Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Lemezkritikák és -ismertetések
  

 
   
ZENE
Marsbéli próféciák
 
Színészként kezdte, tagja volt a Harcosok klubjának, egy ideje pedig gitárral a kezében folytatja. Jared Leto szenvedélyesen énekel a 30 Seconds To Mars harmadik, némi engedélyezett hangulatszínezőkkel (kórusok, szintetizátorok) dúsított albumán is.
 

 
   
ZENE
Emlékezetes
 
A Lux együttes megalakulásának negyvenéves jubileumán a teljesség igénye nélkül felidézte múltját és vadonatúj, napi aktualitású számokkal is meglepte az őket ünneplő közönséget. A rock debreceni öreg rókái a napokban kapnak Pro Urbe díjat.
 

 
   
ZENE
Ütős koncert
 
Az ütőhangszeres Toldi Éva, akit többek közt dzsesszegyüttesekből ismerhetünk, lelkes tanítványaival tanórákon kívül is foglalkozik; ha kell, még át is írja az órára bevitt kedvenceket. A Ritmico csoport a debreceni jazzbarátoknál vendégeskedett legutóbb.
 

 
   
ZENE
„Magyarországról jövök a karavánommal”
 
A bravúros Paco de Lucía, a spanyol gitár nagymestere adott koncertet március 27-én a Főnix Csarnokban. A flamenco-dzsessz világhírű képviselője a koncert előtt a Deol.hu kérdésére elárulta, felelősséget érez a flamenco jövője iránt.
 

 
   
ZENE
Alice Kottaországban
 
A kócos Tim Burton kissé beteges képi világához nem nehéz zenéket társítani. Alice-feldolgozása nyomán rögtön két filmzene lemez is született. Mi az Almost Alice címen futó korongot ragadtuk magunkhoz. Divatos rock és alternatív zene sok gitárral.
 

 
   
JAZZ
Virtuóz flamenco
 
Az immár 63 éves spanyol gitáros, Paco de Lucía neve összeforrt az igényes, akusztikus muzsikával. Szólóban és más legendás gitárosokkal is gyakran lépett fel eddig, de mostanság leginkább flamenco zenekarával turnézik. A Főnix Csarnokban március 27-én játszik.
 

 
   
JAZZ
Hölgykoszorú
 
Rhoda Scott harmincöt év után érkezett ismét Debrecenbe és töltötte meg a Kölcsey Központ nagytermét. A Hammond-orgona hetvenkét éves, ám igen fiatalos amerikai-francia – és kicsit már magyar – mestere két kiváló hölgy zenésztárssal adott nagysikerű koncertet.
 

 
   
ZENE
Mestermunka
 
Latin világot varázsolt a téli debreceni éjszakába a két gitárfenomén: Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor, illetve vendégük, az ütőhangszeres Horváth Kornél. A zenét évek óta ismerem, hallgatom, szeretem, de élőben még nem volt szerencsém a virtuózokhoz. 

 
   
ZENE
Retronome pontossággal
 
A rockerek lassan felélednek a szokásos év eleji punnyadásból. Kedvező hír számukra, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek zenéit feldolgozó és abból táplálkozó Retronome zenekar február 26-án fellép a Sikk Music Caféban. Vendégük a Stormraiser.
 

 
DEOL > Kultúra > Zene > Jazz
  A Nagy Alma most Debrecenben
 
HeP | 2006. szeptember 05., 17:05
 
A Debreceni Jazznapok történetében 2003-ban vette kezdetét – és ezzel új fejezetet is nyitott – az amerikai jazz történet jelentős városait megvendégelő sorozat. Az idei jazznapokon New York, a kortárs jazz és a modern művészetek fővárosa lesz Debrecen vendége. Viszonylag kis számú, hat vendég formáció érkezik a távoli kontinensről, de mégis széles keresztmetszetét adják az ottani jazz muzsikának, mivel eltérő stílusokat reprezentálnak. Azt is hozzá kell tenni, hogy itt elsősorban New York központú zenekarokról beszélhetünk, mivel a tagság és a tevékenység szerteágazó, az egész USA-ra kiterjedő. A meghívottak gárdáját színvonalas hazai csapatok is erősítik természetesen. Néhány koncertre az idén belépőt kell váltani, de az árak méltányosak.
 
