Kultúra Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
DEBRECEN
Koszorúzók jelentkezhetnek
Debrecen önkormányzata az 1848-49-es szabadságharc hősei, az 1849. október 6-án Aradon kivégzett honvédtábornokaink emléknapja alkalmából megemlékezést és koszorúzást rendez.
 

 
   
DEBRECEN
Olcsóbb távhő
Csökken Debrecenben október 1-jén a távhőszolgáltatás ára a gáz olcsóbbá válása miatt – jelentette be pénteken Kósa Lajos polgármester.
 

 
   
DEBRECEN
Közbeszerzés indul

A debreceni közgyűlés tulajdonosi bizottsága szeptember 24-i zárt ülésén döntött arról, hogy az önkormányzat nyílt közbeszerzési eljárást indít a 2-es villamos vonalának kiépítésére. 

 

 
   
DEBRECEN
Százmilliós fejlesztés
A nehéz helyzetbe jutott lakáshitelesek védelme érdekében fogadott el rendeletet a debreceni önkormányzati képviselő-testöület. A csütörtöki közgyűlésen döntés született a repülőtérrel kapcsolatos elszámolásokról is. 

 
   
DEBRECEN
Büdzsé-maraton
Hárommilliárd forint hitel felvételét szolgáló közbeszerzési eljárást hirdet a debreceni önkormányzat, mivel félő, hogy nem teljesülnek az idei költségvetés egyes tervezett bevételei. A pénzt leghamarabb márciusban venné igénybe a város – fogadta el a városi képviselő-testület.
 

 
   
DEBRECEN
Félévi mérleg
Tarthatatlan a szocialisták szerint Debrecen költségvetése. A válaszul érkező polgármesteri közlemény szerint tartható, „bárcsak az ország is így állna”. 

 
   
DEBRECEN
Vita a fákról
Növénymániás vagyok! – jelentette ki magáról Zsila László, a belvárosi fasor-rekonstrukciós tanulmányterv készítője a debreceni képviselő-testület környezetvédelmi bizottságának maratoni ülésén.
 

 
   
DEBRECEN
Fűből energia
Szalmatüzelésű erőmű létesítése érdekében módosítaná a településszerkezeti tervet a debreceni önkormányzat arra a területre, mely a Budapest–Záhony-vasútvonal mentén fekszik a Tócó-völgynél.
 

 
DEOL > Politika > Debrecen
  „Zebrázó” debreceni tiltakozók
 
DEOL | 2006. október 27., 17:19
 
Az elmúlt napokban a debreceni Kossuth tér a budapesti lezárása miatt jobban az érdeklődés középpontjába került, s már országszerte körlevelekben hívták fel a figyelmet egy új debreceni tiltakozási módra, a zebrázásra.
 
Október 25. szerda – A tüntetők immár 19 gépjárművet regisztráltak autós demonstrációjukhoz. A felszólalók többsége az október 23-án tapasztalt brutális rendőri akcióval foglalkozott. Újabb petíciót is megfogalmaztak a téren demonstrálók, melyben a rendőrség illetékeseitől kérik, hogy tájékoztassák a közvéleményt a debreceni rendőrök október 23-ai hollétéről, alkalmazásuk módjáról, és hasonló kérdésekről. Volt, aki ’56-tal összevetve három kérdést fogalmazott meg: Kikre lőttek? Kik lőttek? Kik lövettek? – mint mondta ez utóbbi, leglényegesebb pontra nincs meg a válasz ötven évvel ezelőttről sem, míg a másodikról is csak részben vannak ismereteink. Gergényi Péter hivatkozására, hogy a rendőröket baltával, csövekkel felszerelkezve támadták meg, s ez indította el az egész erőszakot várják az intézkedő rendőrök által mindenütt készített felvételeket, videókat, képeket, amivel bizonyítják állításukat. A felszólalók között hallhattuk Bíró Lajos magyarságkutatót is. Hazugság az is, hogy megszorítás kell – mondta –, mivel a 25 milliárd dollárnyi állítólagos újabb adóssággal senki sem számolt el, de az ellenzék sem indított hivatalos elszámoltatást. A rendőrség vezetése összefonódott a kommunista maffiával – állította. Az utóbbi 16 évben is a magyar érzésűeket figyelik és üldözik. Népfelkelés folyik egy békés idilli, otthonos Magyarországért, és hogy hazánk az igazság országává válhasson.
 
