Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Lemezkritikák és -ismertetések
  

 
   
ZENE
Marsbéli próféciák
 
Színészként kezdte, tagja volt a Harcosok klubjának, egy ideje pedig gitárral a kezében folytatja. Jared Leto szenvedélyesen énekel a 30 Seconds To Mars harmadik, némi engedélyezett hangulatszínezőkkel (kórusok, szintetizátorok) dúsított albumán is.
 

 
   
ZENE
Emlékezetes
 
A Lux együttes megalakulásának negyvenéves jubileumán a teljesség igénye nélkül felidézte múltját és vadonatúj, napi aktualitású számokkal is meglepte az őket ünneplő közönséget. A rock debreceni öreg rókái a napokban kapnak Pro Urbe díjat.
 

 
   
ZENE
Ütős koncert
 
Az ütőhangszeres Toldi Éva, akit többek közt dzsesszegyüttesekből ismerhetünk, lelkes tanítványaival tanórákon kívül is foglalkozik; ha kell, még át is írja az órára bevitt kedvenceket. A Ritmico csoport a debreceni jazzbarátoknál vendégeskedett legutóbb.
 

 
   
ZENE
„Magyarországról jövök a karavánommal”
 
A bravúros Paco de Lucía, a spanyol gitár nagymestere adott koncertet március 27-én a Főnix Csarnokban. A flamenco-dzsessz világhírű képviselője a koncert előtt a Deol.hu kérdésére elárulta, felelősséget érez a flamenco jövője iránt.
 

 
   
ZENE
Alice Kottaországban
 
A kócos Tim Burton kissé beteges képi világához nem nehéz zenéket társítani. Alice-feldolgozása nyomán rögtön két filmzene lemez is született. Mi az Almost Alice címen futó korongot ragadtuk magunkhoz. Divatos rock és alternatív zene sok gitárral.
 

 
   
JAZZ
Virtuóz flamenco
 
Az immár 63 éves spanyol gitáros, Paco de Lucía neve összeforrt az igényes, akusztikus muzsikával. Szólóban és más legendás gitárosokkal is gyakran lépett fel eddig, de mostanság leginkább flamenco zenekarával turnézik. A Főnix Csarnokban március 27-én játszik.
 

 
   
JAZZ
Hölgykoszorú
 
Rhoda Scott harmincöt év után érkezett ismét Debrecenbe és töltötte meg a Kölcsey Központ nagytermét. A Hammond-orgona hetvenkét éves, ám igen fiatalos amerikai-francia – és kicsit már magyar – mestere két kiváló hölgy zenésztárssal adott nagysikerű koncertet.
 

 
   
ZENE
Mestermunka
 
Latin világot varázsolt a téli debreceni éjszakába a két gitárfenomén: Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor, illetve vendégük, az ütőhangszeres Horváth Kornél. A zenét évek óta ismerem, hallgatom, szeretem, de élőben még nem volt szerencsém a virtuózokhoz. 

 
   
ZENE
Retronome pontossággal
 
A rockerek lassan felélednek a szokásos év eleji punnyadásból. Kedvező hír számukra, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek zenéit feldolgozó és abból táplálkozó Retronome zenekar február 26-án fellép a Sikk Music Caféban. Vendégük a Stormraiser.
 

 
DEOL > Kultúra > Zene
  Messze repülnek
 
HeP | 2006. október 19., 15:32
 
A Ghymes együttes lemezeit számos megközelítésből vizsgálhatjuk; felfoghatjuk zenei felvételként vagy akár irodalmi alkotásként. Eme irodalmi szinten mozgó zenei műfaj egén manapság mindenesetre egyedülállóan fényes, új csillagként tündökölnek.
 
Nehéz az eddigi lemezeikhez mérni a Messzerepülő című legfrissebb albumukat. Meg is szokhattuk már tőlük a folyamatos változást, de e mellett is egy sajátos folytonosság jellemzi zenei útjukat. Amit most megállapíthatunk, hogy talán az eddigieknél is színesebb, tarkább zenei képet festettek. A kortárs zene, a keleti muzsikák hangzásvilága, a folk és a jazz, táncos és merengő hangulatok egyaránt előbukkanak az anyagban. Néhány, akusztikus hangszerrel kísért dal és klasszikus nagyzenekari kíséret, vagy éppen a modern elektronika a Szarka fivérek zenekarában szerves egységbe olvad. Bonyolult és egyszerű zenei képletek, költői magaslatok és mondókaszerű egyszerű, mókás szövegek egyaránt megférnek egymás mellett: „Látatlan hinni bátorság; Forrásból inni boldogság.” (Regölés) avagy „Hogyha ez van, akkor így; Hogyha az van, akkor úgy; Emez, amaz mind jól van; Mindegyikről megmondtam.” (Szinkópé)
 
A zeneileg legmagyarosabb Csengőcsángó a kezdeti, táncházas időszakukat idézi, bár a végére dzsesszes hangulatba megy át, de az indító Regölés is ősi magyar zenei nyelven, de mai irodalmi töltettel szólal meg. Köztük két keleties hangzású – az Életvíz kifejezetten egyiptomi vonósokkal, akárcsak a későbbi Szinkópé – és egy lírai szám hallható. Ezt követi Kördal címmel, régies dallamvilággal, Petőfi bordalának átdolgozása, nagyzenekari hangszereléssel, kisebb kórusokkal. Az anyag egyik legszebb dala az Álom elé. A cím nyugalmat árasztó hangulata, illetve a dal szövege miatt is leginkább zárásként lett volna méltó helyen: „A lelkek este nagyok; A testek most szabadok; Szép harcunk majd megvár; Lassuljunk már.” Ez után különösen harsánynak hat a Teremlakó, amit ismét egy hangszeres Nyugtató követ, melyben Szarka Tamás hegedűje kapja a főszerepet, inkább kortárs jelleggel, de magyarosan. Majd a szokatlanul ható Csillagreggae szólal meg, némi roma ízzel. Ehhez annyi kritikai észrevételt lehet tenni, hogy ezt a keresztezést azért jobban, hatásosabban is ki lehetett volna használni. Végül zárásként a nagyobb lélegzetű címadó dal lamentációja emelkedik egy katartikus végkifejletbe.
 
Szarka Tamás szövegei egyre kevésbé közérthetőek, ám költőisége olyan egyedi íz, ami a legmélyebbre nyúló gyökerekből táplálkozva a magasságokban termi gyümölcseit. Persze azért a szövegkörnyezetből kiemelve egy-egy mozaik darab egészen köznapi szinten is érthető jelentéssel bírhat: „Tedd kezed szívedre; Trónon ki lovagol; Mindent megtehet-e?”(Teremlakó). Mindez a dalok hallgatása közben nem tűnhet fel, de éppen ez a színvonalas zene és szöveg ismérve: alaposabb figyelmet érdemel, még ha szórakoztató is tud lenni.
 
Ő maga egyébként – szintén nem kevés költőiséggel – így nyilatkozik az új albumukról: „… továbbra is durva korlátokat rombol, finom szabályokat épít, ringat, ríkat, földbe döngöl, ingnyakon ragad és felrohan veled a tetőre, s kérdezés nélkül elszáll veled a stílusokon, horizontokon, nem is létező boldogságokon, mozdulatlan depressziókon, saját sorsunkon át vissza, befelé – jó messzire. Ő a Messzerepülő.”
 
 
Kapcsolódó linkek:


 
 
Értékelje a cikket 1-től 5-ig:
A cikk osztályzata az eddigi szavazatok alapján:
4.80
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.015390872955322 másodpercig tartott.