Kultúra Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
DEBRECEN
Koszorúzók jelentkezhetnek
Debrecen önkormányzata az 1848-49-es szabadságharc hősei, az 1849. október 6-án Aradon kivégzett honvédtábornokaink emléknapja alkalmából megemlékezést és koszorúzást rendez.
 

 
   
DEBRECEN
Olcsóbb távhő
Csökken Debrecenben október 1-jén a távhőszolgáltatás ára a gáz olcsóbbá válása miatt – jelentette be pénteken Kósa Lajos polgármester.
 

 
   
DEBRECEN
Közbeszerzés indul

A debreceni közgyűlés tulajdonosi bizottsága szeptember 24-i zárt ülésén döntött arról, hogy az önkormányzat nyílt közbeszerzési eljárást indít a 2-es villamos vonalának kiépítésére. 

 

 
   
DEBRECEN
Százmilliós fejlesztés
A nehéz helyzetbe jutott lakáshitelesek védelme érdekében fogadott el rendeletet a debreceni önkormányzati képviselő-testöület. A csütörtöki közgyűlésen döntés született a repülőtérrel kapcsolatos elszámolásokról is. 

 
   
DEBRECEN
Büdzsé-maraton
Hárommilliárd forint hitel felvételét szolgáló közbeszerzési eljárást hirdet a debreceni önkormányzat, mivel félő, hogy nem teljesülnek az idei költségvetés egyes tervezett bevételei. A pénzt leghamarabb márciusban venné igénybe a város – fogadta el a városi képviselő-testület.
 

 
   
DEBRECEN
Félévi mérleg
Tarthatatlan a szocialisták szerint Debrecen költségvetése. A válaszul érkező polgármesteri közlemény szerint tartható, „bárcsak az ország is így állna”. 

 
   
DEBRECEN
Vita a fákról
Növénymániás vagyok! – jelentette ki magáról Zsila László, a belvárosi fasor-rekonstrukciós tanulmányterv készítője a debreceni képviselő-testület környezetvédelmi bizottságának maratoni ülésén.
 

 
   
DEBRECEN
Fűből energia
Szalmatüzelésű erőmű létesítése érdekében módosítaná a településszerkezeti tervet a debreceni önkormányzat arra a területre, mely a Budapest–Záhony-vasútvonal mentén fekszik a Tócó-völgynél.
 

 
DEOL > Politika > Debrecen
  Az ünnephez méltatlanul
 
DEOL | 2006. október 24., 09:42
 
A debreceni Kossuth téri tüntetők az elmúlt héten méltó október 23-i megemlékezésre készültek, de határozottan fellépve az annak szellemiségéhez nem illő tényezők ellen. Melocco Miklós, az ismert szobrász arra figyelmeztetett, hogy ’56 eszméjét, szellemiségét nem engedhetik beszennyezni.
 
Már a 23-ai időpontot megelőző napokban is többször utaztak a fővárosba a debreceniek is a budapesti Kossuth tér kiürítésének hírére. Az egészségügyi intézményeknél rendelt vértartalékról szóló hírek is aggodalomra adtak okot, de Sólyom László közbelépése a demonstrálókkal szembeni emberi bánásmód érdekében megnyugtatóan hatott mindenkire. Az előestén megjelent a téren Kőrösi Imre, aki a fővárosiak és a tüntetők nevében erős hangvételű, számos kétségbe vonható állítással is tüzelte a jelenlévőket, s azt is mondta, hogy – ekkor még semmi ilyen hír nem volt – kések és más veszélyes eszközök lettek csempészve a Kossuth téri tüntetők közé. Mint másnap kiderült Körösit korábban már nem kívánatosnak, felbujtó provokátornak minősítették a budapesti Kossuth téri demonstrálók.
 
Az ünnepnap rendezvényeire a helyi „Kossuth tériek” is méltó módon érkeztek, és minden zavar nélkül vettek rész a debreceni közös megemlékezéseken. A déli beszédet követően a budapesti híreket tárgyalták, miszerint egészségügyi vizsgálat címszóval eltávolították hajnalban a tüntetőket a Parlament közeléből. Majd arra is hivatkoztak a rendőrök, hogy fegyvernek minősülő tárgyakat találtak, s kiszorították a demonstrálókat még a környező utcákból is. Ezekben az órákban pedig már több tízezres budapesti tüntetésről is jöttek a hírek, és a telefonokból már hallani lehetett a rendőri erőszakról is. A segélykérésekre többen is elindultak a fővárosban tüntetők erősítésére a debreceniek közül.
 