Az igazán nagy várakozás ilyenkor mindig a nemzetközi sztárok érkezését előzi meg, vegyük tehát elsősorban őket sorra. A Claudia Quintet egy New York központú hangszeres együttes. Már a hangszerekből (dob, szaxofon, vibrafon, bőgő, tangóharmónika) is sejthető, hogy nem szokványos hangzást várhatunk. Kísérletező, kortárs free jazz muzsikát játszanak, melyben a repetitív elemek dinamikus és meditatívabb kompozíciókban teremtik meg a különleges atmoszférát. Időnként Frank Zappa Mothers of Invention-je is eszébe juthat a hallgatónak, a humornak és meghökkentésnek sincsenek híján. A tagok külön-külön is emblematikus, számos helyen felbukkanó figurái a kortárs amerikai muzsikának. A zenekar tagjai olyanokkal működnek együtt, mint Meredith Monk, Bang On A Can, Slavic Soul Party, Dusan Tynek Dance Theater, Ravi Coltrane, Fred Hersch, Scottish National Jazz Orchestra, Studio Percussion, de számos filmhez is készítettek már zenét. Folyamatos amerikai fellépéseik mellett ez év végén már másodjára érkeznek vissza európai turnéra, viszont a két koncert sorozat között egyedül a mi kedvünkért szelik át az óceánt. Ennek az első esti koncertnek (csütörtök este a Lovardában, belépős) a másik vendége a jazz muzsika utóbbi évtizedének egyik nagy énekes felfedezetje. Kevin Mahogany 1996-os, saját nevét viselő lemezével robbant be igazán a köztudatba, bár ekkor már egy másik kiadónál négy, nem kevésbé jól sikerült lemeze jelent meg. Még ebben az évben felbukkant Robert Altman legendás filmjében a Kansas City-ben is. Öblös, telt hangja a soul-blues muzsika klasszikusait idézi. Városunkban (és előző nap Bécsben) a más világsztárokkal is gyakran fellépő Budapesti Jazz Orchestera lesz a kísérője, ami sztenderdek megszólaltatására enged következtetni. A fekete jazz klasszis kelet-európai zenészekkel való együttműködése nem újkeletű, két éve Piotr Baron Quartetjével koncertezett Lengyelországban. Az estet követően a régi Lilla bárban (Unplugged Club – Hunyadi i. 10.) jam session-nel folytatódik a program a Nagy János Trió felvezetésében, hajnalig (szintén belépős).
 
A pénteki, Békás-tó melletti ingyenes koncertet három, remek hangulatúnak igérkező hazai koncert nyitja. Az egyre népszerűbb Kaltenecker trió fúziós muzsikájával, Kőszegi Imre, a régi jazznapok legendás dobosa új kvintetjével, és végül három virtuóz tinédzser hegedűs kápráztatja majd el a közönséget. Az est sztár vendége pedig a Groove Collective, mely a mai zenei stílusokkal, technikai eszközökkel járul hozzá a jazz muzsika folytonos megújulásához. A hangulatot garantálják talpalávaló ritmusaik, scratch, rap és más hatáselemek. A korábban acid-jazz műfajként aposztrofált muzsika egyik világszerte legnevesebb, legjelesebb úttörői. Mára viszont szerteágazóbb lett ez az irányzat is. Az ő muzsikájukban a dzsesszel keverednek funk-, house-, latin-, afro- és más elemek, de mindig táncolható, party hangulatban. Ha a bevétel volt a cél a belépők bevezetésével, akkor valószínűleg ezzel a koncerttel lehetett volna a legtöbb jegyet eladni, de ezen az estén ingyen szórakozhat a nagyérdemű. A következő nap is – az előzőhöz hasonlóan – ígéretes magyar koncertekkel indul, ugyanott. A Trio Yengibarjan már eléggé ismert, tangóharmónikára épülő (talán inkább a Claudia Quintet elé illettek volna) muzsikáját hallhatjuk, majd az idei, jubileumi 40. Montreux Jazz Fesztivál egyetlen magyar résztvevője, Szőke Nikoletta lép fel Ella Fitzgerald-emlékműsorával. Őket követően az Eric Alexander Quintet lesz az est sztárvendége, akit alighanem a legjobban fognak kedvelni a valóban elszánt jazzrajongók. A hard bopper altszaxofonos a jazz legendás korszakainak hangzását varázsolja fülünkbe, nem utolsó sorban annak köszönhetően, hogy előszeretettel muzsikál hagyományos elektromos orgonistákkal. A main stream egyik mai sztár muzsikusa több formációval is muzsikál és számtalan nagy névvel zenélt már együtt. Közel hatvan lemezfelvételen jegyzik nevét. 1992 óta él New York-ban, ahol saját együttesét is megelapította, de igen népszerű Japánban, és rendszeresen koncertezik Európa és Dél-Amerika nagyvárosaiban is. Kvintetjével érkező zenésztársai szintén önálló egyéniségek, ami a magas színvonalú muzsika garanciája.
 
