Kultúra Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
DEBRECEN
Koszorúzók jelentkezhetnek
Debrecen önkormányzata az 1848-49-es szabadságharc hősei, az 1849. október 6-án Aradon kivégzett honvédtábornokaink emléknapja alkalmából megemlékezést és koszorúzást rendez.
 

 
   
DEBRECEN
Olcsóbb távhő
Csökken Debrecenben október 1-jén a távhőszolgáltatás ára a gáz olcsóbbá válása miatt – jelentette be pénteken Kósa Lajos polgármester.
 

 
   
DEBRECEN
Közbeszerzés indul

A debreceni közgyűlés tulajdonosi bizottsága szeptember 24-i zárt ülésén döntött arról, hogy az önkormányzat nyílt közbeszerzési eljárást indít a 2-es villamos vonalának kiépítésére. 

 

 
   
DEBRECEN
Százmilliós fejlesztés
A nehéz helyzetbe jutott lakáshitelesek védelme érdekében fogadott el rendeletet a debreceni önkormányzati képviselő-testöület. A csütörtöki közgyűlésen döntés született a repülőtérrel kapcsolatos elszámolásokról is. 

 
   
DEBRECEN
Büdzsé-maraton
Hárommilliárd forint hitel felvételét szolgáló közbeszerzési eljárást hirdet a debreceni önkormányzat, mivel félő, hogy nem teljesülnek az idei költségvetés egyes tervezett bevételei. A pénzt leghamarabb márciusban venné igénybe a város – fogadta el a városi képviselő-testület.
 

 
   
DEBRECEN
Félévi mérleg
Tarthatatlan a szocialisták szerint Debrecen költségvetése. A válaszul érkező polgármesteri közlemény szerint tartható, „bárcsak az ország is így állna”. 

 
   
DEBRECEN
Vita a fákról
Növénymániás vagyok! – jelentette ki magáról Zsila László, a belvárosi fasor-rekonstrukciós tanulmányterv készítője a debreceni képviselő-testület környezetvédelmi bizottságának maratoni ülésén.
 

 
   
DEBRECEN
Fűből energia
Szalmatüzelésű erőmű létesítése érdekében módosítaná a településszerkezeti tervet a debreceni önkormányzat arra a területre, mely a Budapest–Záhony-vasútvonal mentén fekszik a Tócó-völgynél.
 

 
DEOL > Politika > Debrecen
  A közutakon is demonstrálnak a debreceniek
 
DEOL | 2006. október 31., 13:13
 
A téliesre fordult időjárás nem kedvez a tüntetőknek, de az elmúlt napok összefoglalójából is kitűnik: egy lelkes mag tovább keresi azokat a demonstráció-formákat, amellyel a tiltakozásokat ébren lehet tartani.
 
Október 27. – Az egyik debreceni demonstráló előző esti megtámadásának beszámolójával kezdődött az este. A húsz esztendős fiatal ember nemzetiszín zászlajával várakozott a Dósa Nádor téren, mikor három fiatalember nekitámadt, hogy mit „magyarkodik” itt. Zászlóját elvették és rúdját eltörve gyalázták meg nemzeti szimbólumunkat, miközben hiába kérdezte tőlük, hogy ti nem magyarok vagytok? Ifj. Bertha Zoltán kis híján tetlegesség áldozata is lett, mint elmondta -azóta ismertté lett- történetét. Ebbe a szomorú helyzetbe került hazánk, hogy még a határon belül is bántalmazhatnak valakit, ha felvállalja magyarságát és büntetlenül gyalázhatják nemzeti szimbólumainkat, zárult a beszámoló.
 
A Kossuth rádió péntek reggel fél nyolckor elhangzott műsorát is bejátszották, amelyben 23.-án hazafelé igyekvő fiatalok számoltak be az őket ért elképesztő rendőri brutalitásról. A jelenlévők döbbenettel hallgatták az immár sokadik beszámolót a nemzeti ünnepünkön történt szörnyűségekről. Egy hozzászóló az internetről származó híreket olvasott fel, többek között a csütörtökön a Hír tv és egy lengyel televíziót ért atrocitásról, melynek során Gergényi rendeletre hivatkozva próbálták meg forgatásukat megakadályozni egy bántalmazott pappal. Egy másik hozzászóló jelezte, hogy rendőrkapitány nem is készíthet rendeletet.
 
Bejelentették a szervezők, hogy a fiatalok „zebrázás” néven elhíresült kezdeményezését beszüntetik és ezt hétfőtől bejelentett demonstrációs felvonulás váltja fel, amihez 16 órakor a Kelettterv előtt gyülekeznek, miután félsávos vonulással az Árpád teret érintve vonulnak a Kossuth térre. A gépkocsis demonstráció sorozat is a 4-es út mentén fog kezdődni, hétfőn 14 órakor az Apafa vasúti megállónál várják a résztvevőket.
 
