlyos beteg zenészekről, Révész magánéletéről, szóló lemezéről, mely idézte a Piramist, de turné nélkül maradt. Aztán néhány múlt év végi eseményen összefutottak a fiúk. A rajongók lelkes és reménykedő pletykákba kezdtek. Friss hírek szerint mindenki egészséges, legalábbis túl van a nehezén, Révész ismét szerelmes és boldog. Talán ez is az oka, hogy most ő maga jelentette be május elején a sajtónak a hírt, hogy ismét lesz Piramis. – Örömöt érezni annyi, mint erőnket szétszórni. Ezért az örvendező lények közelsége termékenyítő erő. Mi ezt az erő megnyilvánulást nagyon sok Nagy Buli-n megéltük százakkal, ezrekkel, tízezrekkel, s máig hálásan őrizzük szívünkben azt a mérhetetlen szeretetet, energiát és a zengzetes együtténeklések élményét, mely tántoríthatatlanul az egekig hatolt, mikor zenebarát nemzedékünk fohásza kérte, hogy „Szállj, szállj, szállj fel magasra”. A mélyen lakozó emlékek átélésével és átérzésével várjuk a találkozást közönségünkkel itthon és határainkon túl. 1992-ben a Szeress üzenetét emeltük transzparensen a magasba. 2006-ban az élet szeretetének és az életöröm örök érvényűségének jegyében lépünk színpadra, melynek hitelességét ötünk közül különösen két férfi hősies küzdelme és életigenlő élni akarása pecsételi nyomatékosan igazzá – fejtette ki Révész.
 
Egyelőre ennyi a hír, de minden bizonnyal ismét kevés lesz ennyivel kielégíteni a közönséget, különösen, ha nem csak Budapestben gondolkoznak a „fiúk”, mi több új lemez terveiről is hallani…
 
Kapcsolódó linkek:
A Piramis honlapja:
A Piramisról a Gportálon:
General website:
Rockmúzeum:
The Rock Band:

 
 


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0,018633127212524 másodpercig tartott.