Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Lemezkritikák és -ismertetések
  

 
   
ZENE
Marsbéli próféciák
 
Színészként kezdte, tagja volt a Harcosok klubjának, egy ideje pedig gitárral a kezében folytatja. Jared Leto szenvedélyesen énekel a 30 Seconds To Mars harmadik, némi engedélyezett hangulatszínezőkkel (kórusok, szintetizátorok) dúsított albumán is.
 

 
   
ZENE
Emlékezetes
 
A Lux együttes megalakulásának negyvenéves jubileumán a teljesség igénye nélkül felidézte múltját és vadonatúj, napi aktualitású számokkal is meglepte az őket ünneplő közönséget. A rock debreceni öreg rókái a napokban kapnak Pro Urbe díjat.
 

 
   
ZENE
Ütős koncert
 
Az ütőhangszeres Toldi Éva, akit többek közt dzsesszegyüttesekből ismerhetünk, lelkes tanítványaival tanórákon kívül is foglalkozik; ha kell, még át is írja az órára bevitt kedvenceket. A Ritmico csoport a debreceni jazzbarátoknál vendégeskedett legutóbb.
 

 
   
ZENE
„Magyarországról jövök a karavánommal”
 
A bravúros Paco de Lucía, a spanyol gitár nagymestere adott koncertet március 27-én a Főnix Csarnokban. A flamenco-dzsessz világhírű képviselője a koncert előtt a Deol.hu kérdésére elárulta, felelősséget érez a flamenco jövője iránt.
 

 
   
ZENE
Alice Kottaországban
 
A kócos Tim Burton kissé beteges képi világához nem nehéz zenéket társítani. Alice-feldolgozása nyomán rögtön két filmzene lemez is született. Mi az Almost Alice címen futó korongot ragadtuk magunkhoz. Divatos rock és alternatív zene sok gitárral.
 

 
   
JAZZ
Virtuóz flamenco
 
Az immár 63 éves spanyol gitáros, Paco de Lucía neve összeforrt az igényes, akusztikus muzsikával. Szólóban és más legendás gitárosokkal is gyakran lépett fel eddig, de mostanság leginkább flamenco zenekarával turnézik. A Főnix Csarnokban március 27-én játszik.
 

 
   
JAZZ
Hölgykoszorú
 
Rhoda Scott harmincöt év után érkezett ismét Debrecenbe és töltötte meg a Kölcsey Központ nagytermét. A Hammond-orgona hetvenkét éves, ám igen fiatalos amerikai-francia – és kicsit már magyar – mestere két kiváló hölgy zenésztárssal adott nagysikerű koncertet.
 

 
   
ZENE
Mestermunka
 
Latin világot varázsolt a téli debreceni éjszakába a két gitárfenomén: Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor, illetve vendégük, az ütőhangszeres Horváth Kornél. A zenét évek óta ismerem, hallgatom, szeretem, de élőben még nem volt szerencsém a virtuózokhoz. 

 
   
ZENE
Retronome pontossággal
 
A rockerek lassan felélednek a szokásos év eleji punnyadásból. Kedvező hír számukra, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek zenéit feldolgozó és abból táplálkozó Retronome zenekar február 26-án fellép a Sikk Music Caféban. Vendégük a Stormraiser.
 

 
DEOL > Kultúra > Zene > Rock
  Nem bűn, rock
 
HeP | 2006. szeptember 06., 22:10
 
A hetvenes évek rock muzsikájának rajongói nem igen szoktak nyitottak lenni mai előadókra. Itt az idő, hogy kaput nyissanak: a Wolfmother triója úgy szól mintha a Black Sabbath, Led Zeppelin, Deep Purple, Grand Funk és a Uriah Heep elevenedett volna meg fénykorában egy közös bulira. A borítón is annak a Frank Frazettának a festményét (A Tengeri Boszorkány) láthatjuk, aki annak idején Molly Hatchet-, Nazareth- és Yngwie J. Malmsteen borítókat ékesített alkotásaival.
 
A kreatív dizájn tevékenységekkel foglalkozó három ausztrál legény munkája révén találkozott néhány éve, s zenélgetni kezdtek. Számos dzsemmelést követően 2004 elején léptek először a nyilvánosság elé. Év végén megjelent demo kislemezük után úgy beindult a szekerük, hogy a következő esztendőben már féléves turnén, s Kaliforniában találták magukat, ahol Los Angeles nagy hatással volt rájuk. Egy legendás stúdióban itt rögzítették első albumuk anyagát is. A nevüket viselő lemez még annak az évnek a végén megjelent Ausztráliában, nemrégiben pedig Amerikában és Európában is. A távoli kontinens az AC/DC óta nem igen csapott még ekkorát a kemény rock asztalára. A hetvenes évek hard rock stílusa előadásukban egy kevés későbbi alternatív rock elemmel is fűszereződik. Érdekes, hogy szövegeikben szintén visszanyúlnak a hetvenes évekhez: felkapott mitológiai alakokról, a misztikáról és a közösségi hangulatról „értekeznek”. Ránézésre, és olykor hangzásában is a kor egyik klasszikusát, a Grand Funk Railroad-ot idézik, már csak az elég ritka trió felállás miatt is.
 
