Kultúra Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
POLITIKA
El kell adni
Eredménytelennek nyilvánította a debreceni közgyűlés az egykori kollégiumépületei eladására meghirdetett pályázatait. 

 
   
POLITIKA
Esküt tett
Új képviselője van – belépés, illetve lemondás miatt – a debreceni városi közgyűlésben a Fidesznek és az MSZP-nek is. 

 
   
MEGYE
Hajrázik az LMP

Az LMP nagy hajrába kezdett, s az MDF is (főleg országosan) tartogat meglepetéseket az utolsó két napra. 

 
   
POLITIKA
Csak a foci
A leendő labdarúgó-akadémia létrehozását segíti a debreceni önkormányzat a DVSC Futballszervező Zrt. osztalékából ráeső pénzzel. 

 
DEOL > Politika
  Számítanak az új „népvezetőre”
 
DEOL | 2006. november 10., 14:41
 
Forgalomlassító demonstrációk keretében szorgalmazták a kormány lemondását november első felében a debreceni Kossuth téri tüntetők. Ma és a hét végén autós, forgalomlassító tüntetést tartanak a Mikepércs és Kismacs felé kivezető útszakaszokon.
 
November első napjaiban a Keletterv előtt délután öt órakor gyülekeztek a felvonulók, akik a Hajnal utca–Árpád tér–Csapó utca útvonalon vonultak a főtérre. Beszámoltak a felvonulók iránti szimpátia-megnyilvánulásokról és a változó helyszíneken megrendezett autós forgalomlassító demonstrációkról, ahol időnként azért ellenszenv megnyilvánulásokkal is találkoztak. A hozzászólások a napi aktuális politikai történések mellett többnyire immár a mozgalmasabb demonstrációk szervezésével foglalkoztak.
 
Debrecenben az ünnepnapon este hét órakor Filep Tibor emlékezett meg az ’56-os eseményekről, párhuzamot vonva a mai történésekkel. Erdei József is kiemelte, hogy a mai kormány november 4-e örököse, míg a tüntetők október 23-áé. A felszólalók hangsúlyozták, hogy nem elégszenek meg a kormány leváltásával, hanem rendszerváltást szeretnének, a független magyar igazságszolgáltatás és társadalmi rend érdekében. Az erőteljes havazás ellenére a közel százfőnyi demonstráló később gyertyákkal vonult el a Füredi úti református templomba, zenés áhítatra.
 
Sok debreceni csatlakozott november 5-én  a Pap Lajos nevével fémjelzett, a Hősök terén tartott közös imához.
 
Ezen a héten immár új irányba, a főtérről indultak a gyalogos felvonulók, ezúttal a Hatvan utca felé. Hétfőtől szerdáig a Bethlen–Füredi-Dózsa–Mester–Nyugati–Széchenyi utcák útvonalon, majd csütörtökön és pénteken a Nyugati–Erzsébet–Piac-Szt. Anna–Hajnal–Kossuth utcákon sétáltak végig. Az este fél hatos induláskor általában 40–50 fővel távoztak a főtérről és úgy két óra múlva értek vissza, olykor megduplázódott létszámmal, máskor ugyanannyian. A szimpatizálók többsége megelégedett egy-egy integetéssel, így lényeges toborzási eredménnyel nem jártak a skandáló, éneklő, egy alkalommal pedig fáklyás felvonulások.
 
Sértegető megnyilvánulásokkal a tüntetők a gépkocsis demonstrációk alkalmával találkoztak, különösen a szűkebb útszakaszokon, például szerdán és csütörtökön Józsa környékén. Pénteken és szombaton a Mikepércs felé, vasárnap pedig a Kismacs felé kivezető szakaszon lehet további félpályás autós demonstrálókra (általában 10–20 jármű) számítani a délutáni órákban. Egyik fő céljukat, hogy a félretájékoztatott tömeget meggyőzzék demonstrációjuk békés jellegéről, mindenesetre elérték, hiszen tiltakozásuknak csak hangjukkal, vonulásukkal adták jelét, minden jogszabályt betartva – ahogy eddig is.
 
A felvonulások miatt rövidült a Kossuth téri program. Szerdán egy felszólaló emlékeztetett rá, hogy már csak 56 nap van hátra az ’56-os emlékévből. Ennyi idő múlva érvénybe lépnek a zsebszerződések, melyekkel egy Vas megyényi terület kerül idegenek birtokába, s megindul a többi föld felvásárlása is. Mindezért a ’98-ban ezt aláíró Orbánt, és az ezt most végrehajtó, törvénytelen eszközökkel ismét hatalomra jutott Gyurcsány-kormányt egyaránt kérdőre vonta, de az otthonülők felelősségére is utalt. Csütörtökön a tüntetők azon is gondolkodtak, hogy üzeneteiket miként fogalmazhatják meg és juttathatják el a tájékozatlan és tétlen tömegekhez, szórólapokhoz érkezett papír adomány is. Egy dolog biztosan megfogalmazódott: Pap Lajos szívsebészre számítanak, mint új „népvezetőre”, bár az alkotmányozó nemzetgyűlést kissé széttagoltan szervező többi csoportosulásra is igyekeznek figyelni, ki-ki egyénileg. A szokásos esti záró aktus (Himnusz, Székely himnusz, Szózat eléneklése) előtt Ágoston Tibor imájával fohászkodtak az egybegyűltek az ország sorsának jobbra fordulásáért.
 
Kapcsolódó cikkeink:


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0,020427942276001 másodpercig tartott.