Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Lemezkritikák és -ismertetések
  

 
   
ZENE
Marsbéli próféciák
 
Színészként kezdte, tagja volt a Harcosok klubjának, egy ideje pedig gitárral a kezében folytatja. Jared Leto szenvedélyesen énekel a 30 Seconds To Mars harmadik, némi engedélyezett hangulatszínezőkkel (kórusok, szintetizátorok) dúsított albumán is.
 

 
   
ZENE
Emlékezetes
 
A Lux együttes megalakulásának negyvenéves jubileumán a teljesség igénye nélkül felidézte múltját és vadonatúj, napi aktualitású számokkal is meglepte az őket ünneplő közönséget. A rock debreceni öreg rókái a napokban kapnak Pro Urbe díjat.
 

 
   
ZENE
Ütős koncert
 
Az ütőhangszeres Toldi Éva, akit többek közt dzsesszegyüttesekből ismerhetünk, lelkes tanítványaival tanórákon kívül is foglalkozik; ha kell, még át is írja az órára bevitt kedvenceket. A Ritmico csoport a debreceni jazzbarátoknál vendégeskedett legutóbb.
 

 
   
ZENE
„Magyarországról jövök a karavánommal”
 
A bravúros Paco de Lucía, a spanyol gitár nagymestere adott koncertet március 27-én a Főnix Csarnokban. A flamenco-dzsessz világhírű képviselője a koncert előtt a Deol.hu kérdésére elárulta, felelősséget érez a flamenco jövője iránt.
 

 
   
ZENE
Alice Kottaországban
 
A kócos Tim Burton kissé beteges képi világához nem nehéz zenéket társítani. Alice-feldolgozása nyomán rögtön két filmzene lemez is született. Mi az Almost Alice címen futó korongot ragadtuk magunkhoz. Divatos rock és alternatív zene sok gitárral.
 

 
   
JAZZ
Virtuóz flamenco
 
Az immár 63 éves spanyol gitáros, Paco de Lucía neve összeforrt az igényes, akusztikus muzsikával. Szólóban és más legendás gitárosokkal is gyakran lépett fel eddig, de mostanság leginkább flamenco zenekarával turnézik. A Főnix Csarnokban március 27-én játszik.
 

 
   
JAZZ
Hölgykoszorú
 
Rhoda Scott harmincöt év után érkezett ismét Debrecenbe és töltötte meg a Kölcsey Központ nagytermét. A Hammond-orgona hetvenkét éves, ám igen fiatalos amerikai-francia – és kicsit már magyar – mestere két kiváló hölgy zenésztárssal adott nagysikerű koncertet.
 

 
   
ZENE
Mestermunka
 
Latin világot varázsolt a téli debreceni éjszakába a két gitárfenomén: Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor, illetve vendégük, az ütőhangszeres Horváth Kornél. A zenét évek óta ismerem, hallgatom, szeretem, de élőben még nem volt szerencsém a virtuózokhoz. 

 
   
ZENE
Retronome pontossággal
 
A rockerek lassan felélednek a szokásos év eleji punnyadásból. Kedvező hír számukra, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek zenéit feldolgozó és abból táplálkozó Retronome zenekar február 26-án fellép a Sikk Music Caféban. Vendégük a Stormraiser.
 

 
DEOL > Kultúra > Zene
  Az orosz-magyar megújult barátság jegyében
 
Héty Péter | 2006. augusztus 14., 16:25
 
A Városházi Zenei Esték keretén belül lépett fel Debrecenben a Kristall-Balalayka együttes, akik egyenesen a Volga partjáról érkeztek. Eredetileg népzenei együttesként léptek színpadra, ám a régi időkből fennmaradt esztrád meghatározás talán jobban illett műsorukhoz, ami egyben közel állt egy orosz alapokon nyugvó világzenei utazáshoz is. Akik tehát az orosz népnek a zenei lélek-vetületére voltak kíváncsiak, azok bizony nem kaphattak reális képet. Borisz Jelcin (dácsájának visszatérő vendégei) és az amerikaiak kedvencét viszont egyaránt tisztelhettük a fellépőkben. Ha a közönségnek be is villanhatott a rossz emlékű szovjet megszállás időszaka, annak legkedélyesebb, legelviselhetőbb oldala jöhetett elő a jelenlévők többségét alkotó, immár nem fiatal generációkban.
 
