DEOL > Kultúra > Zene > Rock
 
Újra összeállt a legendás Piramis
 
Héty Péter | 2006. május 26., 08:00
 
Tavaly októberben volt harminc éve, hogy megalakult a legendás Piramis. Ez és néhány más rendezvény újra alkalmat adott az egykori tagoknak a találkozásra. Alig egy hónappal ezelőtt pedig már lehetett kósza híreket hallani, hogy ismét összejárnak a Piramis együttes tagjai, ami sokat engedett sejtetni. Ez biztató volt azért is, mert kettejük (Som Lajos és Gallai Péter) egészségi állapota az utóbbi időkben aggodalomra adott okot – úgy tűnik, hogy mostanra túljutottak a kritikus ponton. 2006. május 12-én kezdte meg működését az együttes hivatalos honlapja, ahol azután megjelent a szenzáció értékű hír: december 26-án a Papp László Budapest Sportarénában koncertet ad a zenekar. A pletykák ennél többről is szólnak, de egyelőre ennyi a hivatalos információ, no meg fotózások, sajtóesemények és rendszeres közös összejövetelek. Mindezt, az életigenlés jegyében hirdették meg.
 
1975 októberében lépett fel először a klasszikus felállásban a zenekar, de csak a következő évben váltak ismertté. Robbanásszerű népszerűségükkel nem tudott mit kezdeni az akkori, diktatórikus rendszer. Nem igazán fért bele a képbe egy ilyen öntörvényű társaság, akik szabadságról, becsületről énekelve hatalmas tömeget mozdítottak meg. A tiltások mellett kénytelenek voltak megjelentetni lemezeiket, teret engedni a sajtóban is számukra, még ha igen gyakran negatív hangvétellel is. Népszerűségük ellenére csak 1977-ben jelenhetett meg első korongjuk, s első nyilvános sikerüket is ekkor aratták – egy tőlük eléggé idegen környezetben – a Metronóm’77 dalfesztiválon. Piramis elnevezésű úttörőőrsök alakultak, a szakadt rockereket stílusban is követőket pedig „csöveseknek” titulálták. Úgy osztották ketté az országot, mint manapság a politikai pártok A zenekar és a velük dolgozók újra és újra hangot adtak a mellőzöttség, az elnyomás érzésének, megfogalmazták a felnövekvő új generáció vágyait, miközben zeneileg fokozatosan fejlődtek. Koncertjeik forró hangulata, az együtténeklések a mai idők koncertjárói számára majdhogynem leírhatatlan. 1979-ben minden idők egyik legjobb rock-koncert lemezét adták ki A nagy buli címmel. Azon kevesek közé tartoztak, akik külföldön is sikereket értek el: koncerteztek a nyugati országokban, de kedvelt vendégek voltak a keleti blokkban is, elsősorban Lengyelországban. Az 1981-es Erotika című – zeneileg talán legszínvonalasabb, koncepciós – albumuk után, személyes okokból váratlanul elhagyta a zenekart a frontember, a „Kölyök”, azaz Révész Sándor. Nélküle is próbálkoztak egy ideig a többiek, még egy lemezt is kiadtak Plusz címmel, de a nagy felállás sikerét meg sem közelítették. A végső feloszlást 1982 októberében könyvelheti a szakma.
 
A szétszéledt banda tagjai más-más fele próbálkoztak, újabb zenekarok, magánéleti nehézségek és örömök, de a Piramis „újra eljövetelében” senki sem reménykedhetett, pedig elég nagy űrt hagytak maguk után, amit nem nagyon tudott más betölteni. Aztán 1992-ben végre – Révész hosszas győzködés után kötélnek állt –, újra összeállhatott egy alkalomra a magyar rock egyik emblematikus zenekara. 1992. december 27-e és január 2-a között öt alkalommal újra megszólalt a banda, bár csak egy fellépést terveztek. Gyakorlatilag beköltöztek egy hétre a BS-be, hogy megfeleljenek a hatalmas közönségigénynek. Azóta tizennégy év telt el és jószerével csak az újabb formációkban megforduló egykori Piramis tagokról lehetett hallani, meg súlyos beteg zenészekről, Révész magánéletéről, szóló lemezéről, mely idézte a Piramist, de turné nélkül maradt. Aztán néhány múlt év végi eseményen összefutottak a fiúk. A rajongók lelkes és reménykedő pletykákba kezdtek. Friss hírek szerint mindenki egészséges, legalábbis túl van a nehezén, Révész ismét szerelmes és boldog. Talán ez is az oka, hogy most ő maga jelentette be május elején a sajtónak a hírt, hogy ismét lesz Piramis. – Örömöt érezni annyi, mint erőnket szétszórni. Ezért az örvendező lények közelsége termékenyítő erő. Mi ezt az erő megnyilvánulást nagyon sok Nagy Buli-n megéltük százakkal, ezrekkel, tízezrekkel, s máig hálásan őrizzük szívünkben azt a mérhetetlen szeretetet, energiát és a zengzetes együtténeklések élményét, mely tántoríthatatlanul az egekig hatolt, mikor zenebarát nemzedékünk fohásza kérte, hogy „Szállj, szállj, szállj fel magasra”. A mélyen lakozó emlékek átélésével és átérzésével várjuk a találkozást közönségünkkel itthon és határainkon túl. 1992-ben a Szeress üzenetét emeltük transzparensen a magasba. 2006-ban az élet szeretetének és az életöröm örök érvényűségének jegyében lépünk színpadra, melynek hitelességét ötünk közül különösen két férfi hősies küzdelme és életigenlő élni akarása pecsételi nyomatékosan igazzá – fejtette ki Révész.
 
Egyelőre ennyi a hír, de minden bizonnyal ismét kevés lesz ennyivel kielégíteni a közönséget, különösen, ha nem csak Budapestben gondolkoznak a „fiúk”, mi több új lemez terveiről is hallani…
 
Kapcsolódó linkek:
A Piramis honlapja:
A Piramisról a Gportálon:
General website:
Rockmúzeum:
The Rock Band:

 
 

© DEOL - minden jogfenntartva