Kultúra Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
DEBRECEN
Koszorúzók jelentkezhetnek
Debrecen önkormányzata az 1848-49-es szabadságharc hősei, az 1849. október 6-án Aradon kivégzett honvédtábornokaink emléknapja alkalmából megemlékezést és koszorúzást rendez.
 

 
   
DEBRECEN
Olcsóbb távhő
Csökken Debrecenben október 1-jén a távhőszolgáltatás ára a gáz olcsóbbá válása miatt – jelentette be pénteken Kósa Lajos polgármester.
 

 
   
DEBRECEN
Közbeszerzés indul

A debreceni közgyűlés tulajdonosi bizottsága szeptember 24-i zárt ülésén döntött arról, hogy az önkormányzat nyílt közbeszerzési eljárást indít a 2-es villamos vonalának kiépítésére. 

 

 
   
DEBRECEN
Százmilliós fejlesztés
A nehéz helyzetbe jutott lakáshitelesek védelme érdekében fogadott el rendeletet a debreceni önkormányzati képviselő-testöület. A csütörtöki közgyűlésen döntés született a repülőtérrel kapcsolatos elszámolásokról is. 

 
   
DEBRECEN
Büdzsé-maraton
Hárommilliárd forint hitel felvételét szolgáló közbeszerzési eljárást hirdet a debreceni önkormányzat, mivel félő, hogy nem teljesülnek az idei költségvetés egyes tervezett bevételei. A pénzt leghamarabb márciusban venné igénybe a város – fogadta el a városi képviselő-testület.
 

 
   
DEBRECEN
Félévi mérleg
Tarthatatlan a szocialisták szerint Debrecen költségvetése. A válaszul érkező polgármesteri közlemény szerint tartható, „bárcsak az ország is így állna”. 

 
   
DEBRECEN
Vita a fákról
Növénymániás vagyok! – jelentette ki magáról Zsila László, a belvárosi fasor-rekonstrukciós tanulmányterv készítője a debreceni képviselő-testület környezetvédelmi bizottságának maratoni ülésén.
 

 
   
DEBRECEN
Fűből energia
Szalmatüzelésű erőmű létesítése érdekében módosítaná a településszerkezeti tervet a debreceni önkormányzat arra a területre, mely a Budapest–Záhony-vasútvonal mentén fekszik a Tócó-völgynél.
 

 
DEOL > Politika > Debrecen
  Kedden gyertyás tüntetésre készülnek
 
DEOL | 2006. szeptember 26., 10:28
 
Alighanem a tiltakozások megindulása óta a legalacsonyabb számú résztvevővel zajlott a hétfő esti Kossuth téri demonstráció. Keddre viszont mindenkit arra kérnek, hogy hozzon gyertyát magával, mert egy csendes gyertyás felvonulásra készülnek a városban.
 
A szervezők is számíthattak rá, hogy kisebb létszám lesz, mert a vasárnapi nagy hangosításnál jóval kisebbel készültek. A felszólalók s a résztvevők is a kezdetek óta kitartó „kemény magból” álltak, s immár ötszáznál is kevesebben voltak. A felszólalások is ismerősnek tűnhettek mind stílusukban, mind mondandójukban a rendszeresen ott lévőknek.
 