A budapesti tüntetők összeütközésbe kerültek az ellenük nagy erőkkel felvonultatott rendőrökkel, akik a békésen demonstrálókat távozásra szólították, majd szinte azonnal támadtak, bár a hazai médiából erről csak késő délután kezdtek szivárogni az első hírek. Az este a szokásos időben összejövő debreceniek most – a nagyobb létszámban a fővárosban lévők ellenére is – úgy három-négyszázan jöttek össze a korábbi napok, már fogyatkozó létszámához képest. Folyamatosan érkeztek a hírek a budapesti tüntetésen résztvevő társaktól. Mint jelezték, olyan könnygázt vetettek be ellenük, amitől hánytak, fáj a fejük, és folyamatosan lőnek mindenkire, az utcán sűrűn süvöltenek a gumilövedékek, nagyon drámai a helyzet. Volt, aki halottnak tűnt tüntetőt is látott, s színezett, lemoshatatlan folyadékú vízágyúkról is beszámoltak. Fazakas Zoltán a Magyarok Házánál rekedt, de Ágoston Tiborék estére a legjobban beszorított tömegben voltak, az Astóriánál, Csank Róbertről még korábban a Bajcsy-Zsilinszky utca környékén volt hír.
 
A százezer fölötti tömegből időközben néhányan hazaérkeztek, és a vonattól egyenesen a főtérre rohantak, ahol kétségbeesett beszámolóikkal cselekvésre szólították a debrecenieket is. Ők a Fidesz rendezvényre mentek, de értetlenséggel álltak az ellenzéki párt passzívitását látva a szemmel látható rendőri atrocitások közepette.
 
Ők még nem tudták, hogy ekkorra már történt egy helyi akció. A Kossuth téri fiatalok egy csoportja a fővárosi események hatására a négyes útra vonult, ahol a forgalmat zárták le, a Szoboszlai út végén. A kivonuló néhány rendőrautó határőrökkel volt megerősítve – ebből valószínűsíthető, hogy a helyi rendőröket a fővárosba vezényelték – és megkérték őket, hogy távozzanak, ellenkező esetben kényszerítő eszközöket használnak, mivel nem volt előre bejelentve, engedélyeztetve az akciójuk. Rendőri biztosítással tért vissza a közel ötvenfős társaság a főtérre. Mindez már a demonstráció hivatalos zárása után történt.
 
A téren hét órakor sereglettek össze az emberek és a mozgósítás lehetőségéről és az esetleges segítő akciók mikéntjének elemzéséről tanakodtak. Nagy Attila néhány részletre hívta fel a figyelmet, és beszámolt a kormány gigantomániás, visszataszító emlékművéről, s az annak avatásán történt jól hallható tiltakozásról. Közfelkiáltással elfogadták a jelenlévők, hogy egy mondatos e-mailben kérje fel a köztársasági elnököt az azonnali közbelépésre, a tüntetők érdekében. A nemzetet veszélyeztető hatalmi törekvésekkel, arroganciával kapcsolatos elemzéseket, a felháborodott hozzászólásokat nehéz lenne néhány sorban összegezni. Számtalan érv-ellenérv hangzott el a lehetséges útlezárási és egyéb akciókról.
 
A Miatyánk imája, a Himnusz, Székely himnusz és a Szózat zárta szokásosan az estet, de sokan ottmaradtak még a téren. Végül azzal váltak el – bár többen azonnali cselekvést sürgettek –, hogy kedden mindenkit csatlakozásra igyekeznek felszólítani, és további demonstrációkat szerveznek. Az esti hétórás találkozó mellett délelőtt tíz órai időpontot is megbeszéltek, koordinációs egyeztetés céljából. A leghatásosabbnak az útlezárásokat tartják, a fővárosból taxis hídlezárásokról is jöttek hírek, valamint Budapest elzárására indult egyéb járművekről, és más útlezárásokról.


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.016067981719971 másodpercig tartott.