Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Lemezkritikák és -ismertetések
  

 
   
ZENE
Marsbéli próféciák
 
Színészként kezdte, tagja volt a Harcosok klubjának, egy ideje pedig gitárral a kezében folytatja. Jared Leto szenvedélyesen énekel a 30 Seconds To Mars harmadik, némi engedélyezett hangulatszínezőkkel (kórusok, szintetizátorok) dúsított albumán is.
 

 
   
ZENE
Emlékezetes
 
A Lux együttes megalakulásának negyvenéves jubileumán a teljesség igénye nélkül felidézte múltját és vadonatúj, napi aktualitású számokkal is meglepte az őket ünneplő közönséget. A rock debreceni öreg rókái a napokban kapnak Pro Urbe díjat.
 

 
   
ZENE
Ütős koncert
 
Az ütőhangszeres Toldi Éva, akit többek közt dzsesszegyüttesekből ismerhetünk, lelkes tanítványaival tanórákon kívül is foglalkozik; ha kell, még át is írja az órára bevitt kedvenceket. A Ritmico csoport a debreceni jazzbarátoknál vendégeskedett legutóbb.
 

 
   
ZENE
„Magyarországról jövök a karavánommal”
 
A bravúros Paco de Lucía, a spanyol gitár nagymestere adott koncertet március 27-én a Főnix Csarnokban. A flamenco-dzsessz világhírű képviselője a koncert előtt a Deol.hu kérdésére elárulta, felelősséget érez a flamenco jövője iránt.
 

 
   
ZENE
Alice Kottaországban
 
A kócos Tim Burton kissé beteges képi világához nem nehéz zenéket társítani. Alice-feldolgozása nyomán rögtön két filmzene lemez is született. Mi az Almost Alice címen futó korongot ragadtuk magunkhoz. Divatos rock és alternatív zene sok gitárral.
 

 
   
JAZZ
Virtuóz flamenco
 
Az immár 63 éves spanyol gitáros, Paco de Lucía neve összeforrt az igényes, akusztikus muzsikával. Szólóban és más legendás gitárosokkal is gyakran lépett fel eddig, de mostanság leginkább flamenco zenekarával turnézik. A Főnix Csarnokban március 27-én játszik.
 

 
   
JAZZ
Hölgykoszorú
 
Rhoda Scott harmincöt év után érkezett ismét Debrecenbe és töltötte meg a Kölcsey Központ nagytermét. A Hammond-orgona hetvenkét éves, ám igen fiatalos amerikai-francia – és kicsit már magyar – mestere két kiváló hölgy zenésztárssal adott nagysikerű koncertet.
 

 
   
ZENE
Mestermunka
 
Latin világot varázsolt a téli debreceni éjszakába a két gitárfenomén: Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor, illetve vendégük, az ütőhangszeres Horváth Kornél. A zenét évek óta ismerem, hallgatom, szeretem, de élőben még nem volt szerencsém a virtuózokhoz. 

 
   
ZENE
Retronome pontossággal
 
A rockerek lassan felélednek a szokásos év eleji punnyadásból. Kedvező hír számukra, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek zenéit feldolgozó és abból táplálkozó Retronome zenekar február 26-án fellép a Sikk Music Caféban. Vendégük a Stormraiser.
 

 
DEOL > Kultúra > Zene > Jazz
  Zenével festett életképek
 
Héty Péter | 2006. június 22., 13:40
 
A Djabe együttes új lemeze Slices of Life (Életképek) címmel jelent meg. Azért angol címmel az elején, mert immár a nemzetközi porondon is egyre ismertebbek, rangos jazz fesztiválok vendégei, felvételeiket pedig kis bolygónk legkülönbözőbb szegleteiben jegyzik.
 
Előző lemezük Táncolnak a kazlak címmel a gitáros Égerházi Attila debreceni, festő édesapjának állított méltó emléket, képeinek zenei illusztrálásával. Ehhez mérten elég eltérő hangulatú és hangzású darabokat találhattunk rajta, egyedi, kevésbé virtuóz és összetett, inkább letisztult számokat, olykor a tájfestéshez illő magyaros, népzenei jelleggel. Az új album ezután ismét visszatérést jelent a Djabe eredeti és egyedi, fúziós zenei világához (világ-zenéjéhez), szerkezetéhez, mely valóban életképekhez, hangulatok zenei megfestéséhez áll legközelebb. Ebben az értelemben az előző album is hasonló jellegű volt, de ott a képek vezérelték a motívumokat, míg most ismét az aktuális saját mindennapi, színes élmények a meghatározóak. Az indító Doromb-ot akár átkötésnek is vehetjük az előző, kissé magyarosabb anyag és e lemez között.
 
