Kultúra Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
DEBRECEN
Koszorúzók jelentkezhetnek
Debrecen önkormányzata az 1848-49-es szabadságharc hősei, az 1849. október 6-án Aradon kivégzett honvédtábornokaink emléknapja alkalmából megemlékezést és koszorúzást rendez.
 

 
   
DEBRECEN
Olcsóbb távhő
Csökken Debrecenben október 1-jén a távhőszolgáltatás ára a gáz olcsóbbá válása miatt – jelentette be pénteken Kósa Lajos polgármester.
 

 
   
DEBRECEN
Közbeszerzés indul

A debreceni közgyűlés tulajdonosi bizottsága szeptember 24-i zárt ülésén döntött arról, hogy az önkormányzat nyílt közbeszerzési eljárást indít a 2-es villamos vonalának kiépítésére. 

 

 
   
DEBRECEN
Százmilliós fejlesztés
A nehéz helyzetbe jutott lakáshitelesek védelme érdekében fogadott el rendeletet a debreceni önkormányzati képviselő-testöület. A csütörtöki közgyűlésen döntés született a repülőtérrel kapcsolatos elszámolásokról is. 

 
   
DEBRECEN
Büdzsé-maraton
Hárommilliárd forint hitel felvételét szolgáló közbeszerzési eljárást hirdet a debreceni önkormányzat, mivel félő, hogy nem teljesülnek az idei költségvetés egyes tervezett bevételei. A pénzt leghamarabb márciusban venné igénybe a város – fogadta el a városi képviselő-testület.
 

 
   
DEBRECEN
Félévi mérleg
Tarthatatlan a szocialisták szerint Debrecen költségvetése. A válaszul érkező polgármesteri közlemény szerint tartható, „bárcsak az ország is így állna”. 

 
   
DEBRECEN
Vita a fákról
Növénymániás vagyok! – jelentette ki magáról Zsila László, a belvárosi fasor-rekonstrukciós tanulmányterv készítője a debreceni képviselő-testület környezetvédelmi bizottságának maratoni ülésén.
 

 
   
DEBRECEN
Fűből energia
Szalmatüzelésű erőmű létesítése érdekében módosítaná a településszerkezeti tervet a debreceni önkormányzat arra a területre, mely a Budapest–Záhony-vasútvonal mentén fekszik a Tócó-völgynél.
 

 
DEOL > Politika > Debrecen
  Pesten járt debreceniek
 
DEOL | 2006. október 25., 10:31
 
A debreceni tüntetők száma a Kossuth téren az október 23-án a fővárosban látott brutális rendőri erőszak hatására ismét növekszik. Az előző napihoz képest is többen, úgy ötszázan voltak kedden a főtéren.
 
Ágoston Tibor és a többiek, akik felutaztak a budapesti rendezvényekre, arról számoltak be, hogy ők tulajdonképpen a békés fideszes gyűlés résztvevői közé kerültek. Hihetetlen volt számukra a békés, kisgyermekes családokra, ünneplőkre rontó rendőri erőszak. Hosszasan sorolták a szörnyű eseteket, többjük is látott vérző embereket, könnygázban gyermekét elveszítő családokat. A legmeglepőbb momentumok viszont azok voltak, melyek arra engedtek következtetni, hogy a fellépő rendőrök között akadhattak nem magyarok. Debrecenből felvezényelt rendőreinkről olyan hír érkezett, hogy el sem hagyták a laktanyát, ahol elhelyezték őket. Mint fogalmaztak „szekrény méretű”, félelmetes oszlatók viszont voltak rengetegen, a nap végén még többen is, mint a maradék, beszorított tüntetők. A Corvin közben egy bácsitól hallották, hogy egy rendőr valamilyen szláv nyelven válaszolt neki végül hosszas kérdezősködésére. A rendőrök csoportjait úgy látták, hogy mindig csak egy-két fő volt, aki beszélt közöttük. Érdekesnek tűnő volt az a hír is, mely szerint kilenc repülővel úgymond szakértők érkeztek a helyzet kezelésére Ferihegyre. Az emberekre záporoztak a lövedékek mind a katyusaszerűen sorozatban kilőtt gázgránátok, mind a szinte semelyik európai országban ilyenkor nem alkalmazott gumilövedékek. Elhangzott az is, hogy október 23. egy olyan nemzeti ünnep, amikor mindenki az utcákon van, ezt nagyon jól tudhatták is a szervezők, és teljességgel érthetetlen miért kellett volna bárkinek is bejelenteni azt, hogy kint tartózkodnak a főváros utcáin.
 
