Kultúra Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
DEBRECEN
Koszorúzók jelentkezhetnek
Debrecen önkormányzata az 1848-49-es szabadságharc hősei, az 1849. október 6-án Aradon kivégzett honvédtábornokaink emléknapja alkalmából megemlékezést és koszorúzást rendez.
 

 
   
DEBRECEN
Olcsóbb távhő
Csökken Debrecenben október 1-jén a távhőszolgáltatás ára a gáz olcsóbbá válása miatt – jelentette be pénteken Kósa Lajos polgármester.
 

 
   
DEBRECEN
Közbeszerzés indul

A debreceni közgyűlés tulajdonosi bizottsága szeptember 24-i zárt ülésén döntött arról, hogy az önkormányzat nyílt közbeszerzési eljárást indít a 2-es villamos vonalának kiépítésére. 

 

 
   
DEBRECEN
Százmilliós fejlesztés
A nehéz helyzetbe jutott lakáshitelesek védelme érdekében fogadott el rendeletet a debreceni önkormányzati képviselő-testöület. A csütörtöki közgyűlésen döntés született a repülőtérrel kapcsolatos elszámolásokról is. 

 
   
DEBRECEN
Büdzsé-maraton
Hárommilliárd forint hitel felvételét szolgáló közbeszerzési eljárást hirdet a debreceni önkormányzat, mivel félő, hogy nem teljesülnek az idei költségvetés egyes tervezett bevételei. A pénzt leghamarabb márciusban venné igénybe a város – fogadta el a városi képviselő-testület.
 

 
   
DEBRECEN
Félévi mérleg
Tarthatatlan a szocialisták szerint Debrecen költségvetése. A válaszul érkező polgármesteri közlemény szerint tartható, „bárcsak az ország is így állna”. 

 
   
DEBRECEN
Vita a fákról
Növénymániás vagyok! – jelentette ki magáról Zsila László, a belvárosi fasor-rekonstrukciós tanulmányterv készítője a debreceni képviselő-testület környezetvédelmi bizottságának maratoni ülésén.
 

 
   
DEBRECEN
Fűből energia
Szalmatüzelésű erőmű létesítése érdekében módosítaná a településszerkezeti tervet a debreceni önkormányzat arra a területre, mely a Budapest–Záhony-vasútvonal mentén fekszik a Tócó-völgynél.
 

 
DEOL > Politika > Debrecen
  „Egyenes gerinccel”
 
DEOL | 2006. szeptember 23., 15:42
 
Szeptember 22-én, pénteken Debrecenben két helyszínen is folytatódtak az országos demonstrációk helyi eseményei, melyek a városban ekkor ötödik napja tartottak. A fehér forradalomnak keresztelt mozgalom pártoktól függetlenül indult, de az első helyszínen egy viszonylag fiatal politikai tömörülés volt a szervező.
 
17 órára az MSZP székháza elé a Jobbik szervezett tiltakozást. A korábbról is ismert követelések – mint például a rendkívüli választások kiírása – ezúttal már radikálisabbakkal is kiegészültek. „A hazug, szélsőséges, nemzet- és magyarellenes MSZP-t és SZDSZ-t törvényellenesnek kell nyilvánítani, törölni kell a demokratikus pártok közül, és tagjaik soha semmilyen választásokon ne indulhassanak!” „Az illegitim kormány tagjai számoljanak el, nemzetünktől rablott vagyonukat zároltassuk.” „Ha bűnösök, jog szerint bűnhődjenek!” „Legyen hiteles, pártatlan és kiegyensúlyozott tájékoztatás, szüntessék be a médiahazugságokat!” Ilyen és a választási rendszert alaposan átformáló konkrét javaslatokat fogalmaztak meg. Végül pedig: valamennyi önkormányzati képviselőjelölt lépjen vissza; most nem helyhatósági, hanem rendkívüli országgyűlési választásokat kell tartani! Az ötven fő alatti demonstráló tábor békésen távozott a rendőrség által őrzött helyszínről.
 
Az esti, Kossuth téri tüntetők békés állampolgári engedetlenségi mozgalmuk meghirdetésével a „Nemzeti kerekasztal 2006” céljaihoz csatlakoztak. Az állampolgári engedetlenség gazdasági formáinak javasolták az alábbi öt pontot:
1. Senki – aki megteheti – ne fizessen adót a törvényes határidők kihúzásának erejéig!
2. Ne fizessünk közüzemi számlákat, amíg a második felszólítás meg nem érkezik!
3. A multinacionális áruházakban ne vásároljunk! Csak és kizárólag magyar termelőtől, lehetőleg őstermelőtől!
4. Akinek pénze van magyar forintban, az egy-két hónapra a kamatról lemondva, vegye ki a pénzét!
5. Ne növeljük a kereskedelmi tévék reklámbevételeit nézettségükkel, kapcsoljunk át azokra a csatornákra, amelyek komolyan gondolják a médiák tájékoztatási feladatait, vagy egyáltalán ne nézzünk tv-t!
 
