Kultúra Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
DEBRECEN
Koszorúzók jelentkezhetnek
Debrecen önkormányzata az 1848-49-es szabadságharc hősei, az 1849. október 6-án Aradon kivégzett honvédtábornokaink emléknapja alkalmából megemlékezést és koszorúzást rendez.
 

 
   
DEBRECEN
Olcsóbb távhő
Csökken Debrecenben október 1-jén a távhőszolgáltatás ára a gáz olcsóbbá válása miatt – jelentette be pénteken Kósa Lajos polgármester.
 

 
   
DEBRECEN
Közbeszerzés indul

A debreceni közgyűlés tulajdonosi bizottsága szeptember 24-i zárt ülésén döntött arról, hogy az önkormányzat nyílt közbeszerzési eljárást indít a 2-es villamos vonalának kiépítésére. 

 

 
   
DEBRECEN
Százmilliós fejlesztés
A nehéz helyzetbe jutott lakáshitelesek védelme érdekében fogadott el rendeletet a debreceni önkormányzati képviselő-testöület. A csütörtöki közgyűlésen döntés született a repülőtérrel kapcsolatos elszámolásokról is. 

 
   
DEBRECEN
Büdzsé-maraton
Hárommilliárd forint hitel felvételét szolgáló közbeszerzési eljárást hirdet a debreceni önkormányzat, mivel félő, hogy nem teljesülnek az idei költségvetés egyes tervezett bevételei. A pénzt leghamarabb márciusban venné igénybe a város – fogadta el a városi képviselő-testület.
 

 
   
DEBRECEN
Félévi mérleg
Tarthatatlan a szocialisták szerint Debrecen költségvetése. A válaszul érkező polgármesteri közlemény szerint tartható, „bárcsak az ország is így állna”. 

 
   
DEBRECEN
Vita a fákról
Növénymániás vagyok! – jelentette ki magáról Zsila László, a belvárosi fasor-rekonstrukciós tanulmányterv készítője a debreceni képviselő-testület környezetvédelmi bizottságának maratoni ülésén.
 

 
   
DEBRECEN
Fűből energia
Szalmatüzelésű erőmű létesítése érdekében módosítaná a településszerkezeti tervet a debreceni önkormányzat arra a területre, mely a Budapest–Záhony-vasútvonal mentén fekszik a Tócó-völgynél.
 

 
DEOL > Politika > Debrecen
  Vasárnap Tőkés László is beszélt a téren
 
DEOL | 2006. szeptember 25., 10:09
 
Az előző napok fogyatkozó létszámához képest vasárnap többen vonultak a debreceni Kossuth térre, hogy kivegyék részüket a saját maguk által Fehér forradalomnak keresztelt megmozdulásból.
 
A korábbi napokról ismert idősebb és ifjabb felszólalókat Dánielfy Zsolt színművész, önkormányzati képviselő követte. József Attila-verssel, Kossuth Lajos-idézettel vezette fel az est díszvendégét, Tőkés Lászlót. A nagy lelkesedéssel fogadott tiszteletes amellett, hogy az erdélyiek buzdító üzenetét is tolmácsolta, figyelmeztetett az összetartás fontosságára. Kiemelte, hogy nem a belpolitikához akar hozzászólni, hanem egy nemzeti ügyhöz. Párhuzamot vont, hogy az előző napihoz hasonlóan, a mikor a budapestiekhez szólt, ismét egy igaz Kossuth téren beszélhet. Felhívta a figyelmet, hogy az összefogásra nagyon veszélyes lehet most a széthúzás, hisz „szemmel láthatóan a nemzeti oldal megosztásra, az összeugrasztásra törekszenek rosszakaróink”. A szélsőségektől való elhatárolódást azonban ő is kiemelte, bár nem tért ki rá, hogy mit ért ez alatt. Hármas jelszóval és üzenettel zárta mondandóját, amit a fehér forradalom résztvevőinek üzent: összetartás, mértéktartás és kitartás. Az „Ahogyan szavaztál, úgy bánjanak veled” kezdetű verssel búcsúztatta a vendéget Dánielfy Zsolt.
 
