Kultúra Politika Sport Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
OKTATÁS
Könyvmolyok versengése
A könyv világnapjához kapcsolódóan már több éve rendezik meg a debreceni József Attila Általános iskolában a Jonatán könyvmoly-galaxis akadályversenyt.
 

 
   
OKTATÁS
Povolnys sikerek
Sikeresen szerepeltek a Povolny Ferenc Szakképző Iskola diákjai az idei Szakma Kiváló Tanulója Versenyen.
 

 
   
OKTATÁS
Tóth Árpád emlékére
A debreceni gimnázium diákjai Aradon vettek részt szavalóversenyen.  

 
   
OKTATÁS
Övék volt a ház
Diákönkormányzati nappal köszöntötték a tavaszt április végén a Petőfi Sándor Általános Iskola tanulói. 
 
   
OKTATÁS
Modern táncok
A debreceni Csapókerti Általános Iskola másodszor rendezett megyei moderntánc-versenyt.
 

 
   
OKTATÁS
Jöttek, láttak…

Eredményesen szerepeltek a Gábor Dénes középiskola diákjai a különböző szakmai versenyeken.

 

 
   
OKTATÁS
Közös versmondás
A Petőfi Sándor Általános Iskola alsósai szavaltak a Verslánc rendezvényen. 
 
   
OKTATÁS
A költészet napján
A József Attila Általános Iskola minden évben megünnepli a költészet napját, az iskola névadójának születésnapját.
 

 
   
OKTATÁS
Egészség- és környezetvédelmi nap
A Gábor Dénes Szakközépiskolában a hagyományokat folytatva idén is megrendezték az Egészség-napot, amelyet azonban most kicsit kibővítettek.
 

 
   
OKTATÁS
Nyelvi akadályverseny
A debreceni Karácsony Sándor Általános Iskola tizenharmadik alkalommal rendezte meg német és angol nyelvi versenyeit.
 

 
DEOL > Életmód > Oktatás
  Angolul az új évezredben
 
(wiedemann) | 2006. december 04., 18:42
 
Gazdagon illusztrált, hanganyaggal ellátott egyszerűsített olvasmányok, felhasználóbarát tanulószótárak, új igényekhez igazított tankönyvek és CD-ROM-os drillek arzenálját vonultatták fel a III. Debreceni Könyvszemlén vendégeskedő nyelvkönyvkiadók. A legtöbb érdeklődő a standoknál bámészkodott és kérdezősködött, ám voltak, akik az új kiadványokra fókuszáló demonstrációkat is végighallgatták.
 
A magyar és idegen nyelvű szótárak új generációja – többek közt a Grimm Kiadónak köszönhetően – mindössze tíz éve van jelen a magyar nyelvkönyvpiacon. Megtörni látszik ezzel az Akadémiai Kiadó hegemóniája, bár még mindig sokan fenntartással kezelik az új, szemlélet- és szótármegújító kezdeményezéseket. Pedig, a szótárhasználók igényeihez igazított szótárak – nyelvtudásszint, korcsoport és tematika szerinti bontásban – hatalmas előrelépést jelentenek a modern kori szótártörténetben. Mint ismeretes, a magyar szótári környezetet a múltban a nagy-, a közép- és a kisszótárak jelentette kategóriák szorították kényszerű  keretek közé, arról nem is beszélve, hogy az egyszer megírt szótárak változatlan tartalommal jelentek meg újabb és újabb kiadásokban. A szegedi székhelyű Grimm Kiadó, mely az elmúlt tíz évben harminc új szerkesztésű szótárral gazdagította az igényes szótárak piacát, büszkén hirdeti, hogy kéziszótáraik és más általános köznyelvi szótáraik minden kiadással – tartalmilag és formailag egyaránt – megújulnak. (A névadó Jacob és Wilhelm Grimm, akiknek munkássága nyelvtörténeti és lexikográfiai szempontból kiemelkedő.) A kiadó újdonságaként mutatták be a III. Debreceni Könyvszemlén azt az érettségizőknek és nyelvvizsgázóknak készült tanulószótárat, amely 1200 oldalon egy kötetbe foglalja az angol-magyar és magyar-angol szótárrészt. A Mozsárné Magay Eszter és P. Márkus Katalin nevéhez fűződő felhasználóbarát kiadvány szócikkeinek szerkezete egyáltalán nem összetett, ennek ellenére tartalmaz minden szükséges információt. Belelapozva feltűnő a kék szín használata, ami azon túl, hogy a keresést segíti, nyugtatja a szemet is. Az alapszókincs ábrázolásán kívül kiemelt szerepet kapnak a beszélt nyelvi és diáknyelvi elemek, valamint a szaknyelvi címszavak. Egy-egy szó különféle jelentését arab kék számokkal különítették el a szerzők, míg a stiláris különbségeket zárójelben szerepeltetett rövidítésekkel jelzik (pl. biz = bizalmas hangulatú, szl = szleng). Attól tartózkodnak, hogy fölöslegesen sok információval zsúfolják tele az oldalakat, pl. az ’absent’, a ’busy’ és az ’avail’ szavak igei jelentésére és használatára nem derül fény. A tudás elmélyítését szolgálják az információs ablakok, ahol nyelvtani tudnivalók vagy országismereti adatok jelennek meg. A beszélt nyelvhez való közelítés jegyében kiemelt figyelem jut az idiómáknak és az angol vonzatos igéknek, a phrasal verb-öknek. Külön öröm, hogy összességében 13 színes ábra és rajz is segíti a tájékozódást. A függelék terjedelmében szerény, mégis tartalmazza az angoltanulás során nélkülözhetetlen információkat pl. a mértékegységek vagy a számok használatáról. Az egyelőre csak nyomtatott formában létező tanulószótár mögött három éves előkészítő munka áll – tudtuk meg P. Márkus Katalintól. A szerzőket egy angol (Peter Doherty) és egy magyar (Magay Tamás) lektor segítette.
 
