Kultúra Politika Sport Életmód
Vélemény Vas Választás Archívum
   
GYEREK
Lámpamesék rossz alvóknak
 
Rufusz Rafael alig négyéves, de már a tréfák és a furmányok nagy mestere, sőt varázsolni is remekül tud, például életre kelti éjjeli szekrényén ücsörgő lámpáját, hogy a sötét éjszakákon meséljen neki. A búra-kalapos Lámpalány ugyanis nagy dolgok tudója. 

 
   
GYEREK
Esőfestők és divatdámák
 
Neveletleneknek és jólnevelteknek, kitűnő tanulóknak és bukottaknak, iskolásoknak és nagyobbaknak, dumakirályoknak és buliszakértőknek, atompasiknak és bombanőknek szól Michael Ende A kis firkások című könyve, melyet magyarul Tandori Dezső fordításában élvezhetünk. 

 
   
GYEREK
Odanézz, törökméz!
 
Ha azt mondod bábszínház, azt mondom, Vojtina. A nagymúltú társulat immár hagyományos, Idesüss a figurásra! című évadnyitó rendezvényén ízelítőt kaphattunk a most induló Vojtina-évadból. A forgatagban Kinizsi Pál és Major Anna „táncba vitt” mindenkit. 

 
DEOL > Gyerek
  Üzenet – majdani iskoláért
 
ogor | 2006. július 15., 15:18
 
Autizmussal élő gyermeket nevelő édesanya vagyok. Önökhöz hasonlóan, végigjártam az oktatási rendszerbe való elhelyezkedés kálváriáját – kezdte levelét egy nyugtalan anya, aki összefogásra szólítja fel szülőtársait azért, hogy kiharcolják egy, a gyermekeik számára előnyös oktatási intézmény létrehozását.
 
Az autizmusnak országos divatja dúl. Felfedeztük magunk körül az öntörvényű lényt, aki a megszólalásig homo sapiens, éppenséggel csak a köztünk való viselkedése bizarr, vagyis idegen a normáinktól. Akkor kápráztat el a teljesítményével, amikor történetesen a kushadást rendeltük meg tőle, vagy akkor nem cselekszik, amikor vezényszóra akarjuk vele levezettetni Einstein relativitás-elméletét. Jókedvében, esetleg készséggel előadná, csak éppenséggel a jókedvéhez nem a mi kezünkben van a kulcs. A franciakulcs, a korbács, pedig hatástalan.
 
Az autizmusnak országos divatja dúl. Nem csoda hát, ha rámozdult a lélek- és neveléstan üzleti szférája. Azért az üzleti szféra, mert az állam beragadt a startnál. Valahol Pavlovnál és Makarenkónál feneklett meg a tudomány, akik szerint bármely csecsemőből cseperedhet Sztahanov (falazó kőműves, a téglarakás többszörös világrekordere – szovjetnemzeti példakép), bármely Sztahanov kitanítható Pavlovvá, és bármely pavlovizált Sztahanovból nevelhető államfő – még a csecsen csecsemő Sztahanovból is! A magyar állam sokáig törvényt sem alkotott a nem Sztahanov mintájú kisdedekről, s törvény híján késlekedett az intézményrendszer kiépülése. A sztahanovi Nagyfal repedéseiben gyökeret eresztett, és burjánozni kezdett a jótékony civil mozgalom: befödte az űrt a szféra diszkrét bája.
 
Az autizmusnak országos divatja dúl. A bája az, hogy ahány szolgáltatója/érintettje van, annyi irányból rendeli a „divatlapokat”, annyi irányba indul tanulmányutakra; látogat meg iskolákat, lakóotthonokat, szociális intézményeket, kórházakat, tréningeket; és hozza haza messziföldről vagy a szomszédból az egyedül üdvözítő nevelési-oktatási és ellátási modelleket. Diszkrét a báj azért, mert a briliáns ajánlatok mögött, a szaktudományos felkészületlenség plasztikus homályban marad. A gyermeke beilleszthetetlensége miatti pánikhangulatában, a szülő mohón lecsap a felkínált csodaprojektre, s beletelik egy-két esztendő, amíg hajlandó belátni, hogy tévedett. Különös hamiskártya-barlangba keveredik a szülő: olyanba, amelyikben az asztal egyik végén ülők alkalmasint nem sejtik, hogy fals kártyákat osztanak, a másik végen helyet foglalók, pedig titkon elvárják, hogy a lapok cinkeltek legyenek.
 
Az autizmusnak országos divatja dúl. Dúlna. Országos akkor lehetne, ha volna rá fedezet. Nincs. Görgethetném tovább a lazára horgolt sorokat, hiszen kánikula van, illik lengén öltöztetni a mondatainkat is, csakhogy a nincs, vészjósló fogalom. Azért vészjósló, mert ebben a félig kies hazában abszolút nincs – nincs. Valaminek lennie kell ahhoz, hogy szembetűnjék a hiányok láncolata, s az adott helyzetben, éppen a valami megléte: a vész forrása. A valami az, hogy a korai felderítésre van keret. Kitanították a csecsemőgondozókat, a bölcsődei nevelőket, az óvónőket, miként ismerhetik fel az autizmust szemkontaktusból, a kommunikációzavarokból, az elkülönültségből, a meghökkentő hangulatváltásokból, az anyagcsere-félelmekből stb. A gyereket felismerik, bekönyvelik – tehát stigmával látják el. Innentől fogva, viseli az autizmus bélyegét, és az óvodából tovább vezető útját illetően, nem tudhat a szülő semmi bizonyosat.
 
– Ezek a gyerekek folyamatos kompenzációt, egész életívet átfogó egyéni segítséget és autizmus-specifikus ellátást igényelnek, ezért néhány szakember segítségével és támogatásával végre önálló autista tagozat szervezésébe kezdtünk. Elképzeléseinkben nem alapítványi fenntartású, hanem Debrecen város önkormányzata által működtetett intézmény áll, amely az óvodáskorú, a képzési kötelezett (fejlesztési képzésben részesülő), a magántanuló, és a már nem tanköteles fiatalok fejlesztését is megoldaná – hangzott el a kívánság a Bárczi Gusztáv Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézet egyik tantermében, ahol nemrégiben szülőgyűlést tartottak. Hívásukra megjelent Szabó Imre, az intézmény igazgatója, aki kifejezte készségét arra, hogy a sajátos nevelési igényű gyermekek különböző csoportjainak nevelésére-oktatására tagozatot indítsanak. Felhívta ugyanakkor a figyelmet: miközben a maga és kollegái részéről a szakmai kompetencia adott; nem rendelkeznek megfelelő létesítményekkel, tárgyi feltételekkel és pedagóguslétszámmal. Az önkormányzat hathatós szerepvállalása nélkül elképzelhetetlen a probléma megoldása.
 
A szülők arra készülnek, hogy levélben kérnek segítséget Debrecen polgármesterétől, akinek figyelmét aligha kerüli majd el a problémájuk, hiszen olyan gondról van szó, amely „tárcaközi” koordinációt igényel: egyszerre kell biztonságossá tenni az autista gyermekek egészségügyi, nevelési-oktatási és szociális helyzetét, valamint létrehozni azt a befogadó pontot, ahol élethosszig tartóan elhelyezkedhetnek majd, ha kikerültek az iskolaköteles korból.
 
Kapcsolódó linkek:
Autizmus Alapítvány és Kutatócsoport:
Autizmus.lap.hu:
Az Autisták Érdekvédelmi Egyesületének honlapja:
Bárczi Gusztáv Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézetről Debrecen honlapján:


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0,005591869354248 másodpercig tartott.