Ezen az estén a hangulat – sajnálatos megszakítással – „átköltözik” a Kölcsey Központba, ahol igazi „nagyágyúk” lépnek fel még ugyanezen a napon, 20 óra 30 perctől (belépős). Sonny Fortune, a legendás szaxofonos immár visszatérő vendég Debrecenben, hiszen az Elvin Jones Jazzmachine zenekarban láthattuk már a Bartók teremben, 1991 júliusában, Ravi Coltrane oldalán. Legendás formációk tagja volt, melyek közül a hetvenes évek beli Miles Davis fúziós projektjeit szokás kiemelni. Most egy másik legendával, a – John Coltrane nevével fémjelzett – free vonal jeles dobosával, Rashied Ali-val közösen lépnek fel. Ővele kapcsolatban fontos megemlíteni olyan zenésztársakat is, mint Don Cherry, Pharoah Sanders vagy Archie Shepp. A duo napjaink egyik legizgalmasabb zenei megnyilvánulása a „nagy öregek” generációjából. Az 1986-87-es Coltrane Legacy Band után kezdték a közös muzsikálást. Ali 1967-es, Interstellar Space című hat, John Coltrane-nel közös duója is meghatározó fontosságú alap mostani nagy lélegzetű, emelkedett, improvizatív zenéjükhöz. Ez a muzsika elementáris, kozmikus filozófiai tételek zenei fogalmazványai. Az est másik felében is hasonló élményre számíthatunk. Sonny Fortune és Cedar Walton közé ékelődik a programban Oláh Tzumo Árpád csapatának produkciója. A zenészcsaládba született Tzumo Árpád hétéves korában kezdett zongorázni. 1998-ban a Magyar Rádió Füsti Balogh Gábor zongora tehetségkutató versenyének megosztott első helyét szerezte meg. Triójával később, 2001-ben, elnyerte a Jazz an der Donau verseny fődíját, és ő kapta a legjobb szólistának járó díjat is. Cedar Walton két év múlva lesz ötven éve, hogy zenélni kezdett a legendás Village Vanguard klubban, ahonnan számos világsztár került ki. A jazz zongoristák legrangosabbjai közé tartozik, élő legenda. Az idők során olyan nevekkel dolgozott együtt, mint J.J. Johnson, Art Blakey and the Jazz Messengers, Abbey Lincoln, Hank Mobley, Sonny Rollins, John Coltrane és még sorolhatnánk, ki tudja meddig. Hozzánk hagyományos dob-bőgő kísérettel érkezik, ami a jazz muzsika egyik legklasszikusabb felállása. Ezen a hajnalon is lesz belépős jam session az Unplugged-ban, ahol ezúttal a Regős trió lesz a felvezető. Másnap a Békás-tónál a debreceni jazz zenészek ingyenes matinéja zárja a rendezvényt, aminek egyetlen kellemetlensége az lehet, hogy az ebédidőn is átível. Fellépők: Deja Vu, Jazz Daniels, a fesztivál védjegyének számító Debrecen Jazz Group és vendégszólistája Eric Alexander, Debrecen Step Time Band, és az elmaradhatatlan Debrecen Dixieland Jazz Band. A meteorológusok szerint egyébként, ezúttal az időjárás is kegyes lesz a jazz rajongóihoz.
 
Kapcsolódó cikkeink:
 
Kapcsolódó linkek:
Claudia Quintet:
Kevin Mahogany:
Budapest Jazz Orchestra:
Groove Collective:
Eric Alexander Quintet:
Sonny Fortune – Rashid Ali duo:
Cedar Walton:
Debrecen Dixieland Jazz Band:
 
 
 


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0,020258903503418 másodpercig tartott.