 
Manapság gyakran hallani, hogy divatja van a számítógépes nyelvoktatásnak –, kezdte bemutatóját Máthé Elek a Cambridge University Press képviseletében – mégis a gyakorlat ezt csak ritkán igazolja. A nyomtatott, könyv formában megjelenő tananyagokhoz tartozó CD-ROM-ok ma még Magyarországon inkább az otthoni, önképző nyelvtanulást segítik. Pedig – és ezzel a könyvszemlén is szembesülhettünk – ma már forgalomban vannak olyan ún. Network CD-ROM-ok, amelyeket harminc felhasználónak terveztek: a Raymond Murphy szerkesztésében készült, középhaladó szintű English Grammar in Use harmadik kiadását pl. ezzel a különleges extrával ellátva is piacra dobták. Máthé Elek szerint az önálló, otthoni tanulásra kialakított, az English Grammar in Use-hoz tartozó software bőséges és érdekes anyagot kínál. Alapvetően egy 200 feladatsorból álló kiegészítő feladat-csomag, melynek gyakorlatai a könyvben nem lelhetők fel. A segédanyag használata különösebb műszaki előképzettséget nem igényel – a felületek áttekinthetőek, az opciókhoz tartozó rajzos ikonok többnyire egyértelműen jelzik a „továbbhaladási” útvonalat. Az elvégzett munkáról értékelést kaphatunk a Check illetve a Check as I work ikonok alatt, vagyis a feladat kitöltése után, illetve közben. A fejezetek lezárásaképpen teszteket is készíttethetünk az általunk megjelölt témákból. Munka közben a Notepad alatt feljegyezhetünk egy-egy kulcsinformációt, a Glossary néven szereplő szótárból pedig előhívhatjuk annak a szónak vagy kifejezésnek az angol nyelvű magyarázatát, ami miatt adott esetben le kellett állnunk. Hasonló szisztémára épül a Cambridge-sorozat haladóknak szánt kiadványához, az Advanced Grammar in Use-hoz gyártott software, melynek szószedetét a Cambridge Advanced Learner’s Dictionary alapján állították össze. Itt fény derül egy-egy ige több különböző jelentéstartalmára is, sőt, ha internetes kapcsolatunk van, közvetlenül is eljuthatunk innen a Cambridge Dictionaries Online webszótárhoz. A nyelvtani gyakorlatok típusai változatosak, helyes válaszként viszont az ellenőrző rendszer csak egyetlen megoldást fogad el, ami bizony esetekben megütközést kelt. Az ’elfoglalja magát = to busy oneself’ vonzataként az Oxford Advanced Learner’s Dictionary nem kötelező, de alkalmazható vonzatként a ’with’-et és az ’in’-t jelöli meg. Amennyiben azonban az alapkifejezést valamelyik vonzatával együtt használjuk a CD-ROM egyik feladatában, megoldásunkat a software hibaként jelöli. Ami pedig a kezdő angolosokat illeti, a kiadó a jövő év elején jelenteti meg az Essential Grammar in Use felújított változatát egy vadonatúj CD-ROM-mal egyetemben.
 
Tankönyvújdonságokat a budapesti székhelyű Klett Kiadó hozott a könyvmustrára – a cég két évvel ezelőtt kezdett tankönyvírással és szerkesztéssel foglalkozni. Előadójuk, Harangozó Hajnalka a Step Ahead tankönyvcsalád általános és középiskolásoknak szánt kiadványait mutatta be, melyek egyedülállóak abban az értelemben, hogy egy magyar anyanyelvű angol tanár észrevételeivel kiegészítve kerültek forgalomba. A 10-14 éves korosztályt célzó tankönyvcsalád kezdőknek és álkezdőknek ajánlott, kötetei egyenként öt modulból állnak, amelyek 2-2 fejezetre tagolódnak. A párbeszéd-központú feladatokon túl a szerzők angol kulturális ismereteket és önellenőrző teszteket is beépítettek a tankönyvbe. Modulzáró elemként pedig vizsgahelyzeteket mutatnak be, melyek a Ket és a Trinity nyelvvizsgák letételéhez nyújtanak segítséget.
 
A könyvszemlén jelen volt a Macmillan- és a Penguin Books Ltd. kiadványait forgalmazó Libra Books is, melynek standján szembeötlő volt, hogy a Macmillan példájából kiindulva most már a Penguin is audio CD-kel felszerelt verzióban hozza forgalomba – összesen hét szinten – ún. szintezett olvasmányait, melyek különböző irodalmi műveken vagy filmforgatókönyveken alapulnak. Oscar Wilde-tól kezdve Jane Austen-en át A múmiáig rendkívül változatos a felhozatal. Az amerikai történetmesélés atyjának mondott Mark Twain nyolc novellája szerepel pl. a Jim Smiley and his Jumping Frog című középhaladóknak szánt kiadványban, melyek közül valamennyit a karosszékben hátradőlve is meghallgathatjuk egy amerikai előadó tolmácsolásában.  
 
Kapcsolódó cikkeink:
 
Kapcsolódó linkek:


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0,056447982788086 másodpercig tartott.