Az est egyik legérdekesebb pontja az volt, amikor a délelőtt a városi és a megyei rendőrkapitányoknak benyújtott petíció hatására Sóvágó Sándor, debreceni rendőrkapitány lépett a mikrofonhoz, akit a szervező Ágoston Tibor úgy jelentett be, hogy „jó embernek” látja. A „zebrázókat” néhány napja személyesen kísérő kapitányt nagy taps fogadta. Mint elmondta kész leülni a petícióban foglaltak megbeszélésére a tüntetők képviselőivel, és attól sem zárkózik el, hogy ennek eredményeiről a sajtó előtt közösen nyilatkozzanak.
 
Október 28. – A „Mi nem hazudunk” címmel megrendezett nagyobb szabású rendezvényen ezer fő feletti létszámban jelent meg a hallgatóság, még kellemes időjárás közepette. A két áramszünettel - még a környező utcák közvilágítása is elment - is megszakadt rendezvényről külön beszámoló is készült, így a programot, a felszólalásokat itt nem részletezzük. A főszervező Ágoston Tibor jelezte, hogy ezen a délelőttön folytattak megbeszélést a városi rendőrkapitánnyal, az előző esti bejelentésnek megfelelően, de több konkrétumot várt, neveket szeretne hallani.
 
Október 29. – Az előző nap után lényegesen megcsappant a létszám, talán százan lehettek a demonstrálók. Hangosítást sem használtak, részben mivel az előző este elhúzódó rendezvényük bizonnyal igénybe vette a környékbeliek türelmét, amit az 50-100 fő most azzal viszonzott, hogy a vasárnap estét csendesebb demonstrációval töltötték. Az időjárás egyre hidegebbre fordulása mellett a másnap kezdődő konkrétabb demonstrációk szervezésével és az aktuális események megtárgyalásával töltötték el az időt a szervezők és a résztvevők. Elhangzott egy tájékoztatás arról is, hogy ha valaki olyan helyzetbe kerül, mint a budapesti 23-án rendőrségre került fiatalok, akkor ragaszkodni kell hozzá, hogy csak a jogi képviselője jelenlétében nyilatkozik mindenki, s e nélkül semmit se írjon alá.
 
Október 30. – A télies hideg közepette az előző napi kitartó mag gyűlt össze ismét. Nagy Attila a szombaton, a Budai Várban megtartott országos gyűlésről számolt be. Mint elmondta nagy rendőri készültség mellett igen sokan voltak a résztvevők. Október 23-ra is kitérve jelezte, hogy csupa rendes, jó szándékú embert látott, akik a kormány távozását követelik ugyan, de céljuk a nemzet felemelése, az alkotmányozó nemzetgyűlés véghezvitele a mai, nemzetvesztő tendenciák megakadályozása érdekében. Ismertette az ott, a jelenlévők által egyenként megszavazott szöveget is.
 
A délutáni gyalogos demonstrációról is beszámoltak azoknak, akik esetleg nem vettek részt rajta. A Keletterv székháza előtt 17 óráig gyülekeztek a résztvevők, majd a Rakovszky utcán a belső forgalmi sávban vonultak az Árpád térig, ahol a Csapó utcán mentek végig a Kossuth térre. A mintegy ötven fős felvonuló csapat Kossuth nótát, a Nemzeti dalt énekelte, valamint pl. olyan jelszavakat skandált, hogy „Mondjon le!”, „Nem hagyjuk”, Elég volt!”, „Gyertek velünk”, „Aki magyar velünk tart” és még sorolhatnánk, hiszen volt idő a másfél órás vonulás alatt. A halottak napján ezt és a gépkocsis forgalomlassítást is szüneteltetik, de minden más napon ugyanilyen formában megejtik. A járókelők, autók és lakások ablakaiból kinézők többsége viszonylag közömbös volt, de nem volt ritka a szimpatizáló dudálás, kiabálás, integetés sem.
 
Ellenvélemény inkább a délutáni gépkocsis útlezárásnál volt olykor hallható – talán a személyes kellemetlenség miatt –, amelyre 14 órától az Apafai megállóból indultak el 20 gépjárművel. Szimpatizáló megnyilvánulások azért itt is akadtak, és remélik, hogy a többi napon is inkább így lesz. Céljuk ezekkel az emberek megmozdítása, a szolidaritás felébresztése, a tiltakozás kiszélesítése.
 
Erdei József a Heti hetes nem humora miatt nevetséges műsorát idézte, s az egyházi személyeket az elmúlt időkben ért inzultusokra is felhívta a figyelmet. Ágoston Tibor jelezte, hogy a következő hónapban esténként már fél héttől nyolcig lesznek a Kossuth téren, tekintettel a romló időjárási körülményekre is. Az est folyamán, a nagy hidegben is kitartóan demonstráló csoportosulásra rátámadt egy hangoskodó háromfős, ittas társaság, akikkel a szóváltás kis híján dulakodásba fordult, de a demonstrálók kérésére beavatkoztak a rövidesen megérkező rendőrök. Hasonló súlyosságú eset a téren a tüntetőkkel eddig még nem történt, bár közel egy hete volt néhány kisebb provokáció, ám ezeket sikerült békésen lecsendesíteni, elküldeni.
 
Mi nem hazudunk rendezvényről:
Legutóbbi beszámolóink a debreceni Kossuth tériekről:
A „zászlós eset”:


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0,053528070449829 másodpercig tartott.