Amikor első korongjukat – immáron pont tíz éve – a Magyar Rádió dzsessz zenei szerkesztőjének ajánlottam, azzal tért ki előle, hogy ez nem elég dzsesszes. Immár semmi ilyen kifogása nem lehet az illetőnek, hiszen a korai, világzenei hangzásból kiindulva, de kiforrott, egyedi dzsessz muzsikát játszanak (A Magyar Rádió dzsessz zenei műsoraiban is rendszeresen szerepelnek immár.) A műfaj számtalan irányzata, a lágyabbtól a fúziós dzsessz-rockig megjelenik zenéjükben, akár egy kompozíción belül is, de anélkül, hogy eklektikussá válna. Mindezek között az egységet egy jó értelemben vett könnyen fogyaszthatóság, easy-listening, de mondhatnánk inkább, hogy dallamgazdagság képezi. Muzsikájuk igazán és ízlésesen színes, ami képi megjelenési formáikkal (értsd: hang- és video felvételeik, bemutatkozó anyagaik csomagolása, kivitele és színpadi látványviláguk, háttérvetítéseik) is jó összhangban van.
 
Zenéjüket már jól ismeri a hazai közönség, ami ebben a műfajban és különösen az instrumentális muzsikánál elég ritka, nem kell tehát részletesen bemutatni. Különösen nem Debrecenben, ahonnan gyökerük ered (a Novus Jam, a debreceni elődzenekar), amire hivatkozni talán már közhelyes is. Legyen elég talán annyi, hogy a korábbiakhoz képest Sipos András afro-latin hangzása kissé háttérbe szorult, itt-ott keletiesebb feladatokat kapott, hazánk egyik legkiválóbb basszusgitárosa Barabás Tamás és a precíz ütős, Banai Szilárd ritmusszekciója viszont karakteresebb szerephez jutott, akárcsak a fúvós szekció, melyet Kovács Ferenc és a fiatal angol tehetség Ben Castle neve fémjelez. A hangzás összetettebb a korábbinál, olykor szimfonikus hatásokat is idéz. Égerházi egyszerű szépségű gitár-melódiái olykor Pat Metheny, vagy Al Di Meola alkotásainak hangulatával vetekszenek. Érdekes záró momentum a Barabás által hangszerelt rövidke vonósnégyes. A megszólalás továbbra is elsőrangú, a világélvonalba illő, audiofil élmény. A zenészek kiváló technikai tudása hangszeres és műszaki felszereltséggel is párosul. A lemez igazi erénye, hogy vájt fülűek és kikapcsolódni vágyók egyaránt fogyaszthatják.
 
A Djabe Táncolnak a kazlak DVD-Audio albumát 2005-ben Surround Music Award díjra jelölték Los Angeles-ben, így nem kis várakozás előzte meg az Életképek lemez új, DVD-Audio változatát sem. A CD anyagát tartalmazó vadonatúj DVD video lemezen a tizenegy kompozíció surround-ban hallható: 5.1 Dolby Digital és 5.1 DTS hangsávok közül választhatunk. A surround berendezéssel nem rendelkezőknek tömörítetlen stereo PCM hang áll rendelkezésre. A korong gazdagon tartalmaz extrákat. Ilyen a 2004-ben, a New Orleans klubban rögzített koncertfelvétel, melynek érdekessége, hogy közreműködik rajta Tóth Viktor szaxofonos, aki 2004 márciusa és 2005 áprilisa között dolgozott a zenekarral. Található a lemezen egy élő TV felvétel a Hajdúböszörményi utcarész című kompozícióval és egy zenekari úti film a 2005-ös Pori és Stockholmi fellépésekről. Az audio korong DVD video formátumban készült, tehát bármilyen készülékben lejátszható.
 
Kapcsolódó cikkeink:
 
Kapcsolódó linkek:
A Djabe hivatalos honlapja:
A Djabe-ről angolul is:
A Gramy Records honlapja:
Barabás Tamás honlapja:
Magyar Rádió:
 


 
 
Értékelje a cikket 1-től 5-ig:
A cikk osztályzata az eddigi szavazatok alapján:
4.38
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0,016592979431152 másodpercig tartott.