Az est zárása után ismét csoportos sétára indultak a fiatalok, akikhez egyre többen csatlakoztak az idősebb demonstrálók is. Összesen közel kilencven fő sétált a Petőfi térig és vissza a Kossuth térre, miközben időnként a „zebrázásnak” keresztelt módszerrel akadályozták a járműforgalmat. A rendőrség az előző napi meglepetéshez képest láthatóan felkészültebben, több gyalogos rendőrrel is készült erre a sajátos demonstrációra.
 
Október 26. csütörtök - Az est elején néhány fontosnak ítélt aznap megjelent cikket olvastak fel a jelenlévők. Az egyik azt taglalta (Magyar Nemzet), hogy több konkrét szemtanú is jelentkezett, aki látta 23-án, amint a rendőrök soraiból tüntetőnek öltözött provokátorok váltak ki, majd később köveket dobáltak, vagy ilyen alakok tértek be a rendőrök sorai közé, majd együtt étkeztek velük. A másik cikk (Magyar Világ) többek között azt ismertette, hogy a Kossuth tér kiürítését, s a tüntetők kiszorítását elrendelő Lapid Lajos, a BRFK közbiztonsági főkapitányhelyettesének, testvére Jozef Lapid az izraeli igazságügyminiszter, ami normális esetben már csak nemzetbiztonsági szempontból sem lenne megengedhető. Ugyanezen írás szerint Gyurcsány Ferenc személyesen irányította a 23-ai eseményeket, ami ha igaz, jogszabályba ütköző. Felemlegették a hozzászólók azt is, hogy a tüntetők keresnek olyanokat, akik tanúsítani tudják, hogy idegen nyelven beszélők voltak a rendőrök között.
 
Egy sajtóközleményt is ismertettek a debreceni Kossuth tériek, melyben – valószínűleg a megyei napilap támadó cikke alapján – kiemelték, hogy biztosítják a város lakosságát, különösen intézményi (iskolák, kollégiumok) vezetőit rendezvényeik békésségéről, melyről saját nemzetőri gárdájuk is gondoskodik. Nem tűrhetik viszont néma tétlenséggel, hogy a koalíciós kormány ámokfutásával tönkre tegye hazánkat és jó hírünket.
 
Felolvasták azt a véglegessé vált petíció szöveget is, amelyet a helyi rendőrkapitánynak adnak át másnap arra is kérvén, hogy ismertesse az állománnyal. Többek között az is szerepel benne, hogy elítélik a kollektív bűnösség elve alapján mindenkivel szemben kegyetlenül viselkedő rendőröket, ellenben ők nem tekintenek minden rendőrre ugyanezen elv alapján. Egyébként a hatóság jóváhagyásával 30-án, hétfőn délután kettő órakor az Apafa vasúti megállónál gyülekeznek a gépkocsis demonstrációra a 4-es főút mentén. A szombaton 18 órakor kezdődő „Mi nem hazudunk” koncertre is elkezdték terjeszteni a szórólapokat.
 
Az est végén egy rendőri figyelmeztetés tudomásul vételével megindultak a harmadik esti -immár országosan elhíresült, és követőkre is talált- „zebrázós” sétájukra, ezúttal úgy ötvenen. Az útvonal újnak számított, mivel a Kossuth utca felé indultak el. Viszont a rend őreinek is volt egy meglepetése: vezetőik kitalálták a „zebrázás” lehetséges ellenszerét. A Csapó-Vár utca kereszteződésében a zebrán körben közlekedők kénytelenek voltak a középre beállt forgalomirányító rendőr karjelzéseinek engedelmeskedni – kölcsönös derültség közepette. A jókedv jelezte: a tüntetők is elismerik a rendőrök leleményességét. A jelzőlámpákat szerelő kocsit is lehetett látni, ami nyilvánvalóan az éjszaka kikapcsoló forgalom irányító rendszer üzemben tartását volt hivatott elvégezni. Mindezek mellett azt is elfogadták a tüntetők, hogy nem énekelnek, nem skandálnak, mert az már csoportos vélemény nyilvánítás, s így bejelentésköteles a figyelmeztetés szerint. Az esti séták így sajátosan mókás módon, kölcsönös kihívásokkal keresik a kompromisszumot rendőrök és tüntetők között.


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.006587028503418 másodpercig tartott.