Koroknai Árpád, az ismert helyi rockénekes az István a királyból és a Honfoglalásból adott elő egy-egy dalt. Mint kiderült, egy másik erdélyi püspök is tartózkodik a közelben, aki más irányban ugyan, de szintén átutazóban járt erre. Csiha Kálmánt is mikrofonhoz kérték, aki meghatottan szólt a nemzeti érzülettől lelkesedő tömeg láttán. Amit az emlékezetes decemberi népszavazás után elveszni véltek, azt most feltámadni látja. Nem mások gyűlöletéről szól ez a dolog – emelte ki –, hanem annak a szeretetéről, megőrzéséről, ami a miénk. Őt követően a Himnusz eléneklésére kérték a jelenlévőket – ami eddig mindig az estet zárta – a népdalénekes Bárdos Ildikó vezetésével.
 
Nehezen talált szavakat az előző felszólalók után Bárdos professzor, aki szintén erdélyi születésű és többek között azt is elmondta, hogy ilyen dolgokért nemhogy Európában, de még a Lajtán túl is le szokás mondani. Ahogy az est folyamán, úgy most is hangos skandálással fejezte ki egyetértését a tömeg. Felvetette azt a kérdést is, hogy mit adott nekünk a Nyugat. Nem várhatunk másra, nekünk kell cselekedni - hangoztatta. Ezt követően Balogh László opera részleteket énekelt. Nemzeti operánk, a Bánk Bán részlete különösen lelkes fogadtatásban részesült.
 
Erdei József – mint az első napokon – is elsősorban szavalatokkal teremtett hangulatot beszéde közben, s ő is idézett a Bánk Bánból, Tiborc panaszát emelte a jelenbe.
 
Tíz óra előtt, mikor már lassan kezdett elszállingózni a tömeg az est egyik legnagyobb hatású beszédét Berta Zoltán tartotta, aki a kilencvennyolcas időszakban is meghatározó figura volt az akkori debreceni megmozdulásokban. Rögtön azzal kezdte, hogy amiben akkor hittünk, azt eltérítették, párt- és pénzhatalmasságok félresiklatták. Kormányváltásra, új alkotmányra, igazi változásra van szükség és nemzeti – lelki, szellemi, erkölcsi forradalomra. Tűrhetetlenné vált a félévszázados, vagy még régebbi, örökös társadalmi igazságtalanságok özöne és rendszere. Elég volt! Torkig vagyunk a pénzdiktatúrából, –oligarchiából a tankok helyetti bankok garázdálkodásaiból, a megfélemlítésből és kiszolgáltatottságból, az egyik oldalon a rabszolgaságba süllyedésből, a másikon a multik, a karvalytőke adókedvezményeiből, basáskodásából. A világtörténelemben nem volt még olyan, hogy falvakba külföldi tejet, romlott húst és élelmiszert vigyenek, miközben a parasztember kivágja fáit, jószágait, s elöntik a világ legjobb földjét az amerikai génmanipulált növény. Elegünk van az oktatás, a kultúra, az egészségügy tönkretételéből, a kórházak nyerészkedők kezére juttatásából, a vidék elnéptelenítéséből, elsorvasztásából, a kizsigerelt értelmiség figyelmeztetéseinek semmibevételéből, a nyugdíjkorhatár átlagéletkor fölé emeléséből, a magyarság demográfiai sorvasztásából, s a sunyi bíztatásból, hogy akinek ez nem tetszik, menjen el, hogy másoké legyen még a csonka haza is, a Kárpátok egykori tündérkertje. Nem hagyjuk! – skandálta vele a fellelkesült tömeg. Igazságot és szabadságot Magyarországnak, mert elegünk van a médiamocsokból, az agyakat leigázó szennyes tömegmanipulációból, az erkölcsi fertőből, ateizmusból, a megveszekedett hagyománytalanításból, magyartalanításból. Elegünk van a nemzeti szimbólumaink örökös gyalázásából, az elmebeteg magyargyűlöletből, a történelemhamisításból, a bűntudat szításából, az igaz magyarok lenacionalistázásából, Németh Lászlótól Wass Albertig! Az erkölcs, az igazság, a szabadság és a nép nevében fel kell ébrednünk – mondta a felszólaló. Ébresztő – skandálta a tömeg. Kitartásra és a láng továbbadására szólította fel végül a beszédet ünneplő jelenlévőket, ahonnan valaki azt kiáltotta, hogy minden szava aranyat ért. Ezek, és a Székely himnusz után az éjszakai csendet betartva békésen vonultak haza a demonstrálók.


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.015254020690918 másodpercig tartott.