A versek, balladák, történelmi és politikai elemzések előtt Ágoston Tibor bejelentette, hogy Debrecenben is arra készülnek, hogy megválasszák a Forradalmi Nemzeti Bizottmány helyi delegáltjait, majd felolvasta a budapesti demonstráción elfogadott petíciót, mely először is leszögezi, hogy a Kossuth téri tüntetők, mint a Magyar Köztársaság polgárai saját akaratukból vannak kint, semmilyen párt, vagy szervezet nem kérte erre őket. „Ittlétünknek egyetlen oka van, hogy az ország-világ bebizonyosodott, a legutóbbi országgyűlési választások győztes pártjai és annak miniszterelnök-jelöltje tudatosan, előre megfontolt szándékkal, aljas hatalmi érdekből eltitkolt közérdekű adatokat, ezzel megtévesztette a választó polgárokat. Egyszóval, csalással került hatalomra. Egy magára adó, a demokrácia értékeit féltő és védő állampolgárnak kötelesség fellépni a csalás formájában megvalósított politikai erőszak ellen, amire Alaptörvényünk második paragrafusa, harmadik bekezdése fel is jogosít minket, amely kimondja: A társadalom egyetlen szervezetének, egyetlen állami szervnek, vagy állampolgárának a tevékenysége sem irányulhat a hatalom erőszakos megszerzésére, vagy gyakorlására, illetőleg kizárólagos birtoklására. Az ilyen törekvésekkel szemben törvényes úton mindenki jogosult, és egyben köteles fellépni. Mi csak ezen jogainkat gyakoroljuk! Ezért felszólítjuk Gyurcsány Ferencet, hogy mondjon le miniszterelnöki tisztségéről! Felháborítónak tartjuk, azt a politikai sandaságot részéről, amellyel megpróbálja útszéli stílusban előadott “beismerő vallomását” pozitív tettként beállítani, és a közös felelősség mögé bújva elbagatellizálni előző és mostani kormánya felelősségét. Elfogadhatatlan számunkra, hogy látszat személycserével – a konstruktív bizalmatlansági intézmény eszközével – hatalmon maradjanak azok a pártok és képviselői, akik személyes haszonszerzés, vagy nemtörődömség okán részesei és haszonélvezői annak a csaláspolitikának, amely révén hatalomra kerültek. A petíció aláírói felkérik a köztársaság elnököt, hogy amennyiben Gyurcsány Ferenc mégsem mondana le, úgy éljen jogkörével, oszlassa fel a Parlamentet, és írjon ki új választásokat. Továbbá felkérik a nemzeti, keresztény politikai erőket, különösen a parlamenti képviselettel rendelkező pártokat, hogy minden törvényes parlamentáris és politikai eszközt vegyenek igénybe a csalással hatalomra került kormány megbuktatására.
 
 
Csank Róbert újra ismertette az előző napokban már elhangzott gazdasági polgári engedetlenségre való felhívás szövegét is. Szóvá tették a szervezők, hogy maguk sem viselnek fehér szalagot, de nem azért fogják kitenni, mert valaki, akire a sajtó nagy nyilvánossága odafigyel mondta ezt, hanem mert ők az elején valóban így gondolták. A közönség soraiban és a szemközti ház ablakaiban dolgozó vélt, vagy valós megfigyelőkhöz, besúgókhoz intézett sűrű beszólásaik, melyek már az előző nap is elhangzottak, időnként kissé már önprovokációnak hatottak.
A fiatal szónokok, előadók nyilatkozatai és idézetei – Vörösmartytól Vass Albertig – mellett ismét beszélt a jelenlévőkhöz a veterán öregúr és egy hasonló korú egykori földműves is, valamint Dr. Nagy Attila is, aki többek között a következő napok televíziós vitájában a polgármester jelölteket megnyilatkoztatná az ismert országos eseményekről.
 
Ezen az estén is a program végéig – amikor már fogyatkozik a hallgatóság – kellett várni, hogy a leghatásosabb beszéd elhangozzon. Egy fiatalember az ominózus Gyurcsány beszédet a számítógépes szövegszerkesztő program helyesírás ellenőrzőjének javaslatait is segítségül hívva elemezte ki. Kiváló humorral, nem csak a nyelvtani problémákat, de az értelmezésieket is ecsetelte. Megidézte a miniszterelnök trágárságát is, elképzelve például, hogy hogyan alkalmazhatja szókincsét egyéb, pl. családi helyzetekben. A sok – nem éppen vidám – beszéd és idézet után igazán üdítőleg hatott ez a felszólalás. Végezetül azt mondta szerzője, hogy szeretné már Gyurcsány beszéde végén beígért könyvét olvasni, a „Kib…ott jó könyv a baloldalról” címmel, amit nyugodtan megírhatna egy cellában, ahol társai is bizonyíthatnák számára meggyőződését, miszerint igen szeretetre méltó ember.
Az estet ezután Erdei József még néhány irodalmi idézettel és felhívással, a közönség pedig a Himnusz és a Székelyhimnusz eléneklésével zárta.
 
Keddre mindenkit arra kérnek a szervezők, hogy hozzon gyertyát magával, mert egy csendes gyertyás felvonulásra készülnek a városban és vendégük lesz a neves közgazdász, Csáth Magdolna is. Szerdára nem kisebb vendég fogadására készülnek, mint Kuncze Gábor, akit kampánygyűlésén a Strabag-ügyre és Medgyessy Péter kijelentésére, miszerint „az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel” szeretnének csendesen emlékeztetni egy-egy transzparenssel.


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0,0065550804138184 másodpercig tartott.