Az indító – mifelénk főként a már emlegetett korszakban ismertté vált – orosz slágerek után akkor kezdett gyanús lenni a dolog, hogy nem egy teljesen autentikus orosz népzenei műsort fogunk hallani, amikor a dél-amerikai Cielito Lindo népzenei ihletésű slágerét hallhattuk a saját átiratukban, de persze azért „beköszönt” a Poliouchka Polie, meg aztán a Kalinka is. Amennyiben viszont elálltunk az „anszablj naródnoj muzjki” cím keltette tisztán népies elvárásunktól, igen jól szórakozhattunk, hiszen a kommunizmus összeomlását követően alakult fiatal csapat zenei és hangszeres-vokális profizmussal, saját stílusában átdolgozva szólaltatott meg ismert és kevésbe ismert dalokat. Virtuóz balalajka-szólókkal, jellegzetes többszólamú szláv vokállal és tangóharmonikával „körítve” hallhattuk a George Harrison emléke előtt tisztelgő Something-got, vagy egy Louis Armstrong klasszikust, melyben trombita helyett tülök és duda szólalt meg. Oroszos stílusukhoz igazítva minden jól állt nekik és természetesen hoztak tisztán hazai ízeket, népdalokat is, amiket csak a Volga mentén ismernek igazán. Nekünk külön igyekeztek kedveskedni – honlapjuk magyar nyelvű oldalai és gyakran ajánlgatott CD lemezeik mellett – egy csárdás-kalinka-blues összemixelt előadásával is. A program vége felé aztán elsült még egy-két orosz népdal, de hallhattuk a Shocking Blue 1970-es slágerét a Venus-t is lendületes előadásukban. A műsor után tisztáztuk, hogy ez utóbbit is nyugodtan ajánlhatják a magyar közönség kegyeibe, hiszen az egykori holland sikercsapat énekesnője, Veres Mariska is magyar volt. A zenekar által minden bizonnyal már jól megszokott zajos siker ezúttal sem maradt el. Külön örömüknek adtak hangot, hogy itt lehettek nálunk és egy ilyen szép környezetben és jó akusztikájú helyen léphettek fel a városháza udvarán. Új lemezük bemutató turnéjának első állomása volt Debrecen.
 
Történetükről röviden annyit, hogy 1992-ben alakultak a szaratovi Zenei Konzervatórium tehetséges végzős hallgatóiból Szergej Rjabov vezetésével. Első hazai és nemzetközi sikereiket 1994-96-ban érték el a fiatal zenészek. Számos díj tulajdonosai azóta is. Első CD lemezük 2000-ben jelent meg, ma a negyedik korongnál tartanak. 2004-et követően rendszeresen visszatérnek hazánkba is, ahol először a Kecskemét és Szaratov közötti testvérvárosi kapcsolatnak köszönhetően fordultak meg. Számos nemzetközi fellépésük hozott nagy elismerést és további meghívást számukra és a nagyobb orosz fesztiváloknak is rendszeres vendégei. Amerikai népszerűségükhöz hozzájárult a szeptember 11-i események kapcsán írt együttérzést kifejező daluk is, az államokba minden évben vissza is térnek. Felléptek a kongresszus tagjai előtt és a Texas állambeli Farmers Branch városában a polgármester az együttes valamennyi tagjának „a város díszpolgára” címet adományozta. Azért az otthoniakról sem feledkeznek el, naponta akár több fellépésük is akad és létrehozták, támogatják az utánpótlás népzenei képzését is. Gyakran magukkal viszik az általuk létrehozott Guszjáta (Ludacskák) szaratovi gyermek együttest is fellépéseikre.
 
A cikk végére engedtessék meg még két apró, szubjektív megjegyzés. Nem állhatom meg, hogy ne vonjak párhuzamot tangóharmonikásuk, a zenekarvezető Szergej Rjebov és a mi debreceni, vojtinás Reschofsky Gyurink között, akik nemcsak megjelenésükben, de temperamentumukban, előadói mivoltukban is igen nagy hasonlóságot mutatnak, hogy a mindkettejük által játszott Shocking Blue dalt már ne is említsük. A másik gondolat pedig az orosz nyelvű zenészek folyamatos konferálása kapcsán jött elő. Két évtizeddel a negyven évig tartó kötelező orosz nyelvoktatás után bizony a közönség, úgy tűnt, nem nagyon értette az előadók lelkes magyarázatait. Örvendetes, vagy sem, de egy angolul konferáló fellépő kommentárjaira ma már jobban reagál a debreceni közönség. Ezt jó érzékkel előre is sejthették (vagy csak egy nem megszokott szimpla gesztus), hiszen tolmácsot is hoztak magukkal orosz barátaink, aki aztán mondandójuk lényegi részét magyarul is elmondta a hallgatóságnak.
 
Kapcsolódó cikkünk:
 
Kapcsolódó linkek:
Kristall-Balalayka:
Shocking Blue:
http://www.geocities.com/ofmang/greg/shockblu.html


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.064843893051147 másodpercig tartott.