Kultúra Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
DEBRECEN
Koszorúzók jelentkezhetnek
Debrecen önkormányzata az 1848-49-es szabadságharc hősei, az 1849. október 6-án Aradon kivégzett honvédtábornokaink emléknapja alkalmából megemlékezést és koszorúzást rendez.
 

 
   
DEBRECEN
Olcsóbb távhő
Csökken Debrecenben október 1-jén a távhőszolgáltatás ára a gáz olcsóbbá válása miatt – jelentette be pénteken Kósa Lajos polgármester.
 

 
   
DEBRECEN
Közbeszerzés indul

A debreceni közgyűlés tulajdonosi bizottsága szeptember 24-i zárt ülésén döntött arról, hogy az önkormányzat nyílt közbeszerzési eljárást indít a 2-es villamos vonalának kiépítésére. 

 

 
   
DEBRECEN
Százmilliós fejlesztés
A nehéz helyzetbe jutott lakáshitelesek védelme érdekében fogadott el rendeletet a debreceni önkormányzati képviselő-testöület. A csütörtöki közgyűlésen döntés született a repülőtérrel kapcsolatos elszámolásokról is. 

 
   
DEBRECEN
Büdzsé-maraton
Hárommilliárd forint hitel felvételét szolgáló közbeszerzési eljárást hirdet a debreceni önkormányzat, mivel félő, hogy nem teljesülnek az idei költségvetés egyes tervezett bevételei. A pénzt leghamarabb márciusban venné igénybe a város – fogadta el a városi képviselő-testület.
 

 
   
DEBRECEN
Félévi mérleg
Tarthatatlan a szocialisták szerint Debrecen költségvetése. A válaszul érkező polgármesteri közlemény szerint tartható, „bárcsak az ország is így állna”. 

 
   
DEBRECEN
Vita a fákról
Növénymániás vagyok! – jelentette ki magáról Zsila László, a belvárosi fasor-rekonstrukciós tanulmányterv készítője a debreceni képviselő-testület környezetvédelmi bizottságának maratoni ülésén.
 

 
   
DEBRECEN
Fűből energia
Szalmatüzelésű erőmű létesítése érdekében módosítaná a településszerkezeti tervet a debreceni önkormányzat arra a területre, mely a Budapest–Záhony-vasútvonal mentén fekszik a Tócó-völgynél.
 

 
DEOL > Politika > Debrecen
  A hétvégére nem terveznek tüntetést
 
DEOL | 2006. szeptember 29., 08:24
 
Csütörtökön a debreceni tüntetőknek az utóbbi napokban mindössze kétszáz fő körülire fogyatkozott csapata hallgatta a beszédeket, irodalmi idézeteket, népzenészeket, miközben bejelentették, hogy rövidesen közéjük érkezik a budapesti Kossuth tér egyik vezéralakja Toroczkay László.
 
Érkezéséig azt is közölték, hogy a hétvégén mégis eltekintenek a köztéri kulturális rendezvényektől, de mindenkit várnak szombaton 18 órára a Csonka templomba. Elhangzott felhívás arról is, hogy igyekezzenek az internetes oldalak segítségével tájékoztatni ismerőseiket az igazságról a budapesti eseményekkel, a forradalommal kapcsolatosan, mert más szabad tájékozódási lehetőség ma nem igazán van. A pénteki demonstráció után következő hétfőn ugyanígy és ugyanitt folytatják tiltakozásukat, reményeik szerint minél több újonnan csatlakozóval.
 
Toroczkay az őt lelkesen fogadó tömegnek azonnal párhuzamot vont ’56-tal, hiszen akkor is rögtön lecsőcselékezték a forradalmat elindító kis csapatot, és a hatalmi terror legkülönbözőbb eszközeit vetették be ellenük, majd a feljelentgetések időszaka következett. Ne ringassa magát senki illúziókba, ma is ez folyik, újra működnek az ÁVH-sok, s módszereik – hangoztatta. A különbség mindössze az, hogy akkoriban még nem dolgozott a televízió agymosó gépezete, ami előtt ma ott ül az ország félrevezetve, és nem vonul az utcákra. Milyen okból mondja bárki is azt, hogy vandál céllal, betörni mentek oda a fiatalok a tévé székházához, egy doboz cigiért, ásványvízért, hiszen azt egy külvárosi trafikból is megtehették volna. Az ostromlott – drága biztonsági beléptetős – bejáratot és néhány gépjárművet leszámítva mindössze a büfé szenvedett kárt, és mindenki láthatta az m1 békésen köztük sétálgató kamerása jóvoltából, hogy az ital automatából is pénzért vásároltak a bejutott forradalmárok, és az adás is zavartalanul tovább indulhatott, technikai fennakadás nélkül. A tv vezetői azóta átvették petíciójukat, de nem ismertették, csak a lejárató kampányt folytatják azóta is a „Baló Világban”.
 