Mindent összevetve, tanulmányozva, úgy tűnt a résztvevőknek, hogy előre jól megtervezett, összehangolt akcióról volt szó. Mindenki úgy vélte: szándékosan terelték a Fidesz által összehívott tömeghez a szintén békésen tüntetőket, akik végül védekező, olykor ellentámadó fellépéssel reagáltak a rendőri erőszakra. A debreceniek kerülték az összetűzést, végül is inkább a menekülést választották, nem tagadták le, hogy féltek, nem akartak mártírokká válni.
 
A keddi délelőttön hivatalos sajtótájékoztatót tartottak a téren a már korábban bejelentett megmaradás est programjáról, amelynek a „Mi nem hazudunk” címet adták. A szombaton 18 órától fellépő neves művészek, népzenészek sorát a Tequila Band, majd az Ismerős Arcok együttes hazafias rock muzsikája zárja. Bejelentették azt is, hogy gépkocsis demonstrációkat is szerveznek, amihez este csatlakozott is nyolc gépjármű tulajdonos. Este az is elhangzott, hogy ha a résztvevő gépjárművek részletes adatait, az esemény pontos leírását elkérik a rend őrei, akkor a demonstrálók is tájékoztatást várnának a helyi rendőrvezetőktől, hogy milyen erőket mozgósítottak Debrecenből a fővárosba, mennyien és miben vettek részt közülük, hogyan vélekednek a történtekről, és ők is jelezzék, ha a helyi rendezvényeikkel kapcsolatosan mozgósítanak, intézkednek. A Kossuth téri rendezvényekhez is minden személyes adatukat megadták a szervezők, ugyanilyen nyíltságot várnak a rend őreitől is.
 
Erdei József beszámolt arról, hogy testvérét már Diósd környékén rendőri atrocitás érte, amikor Budapestre menet a rendőrök megállították járművét, és meglátták benne a nemzetiszín zászlót. Félórás várakoztatás után, amikor megkérdezte, hogy mikor haladhat tovább, tettlegesen bántalmazták a rend őrei. Beszámoltak arról is, hogy még egy templom ajtaját is képesek (a Szabadás téren) voltak beláncolni, hogy annak papja ne tudjon elmenni megemlékezni a 301-es parcellához. Az ötvenhatosok többségének kirekesztésével ünneplik ötvenhatot azok pribékjei, a hóhérok leszármazottjai, és még azt is elvárják tőlünk, hogy örüljünk ennek, mi több félelmetes erőszakkal adnak ennek nyomatékot. Mindezt egy hazudozó miniszterelnök vezényletével. Végezetül arra kért mindenkit, hogy vigyék magukkal a lángot, és szerdán jöjjenek el újra.
 
Ezt követően egy fiatalokból álló hetvenfős csoport a főutcán vonulni kezdett a Petőfi tér irányába, és sajátos forgalomlassítást alkalmazott. A gyalogjárdán elindulva időnként egy-egy zebrán folyamatos oda-vissza közlekedéssel akadályozta meg a kis tömeg rövidebb időre a gépjárművek forgalmát. Eközben időnként a Kossuth-nótát, a Nemzeti dalt és mást is énekeltek. A rendőrség egyébként már a tér elhagyása közben megjelent közelükben négy járművel, melyek időnként lezárták, elterelték a figyelemfelkeltő fiatalok miatt akadozó forgalmat. Alig egy óra múltán a főtérre visszaérkezve szétoszoltak, a másnapi újabb találkozásban megegyezve.


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.016036987304688 másodpercig tartott.