Ezen az estén is sorra kapták kézbe a spontán felszólalók a mikrofont az est moderátorától. Diák, nyugdíjas, családapa, filozófus, vállalkozó és orvos, végül pedig jogász mondta el véleményét a velük tapssal, skandálásokkal egyetértő tömegnek. „Aki hazudik, az csal, aki hazudik, az lop, hazudni csalni csúnya dolog…” hallhattuk a hangszórókból Nagy Feró dalát. Az est moderátora kiemelte hogy várják azokat az MSZP-seket, vagy MSZP-re szavazókat, akik csalódtak vezetőikben, és minden „bűnbánót”, itt elmondhatják, s mindenki megláthatja, hogy a lecsőcselékezett demonstrálók őket is a keblükre ölelik. Így tett Budapesten a Heti hetes egyik tagja is, kinek itt felolvasták nyilatkozatát, s ezzel jelképesen soraikba fogadták. Egy családapa – az est folyamán gyakran ideiglenesnek nevezett – miniszterelnök nyilvánosságra került trágár beszéde alapján elmondta: nem akarjuk, hogy ilyen erkölcsű emberek kezében legyen gyermekeink nevelése, jövője. Menjenek haza a közéletből családjukhoz, s ott tegyék ezt – szólította fel a kormányoldalt. Az est moderátora szóvá tette, hogy az egyik debreceni elektronikus újság képviselője olyan erőszakos szavakat adott a szájába, melyek soha meg sem fordulnának a fejében, ezért felszólítják ha most is jelen van – és a többi provokátort is –, hogy az ilyesmit hagyják abba. A sajtó és a többi lejárató fejezzék be aljas tevékenységüket.
 
Az előző esti, most is lelkes köszöntéssel fogadott idős ember ismét mikrofonhoz lépett, s újra felelevenítette saját élményeit, a múlt szisztematikus nép- és nemzetellenes történéseit, ami szerinte napjainkban is folytatódik. Egy vállalkozó hosszasan ecsetelte, hogy miközben az idegen multiknak a hatalmas kedvezményeket adják, a hazai vállalkozókat hogyan terhelik agyon, s ráadásul hazájukból el akarja küldeni őket a hatalomra juttatott miniszterelnök. „Monjdon le” – skandálták ismét, míg a következő hozzászóló a mikrofonhoz lépett. Egy filozófus családapa nem tudja miből eltartani már gyermekeit, az utcán küzdőket ő igenis érte harcolóknak, forradalmároknak tartja, akikben az utolsó reménye van rengeteg magyar embernek. Ki kell mondani, hogy nem csak az elkövetők, hanem a többi párt is bűnrészes, és le akarják járatni, ki akarják sajátítani a forradalmat, mert féltik a hatalmas jövedelmüket a mi pénzükből, de a kisemmizetteknek már nincs mit veszteniük, az utca embereinek ez az utolsó esélyük.
 
"Kell-e nekünk olyan kormány, amely…" – és sorra olyan kiegészítéseket hallhattunk hosszasan ezzel a bevezetővel, az est moderátorától, melyre a tömeg mindig egyértelmű nemmel felelt. A Nemzeti dalt a Kossuth-szobor talapzatára lépő diáktól is hallhattuk, és hangfelvételről egyaránt együtt skandálható volt az est folyamán, de más költemények, hazafias zenekari szövegek, zenebejátszások is elhangzottak. Hallhattuk még egy hozzászólótól azt is, hogy az egészségügy tönkretétele és a művi meddővé tétel mind a nemzet pusztításának módszeres eszközei. Elhangzott, hogy a demonstrálók nagy része szombaton Budapestre utazik, az itt maradók pedig tartsanak ki és vasárnap este újra együtt folytatják, ugyanitt.
 
Egy jogász az est vége felé szintén keményen kiállt az utcán rendőrökkel összetűzésbe kerülők mellett, s felhívta a figyelmet, hogy az MTV székháza biztonsági őrszolgálatának alkalmazottai semmi jogalappal nem tartóztathatták volna fel a tüntetők követeit, így jogos volt a segítségükre sietők kemény fellépése, melyhez számos más, indulatokat gerjesztő provokáció is hozzájárult. Mint elmondta: a vérfürdőt rendező, papokat, értelmiségieket akasztó francia forradalmárok aranybetűvel szerepelnek ma is a tankönyvekben, de ha a magyar ember megy ki az utcára, azt szégyelleni kell, még ha csak fütyölni mer is. Hogy van ez, tette fel a kérdést. Nem árt résen lenni – figyelmeztetett –, mert a dicsőített, véres baloldali „forradalmak” utódai, az ugyanilyen békésen indult ötvenhatos hősök gyilkosainak örökösei ismét e nép vesztére törnek aljas módszereikkel. Ha most nem sikerül őket elküldeni, akár 50-80 évre is elveszhet az esély velük szemben, vagy népünk vesztét is okozhatja. A magyar forradalmak mindig vérmentességükről, de egyenes gerinccel való kiállásukról voltak megismerhetőek, és folyton az elnyomók kezdeményezték, provokálták ki az erőszakot, hogy aztán elfojthassák a nemzet ellenállását. Népünkkel szembeállított rendőreink elé még nagyobb tömegben, de békésen, emelt fővel, egyenes gerinccel elé kell állni, erőt demonstrálni, s akkor már ők is át fognak állni, s nem tudnak az elnyomók erőszakot alkalmazni.
 
A vajdasági Zentán tartott ötven fős demonstráció híre és a határon túli magyarok szimpátiája lelkes viszonzásra talált a tömegben, mely az egyre hidegebb éjszakák és a Pestre utazók miatt ezen a napon talán már ezer fő alá csökkent. Elhangzott az is, hogy most ugyan a fővárosba hívják a vidékieket, de a mozgalom azt is tervezi, hogy a csatlakozott vidéki városokat is végigjárja majd. Az est a Himnusz, majd a Székely himnusz eléneklésével ért véget. Míg előző este egy valahonnan ide keveredett részeg színesbőrű fiatalember, úgy ezen a napon pedig három hasonlóan illuminált és hangoskodó hajléktalan zavarta mindössze a jelenlévők békés, de elszánt demonstrációját.
 


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.012355089187622 másodpercig tartott.