Vegyük sorra, hogy a háromfejű rock-sárkány mit lehelt ki magából. A nyitó Dimension egy sárkány helyett inkább tigrisre emlékeztető, de jelzés értékű vad ordítással kezdődik. Egy feszes ritmusú bevezető után klasszikus Black Sabbath hangzás cseng a fülünkbe, némi hendrixes gitárvezetéssel és szövegében is rendesen a korai pszichedelikusokra emlékeztet. „Bíbor homály az égen, Gonoszság az őrült angyalok szemében.” A White Unicorn kezdő gitár riffjeiről a Bad Company balladák juthatnak eszünkbe, majd ismét súlyosabb, sabbat-os hangzás következik és ez így váltakozik végig, míg az ének inkább Robert Plantet idézi, középen egy kissé Doors-os, meditatívabb elszállással, Hammond orgonával (a basszusgitáros kezeli). A harmadik, Woman már egy klasszikus, lendületes Zepp nótához hasonlít. „Ő egy igazi nő, Tudod hogyan értem, Jobb ha rám hallgatsz, Ő megszabadít téged.” Kijár ezután egy kis pihenés, amit szintén klasszikus, még énekében is a Zeppet idéző balladával kapunk meg. Where Eagles Have Been – a szárnyaló sasok az őrült stresszből az álmok városába repítenek, ám a nyugalmat hamar felváltja a sabbat-os zaklatottság, a gitárszólóra pedig Jimmy Page is büszke lehetne. Az Apple tree egy kis időugrással pattogós punk-rock. „Édes Uram emlékezhetsz rám, Az egyik voltam, ki szakított az almafáról. Édes Uram emlékezhetsz rám, Megtekinthető a családfámból. Édes Uram emlékezhetsz rám, Nem láttam az erdőt a fától.”
 
A következő, Joker and the Thief inkább a progresszív rock felé közelít, középtájon Deep Purple-ös díszítéssel. A Colossal kiállásokkal ellenpontozott keménysége ismét némi Bad Company - Free hangulatot idéz. A Mind’s Eye már leülős, súlyos dologtól szinte mentes, nagy ívű és leginkább a klasszikus Uriah Heep-et idézi. A Pyramid lendületes dob-basszus lovagló tempójával, karakteres gitárjátékával szintén élvezetes, energikus. A témául választott építmény ősiségének ma is ható erejét idézi. A Witchcraft a boszorkányok erejét igyekszik megidézni, zenéjében is van valami egy ördögűző-, vagy boszorkány-táncból, kinek-kinek ízlése szerint. Fuvola futamokkal ebben a dalban a boszorkányerő mellett a Jethro Tull szellemét is megidézik. A Tales arról mesél, hogy a lázadások idejére visszatekintve látjuk, hogy az ellenséggel magunkban kell leszámolni, s mindezt egy szerelmi történettel is megspékelik. Zeneileg is az egyik legszínvonalasabb darabja az albumnak, keleties dallamokkal, szimfonikus hangzást idéző részekkel. A Love Train indításában a Stones Ördögi szimpátiájára emlékeztet, de vibráló éneke, rockosan lüktető, hömpölygő lendülete hamar feledteti ezt. Az orgona ismét megfelelő időpontban színesíti a zenei képet. A korabeli torzítókkal dúdoló-síró gitárok most is elérik a kellő hatást. A záró Vagabond akusztikus indításával, rhythm and blues-os ritmusával a Zepp The Battle of Evermore-jához közelít, ám inkább a balladáikra jellemző katartikusabb kifakadásokat tartalmaz. A szám végén az effektek sejtelmes hangjaival, gerjedéseivel hagyják kicsengeni a lemez felrázó hatását.
 
A példaképek nyílt és büszke vállalása nem múltidéző merengés a triónál, hanem zenei együttlét az elődökkel, hagyományőrzés, a kapott tudás átörökítése. Videoklipjeik is hűen tükrözik a rock elementáris erejét, hangulatát. Nem csoda, hogy a hard rock kedvelői között rendes kultuszuk kezd kialakulni. A hippis külsejű triumvirátus olyasmit művel, ami miatt biztos sikerre ítéltetnek, tehát érdemes megemlíteni az elkövetők nevét, mert bizonyára fogunk még találkozni velük: Andrew Stockdale (gitár, ének), Chris Ross (basszusgitár, elektromos orgona), Myles Heskett (dob). Az ítélet biztosan méltányos lesz, bár már tudjuk, hogy a rock nem bűn…
 
 
(Wolfmother: Wolfmother, Interscope, 2006.)
 
Kapcsolódó linkek:
A Wolfmother weblapja:
Wolfmother videók:
Wolfmother bio és fotók – Modularpeople.com:
Frank Frazetta – Artgallery.com:
Nem hivatalos Frank Frazetta galéria:


 
 
Értékelje a cikket 1-től 5-ig:
A cikk osztályzata az eddigi szavazatok alapján:
3.95
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.0078778266906738 másodpercig tartott.