A köztörvényesként körözött Budaházy György, akinek családjától távol kell most bujdosnia mindössze az önkényuralmi jelkép eltávolításában vett részt a nekibuzdult tömegben, mely az obeliszket nem is bántotta. A hatalom viszont fél azoktól, akik kimondják az igazságot, és most folyik a leszámolás ezekkel, aztán jöhetnek a többiek. Az embereket feljelentésekre bíztatják és máris volt olyan, hogy a szomszédja elvitetett valakit, aki aznap ott sem volt, és a rendőrök alapos összeverés után, elnézést kérés nélkül engedték el. Teljesen ártatlanokat is sorra vertek, vernek össze, mint például tíz rendőr egy perui turistát. A gyorsított koncepciós bírósági eljárásokon volt olyan fiatal, törékeny, bilincsbe vert leány, akinek szőke haja még mindig össze volt ragadva az alvadt vértől, mert még el sem látták. Vidéki településen olyan is előfordult a napokban, hogy el kezdték az iskolában tanárok összeiratni a diákokkal, akikről tudják, hogy kijár a demonstrációkra és megfélemlítik őket. Nagyon jó volt látni a budapesti téren a rengeteg tiszta arcú fiatalt, mert ez jelzi, hogy ezt a megtisztulást már nem fogják tudni megállítani, csak ideig-óráig.
 
Toroczkay emlékeztette a most legharsányabb SZDSZ vezetőit, hogy az őáltaluk szervezett taxis blokád után hogyan harsogtak annak idején a mindössze csak őrizetbevettek amnesztiájáért, s meg is kapták. Megmaradt bennünk az akkori miniszterelnök cinikus megjegyzése a rendszerváltással kapcsolatosan, miszerint ”Tetszettek volna forradalmat csinálni”. Toroczkay szerint most megtörtént, szeptember 18. óta ez már nem ugyanaz az ország. A hazugságok mindig kiderülnek és a média is folyamatosan lelepleződik. Valami elindult, amit már nem lehet megállítani. A hatalom kimutatta a foga fehérjét, de azt is látni, hogy megijedtek. A napokban a tv2 olyan rágalmakat közölt személyéről, amelyeket egy telefonnal, bírósági eljárás nélkül szeretett volna visszavonatni velük, de végül csak egy dolog hatására vonták vissza – amit láthattak is a nézők –, hogy megemlítette nekik a feldühödött tömeget.
 
Amikor kéthete a szlovák biztonságiak rabszállítója átadta a határőröknek – öt éves kiutasítással egy eu-s társországból – épp azt határozta el, hogy két hét pihenőt tart, erre – mint mondta –, másnap egy forradalomban találta magát. Erre akarják ráfogni, hogy egy kitervelt dolog volt, aminek úgymond a vezetőit – mint őt is – módszeresen üldözni kezdték. Naponta idézi be például az APEH azóta, holott szervezete még csak támogatást sem kap, nincs is mivel elszámolnia, de mást nem tudnak ellene kitalálni. Ne mondja senki, hogy családos emberek gyermeküket várók – mint ő is –, egy puszta balhéért kockáztatják egzisztenciájukat, életüket. Itt forradalom van, még ha nem is tudjuk, hogy mikor éri el célját, ami nem csak a kormány, a mai vezetők távozása és a sajtó szabadsága, de az ilyen helyzeteket lehetővé tévő alkotmány megváltoztatása is.
 
Csak arra szeretné a hatalmaskodókat kérni, hogy amikor kimennek majd az ’56-osok sírját koszorúzni, gondoljanak majd arra, hogy ők voltak azok, akik a forradalom hőseit annak idején is lecsőcselékezték, megtámadták s most a legtisztább „fehér forradalom” résztvevőivel is ugyanezt teszik. Mindenkinek a figyelmébe ajánlotta, hogy a már piros betűs ’56 során felakasztották, kibelezték a karhatalmistákat, míg a tv székház előtt a fiatalok kimenekítették az autóikban rekedt rendőröket és visszakísérték egységeikhez. „Magyar rendőr velünk tart” – ezt skandálták, nem fordultak ellenük, csak a konkrét összetűzésben, és azután is békésen sétálgathattak közöttük. Azt is elmondta, hogy sok kemény dolgon átment már, de csak egyszer sírt, ezen a délutánon, ahogy a nyíregyháziak fogadták, akiknek üdvözletét is tolmácsolta a lelkes debreceniek számára.
 
Egy másik vendég is érkezett a budapesti Kossuth térről, Waszlavik „Gazember” László, aki az egy este alatt összehozott Kossuth tér indulóját fél playback-kel adta elő a debrecenieknek. „Ötvenhatnak szelleme, itt dobbant a föld szíve, most is ide született le az igazság” énekelte vele a refrént a közönség. A lelkesedés láttán tangóharmonikáját is elővette, és régi Kossuth- és kuruc nótákat énekelt. Ezek miatt tíz óra utánra húzódott a rendezvény, amiért elnézést is kértek a rendezők a környéken élőktől, s a pénteki viszontlátás reményében tértek haza.
 
Budapesti Kossuth tér hivatalos honlapja:
 
Waszlavik László – Kossuth tér induló tömörített letöltése:
 
A Nemzeti Jogvédő Alapítvány honlapja:
http://www.nemzetijogvedo.hu/


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.0070669651031494 másodpercig tartott.