Kultúra Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
DEBRECEN
Koszorúzók jelentkezhetnek
Debrecen önkormányzata az 1848-49-es szabadságharc hősei, az 1849. október 6-án Aradon kivégzett honvédtábornokaink emléknapja alkalmából megemlékezést és koszorúzást rendez.
 

 
   
DEBRECEN
Olcsóbb távhő
Csökken Debrecenben október 1-jén a távhőszolgáltatás ára a gáz olcsóbbá válása miatt – jelentette be pénteken Kósa Lajos polgármester.
 

 
   
DEBRECEN
Közbeszerzés indul

A debreceni közgyűlés tulajdonosi bizottsága szeptember 24-i zárt ülésén döntött arról, hogy az önkormányzat nyílt közbeszerzési eljárást indít a 2-es villamos vonalának kiépítésére. 

 

 
   
DEBRECEN
Százmilliós fejlesztés
A nehéz helyzetbe jutott lakáshitelesek védelme érdekében fogadott el rendeletet a debreceni önkormányzati képviselő-testöület. A csütörtöki közgyűlésen döntés született a repülőtérrel kapcsolatos elszámolásokról is. 

 
   
DEBRECEN
Büdzsé-maraton
Hárommilliárd forint hitel felvételét szolgáló közbeszerzési eljárást hirdet a debreceni önkormányzat, mivel félő, hogy nem teljesülnek az idei költségvetés egyes tervezett bevételei. A pénzt leghamarabb márciusban venné igénybe a város – fogadta el a városi képviselő-testület.
 

 
   
DEBRECEN
Félévi mérleg
Tarthatatlan a szocialisták szerint Debrecen költségvetése. A válaszul érkező polgármesteri közlemény szerint tartható, „bárcsak az ország is így állna”. 

 
   
DEBRECEN
Vita a fákról
Növénymániás vagyok! – jelentette ki magáról Zsila László, a belvárosi fasor-rekonstrukciós tanulmányterv készítője a debreceni képviselő-testület környezetvédelmi bizottságának maratoni ülésén.
 

 
   
DEBRECEN
Fűből energia
Szalmatüzelésű erőmű létesítése érdekében módosítaná a településszerkezeti tervet a debreceni önkormányzat arra a területre, mely a Budapest–Záhony-vasútvonal mentén fekszik a Tócó-völgynél.
 

 
DEOL > Politika > Debrecen
  Ma Tőkés László is felszólal Debrecenben
 
DEOL | 2006. szeptember 24., 14:26
 
A debreceni Kossuth téri demonstráció hatodik napján – noha sokan az Országház előtti tüntetésre Budapestre utaztak – nagy létszámban jelentek meg résztvevők. A debreceniek hozták az előző napi létszámot, s megtudhatták: vasárnap este Tőkés László is beszédet mond a Nagytemplom előtt.
 
A forgatókönyv nagyjából az előző napiakhoz hasonlóan zajlott, s tartalmilag is jó néhány dolog visszaköszönt. Ismétlésekbe bocsátkozások nélkül emeljünk ki néhány emlékezetesebb részletet. Újra hangsúlyozták a mozgalom pártsemlegességét, és utaltak rá, hogy egyes pártok most igyekeznek szimbólumukat, a fehér színt saját hatáskörükbe vonni. Ettől függetlenül várnak mindenkit, aki valóban a megtisztulás jegyében akar itt lenni, vagy felszólalni. Felháborodásuknak adtak hangot, amiért Budapesten rendőrök magyar zászlót vettek el a tüntetésre igyekvőktől. Ilyet sehol a világon nem lehet büntetlenül megtenni. A baloldaliak háborgása, nacionalistázása az évezredes nemzeti jelképek használata ellen, az Árpá-sávos lobogók ellen is teljességgel érthetetlen, és felháborító, mert csak azt kellene megnézniük, hogy az általuk tisztelt miniszterelnökük eskütételekor mi volt mögötte a Parlamentben. Az Országház felett előző nap látott sólyom madár aznapi ismételt megjelenését pedig égi jelként üdvözölte Csank Róbert a jelenlévőkkel együtt.
 
Egy Kárpátalján született honfitársunk az ottani történelmi-politikai eseményeket elemezgette. Az eddigieknél is szívélyesebb fogadtatásban részesült az immár harmadik napja felszólaló idős úr, s lelkesedése is mintha csak növekedett volna, ráadásul azt is megtudtuk, hogy immár 87 esztendős. Egy nála fiatalabb, ötvenéves ember feltette a kérdést Gyurcsány Ferencnek, hogy mit ért vajon reformon, talán azt, hogy újra elérjük majd a kormányra jutásuk előtti szintet? Az illető azt is elmondta, hogy a nagy „dübörgő jólét” elmúlt négy évében lett kétszeres munkanélküli, de amikor megsérült édesapját a kórházba kellett vinnie, szinte el sem tudták látni, immár olyan állapotok vannak.
 
Szót kért dr. Nagy Attila is, aki a bajok forrását ecsetelte, kétséges tartalmú könyveihez képest visszafogottan nyilatkozva. Városunk egyik ismert „rocker fazonja” elhozta, s idézte az egyik folyóirat leleplező cikkeinek címeit. Az est egyik színfoltja volt a Kossuth szoborra felmászott gyerekek Gyurcsány távozását skandáló, időnként spontánul megszólaló kis kórusa. Egy hajléktalan hozzászóló sorsa jobbrafordulását is reméli a változásoktól, s egy verset is idézett, melynek végén elakadva a közönségből bekiabálták, hogy Gyurcsány is tévedhet, s a felszólaló így is megértő tapsot kapott.
 
Lelkes fogadtatásban részesült a szülővárosán épp átutazó Kobzos Kis Tamás is, aki néhány régi históriás éneket, megzenésített verset adott elő, melyek tanulságait a mostani vezetőknek is ajánlotta. A felekezetek képviselőit is szólásra invitálták, ha jelen vannak és van hozzá indíttatásuk. Egy katolikus atya egyházi vezetőinek nyilatkozatát olvasta fel, s idézte II. János Pál Magyarországon elhangzott szavait is, melyek szintén intő példát jelentenek levitézlett politikusainknak.
 
Azt is bejelentették a szervezők, hogy vasárnap este nyolc óra után nem sokkal a mikrofonhoz fog lépni Tőkés László püspök, aki a romániai forradalom kirobbantásában meghatározó szerepet játszott. Hatalmas üdvrivalgás fogadta a bejelentést, hogy Budapesten a Kossuth tériek közfelkiáltással kihirdették a Negyedik Magyar Köztársaság megalakulását. Néhány újabb hozzászólást követően tíz óra előtt hirtelen a Himnusz éneklése, majd – mint minden este – a Székely himnuszé zárta az estet.


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.013896942138672 másodpercig tartott.