Kultúra Politika Sport Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
DEBRECEN
A fejlődésért
Nyílt levéllel fordultak a Fidesz debreceni – városi, illetve országgyűlési – képviselői a helyi szocialistákhoz annak érdekében, hogy "a város fejlődése iránt érzett kötelességtudattól vezérelve" támogassák a a központi költségvetéshez előterjesztett módosító indítványaikat.
 

 
   
KÖRNYEZET
Magasságok és mélységek vándora
Makleit László és társai évek óta szisztematikusan másszák Európa legmagasabb hegycsúcsait, de néha a tengerek mélyére és barlangokba is leereszkednek. Az idén Skandinávia szépségeivel ismerkedtek meg, de jártak az Alpok legmélyebb barlangjában is. 

 
DEOL > Életmód > Környezet > Élhető világ
  Fehérbe öltöznek a tüntetők
 
DEOL | 2006. szeptember 22., 09:49
 
Szeptember 21-én immár negyedik napja tartottak ki a debreceni Kossuth téren is a demonstrálók, békésen, de határozottan kiállva a változások mellett.
 
Ahogy az egyik szónok kiemelte Gyurcsány a vihart kiváltó beszédében két hetet adott arra, hogy az akkor ő általa még csak vizionált tüntetők belefáradjanak és hazamenjenek. A tömeg hitet tett amellett, hogy ez nem így lesz. A kifárasztás időszakát éljük tehát, s mi tagadás egy kissé valóban kevesebben volt az ezer fő körüli tömeg, mint a korábbiakban. Érdekes momentuma volt a napnak a főtér elején délután békedalt éneklő csoportosulás, akiket az esti, szintén békés összejövetelen már nem lehetett látni. Ekkor már minden bizonnyal a tévé előtt ülve a hétfő esti, eldurvult események sokadjára ismételt képeit nézték.
A minden este 19-22 óra közötti rendezvény fiatal moderátora, Erdei József az est folyamán Arany János balladáinak kissé hosszas – és emelkedett lelkületű, de inkább szomorú történelmünket, mint bíztató jövőnket ecsetelő – előadásai mellett a jelenlegi miniszterelnök távozását is követelte. Egy diák is verssel ecsetelte mondandóját.
 
Csank Róbert filozófus beszédében kiemelte, hogy a forradalom színe a fehér (amit mától vagy öltözékükben, vagy fehér szalagként viselnek a szimpatizálók) – a megtisztulás és az áldozathozatal színe. Ezt az áldozatot a társadalom demonstráló kisebbik része azokért is hozza, akik most még esetleg nem értik, hogy mi zajlik, csak nehogy túl későn jöjjenek rá. A fehér öltözék a szerzetesrendek közül mindig csak egyet illet meg, a magyar Pálosokat, akik ezt viselik szellemükkel őrködnek a haza jóakarói, így a tüntetők felett is.
 
E szín jegyében felhívta a pártokat, különösen az MSZP és az SZDSZ sorait, hogy tisztuljanak meg, vessék ki soraikból azokat, akik a haza szolgálata, illetve pártjaik alapeszméi helyett önös, vagy más, tisztátlan érdekeket szolgálnak – amit szintén hosszas éljenzés fogadott. Kiemelte azt is, hogy mindenki sajnálja a megsérült rendőröket, de lesz-e aki sajnálja majd a pesti utcákon akár egész életükre megnyomorított fiatalokat, akik – ha megnézzük a tévés felvételeket – közel sem mind rossz arcok, mint ahogy azt bizonyos orgánumok beállítani igyekeznek. A budapestiek és a határon túliak üdvözletét és bíztatását is tolmácsolta, melyeket lelkesen viszonoztak a helyiek. Megemlítette, hogy a francia szocialisták is elhatárolódtak Gyurcsánytól, aki immár a CNN élő egyenes adásában is lejáratta magát, és ezzel országunkat.
 
Összekötésként gitáros-énekes, valamint zenei bejátszások színesítették a beszédeket. Az előző estéhez hasonlóan ma is mikrofonhoz lépett egy újabb nyolcvan év körüli idős úr, aki részletes és konkrét történetekkel ecsetelte, hogy Trianon kora óta hányszor és hányszor hozták ezt a népet folyamatosan súlyos helyzetekbe és hogyan állt helyt a forradalmi időkben, melyekkel – élettapasztalata alapján – párhuzamba állította a mostani eseményeket. A tüntetők mindenkinek biztosítják a lehetőséget a felszólalásra, amivel minap a város polgármestere és a református püspök is élt, de többségében névtelen mindennapi emberek mondják el véleményüket, miközben minden párttól elhatárolódnak.
 
Dalmi Sándor a kormánypárt helyi személyiségeiről írt leleplező könyve kapcsán kapott szót. A záró szónoklatokat és ballada részleteket a Himnusz közös éneklése követte, majd hangfelvételről a Székely himnusz. A másnapi viszontlátással köszöntek el egymástól a részvevők.


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.010534048080444 másodpercig tartott.