Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Lemezkritikák és -ismertetések
  

 
   
ZENE
Marsbéli próféciák
 
Színészként kezdte, tagja volt a Harcosok klubjának, egy ideje pedig gitárral a kezében folytatja. Jared Leto szenvedélyesen énekel a 30 Seconds To Mars harmadik, némi engedélyezett hangulatszínezőkkel (kórusok, szintetizátorok) dúsított albumán is.
 

 
   
ZENE
Emlékezetes
 
A Lux együttes megalakulásának negyvenéves jubileumán a teljesség igénye nélkül felidézte múltját és vadonatúj, napi aktualitású számokkal is meglepte az őket ünneplő közönséget. A rock debreceni öreg rókái a napokban kapnak Pro Urbe díjat.
 

 
   
ZENE
Ütős koncert
 
Az ütőhangszeres Toldi Éva, akit többek közt dzsesszegyüttesekből ismerhetünk, lelkes tanítványaival tanórákon kívül is foglalkozik; ha kell, még át is írja az órára bevitt kedvenceket. A Ritmico csoport a debreceni jazzbarátoknál vendégeskedett legutóbb.
 

 
   
ZENE
„Magyarországról jövök a karavánommal”
 
A bravúros Paco de Lucía, a spanyol gitár nagymestere adott koncertet március 27-én a Főnix Csarnokban. A flamenco-dzsessz világhírű képviselője a koncert előtt a Deol.hu kérdésére elárulta, felelősséget érez a flamenco jövője iránt.
 

 
   
ZENE
Alice Kottaországban
 
A kócos Tim Burton kissé beteges képi világához nem nehéz zenéket társítani. Alice-feldolgozása nyomán rögtön két filmzene lemez is született. Mi az Almost Alice címen futó korongot ragadtuk magunkhoz. Divatos rock és alternatív zene sok gitárral.
 

 
   
JAZZ
Virtuóz flamenco
 
Az immár 63 éves spanyol gitáros, Paco de Lucía neve összeforrt az igényes, akusztikus muzsikával. Szólóban és más legendás gitárosokkal is gyakran lépett fel eddig, de mostanság leginkább flamenco zenekarával turnézik. A Főnix Csarnokban március 27-én játszik.
 

 
   
JAZZ
Hölgykoszorú
 
Rhoda Scott harmincöt év után érkezett ismét Debrecenbe és töltötte meg a Kölcsey Központ nagytermét. A Hammond-orgona hetvenkét éves, ám igen fiatalos amerikai-francia – és kicsit már magyar – mestere két kiváló hölgy zenésztárssal adott nagysikerű koncertet.
 

 
   
ZENE
Mestermunka
 
Latin világot varázsolt a téli debreceni éjszakába a két gitárfenomén: Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor, illetve vendégük, az ütőhangszeres Horváth Kornél. A zenét évek óta ismerem, hallgatom, szeretem, de élőben még nem volt szerencsém a virtuózokhoz. 

 
   
ZENE
Retronome pontossággal
 
A rockerek lassan felélednek a szokásos év eleji punnyadásból. Kedvező hír számukra, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek zenéit feldolgozó és abból táplálkozó Retronome zenekar február 26-án fellép a Sikk Music Caféban. Vendégük a Stormraiser.
 

 
DEOL > Kultúra > Zene > Jazz
  Branford Marsalis helyett a Transform Quintet oldalán
 
HeP | 2006. december 05., 14:04
 
Már a szeptemberi jazznapok idején meghirdették a Debreceni Egyetemi Jazzklub rendezvénysorozatának keretében Joey Calderazzo és a Tropical Transform Quintet hangversenyét november végére. Időközben a zenekar úgy döntött, elhagyja a ’tropical’ szót a nevéből, a felállás azonban változatlan maradt. Joey Calderazzo ugyanazzal a névvel hozta ugyanazt a formát, amit már két évtizede a nemzetközi jazzmuzsika élvonala megszokott tőle.
 
Joey Calderazzo le sem tagadhatná olasz származását. A negyvenegy esztendős, amerikai jazz muzsikus olyan természetességgel jött be a színpadra, mintha az ott felejtett ásványvizéért sétált volna be, s közben mikrofon nélkül beszédbe elegyedett a közönséggel, ahogy a próbateremben szokás. Elismerőleg szólt a fiatal magyar muzsikusokról, ám közölte, hogy ha tetszik, ha nem először szólóban fog játszani, mivel ennek a nagyszerű zenekarnak a tagjai – fiatalok lévén – szeretnek nagy zajt csapni a hangszereikkel, míg ő a meghittebb, csendesebb muzsikálást is szereti, hiszen már öregszik. Fiatalos, közvetlen, lezser megjelenését látva ezen a kijelentésen természetesen jót derült a közönség. Majd nemes egyszerűséggel a zongorához ült és játszani kezdett.
 
Calderazzo modern-dzsessz játékstílusa leginkább Thelonius Monkot idézte, persze lényegesen több melodikus, romantikus elemmel. Darabos, férfias játéka közben, a pedálokat szinte nem is használta, csak a záró hangok kirezonáltatásához. Lecsengések nélküli, szögletes hangjai ugyanakkor harmóniai gazdagságban sorakoztak, de éppen ettől a töredezett érzelmességtől váltak egyedien kortárshangzásúvá keze alatt az ismert dallamok. Persze, Monk is hasonlóan karakterisztikus modorával vált ismertté. Talán nem is csoda, hogy a bemelegítő darab után, amikor megkérdezett minket, hogy mit játsszon, valaki a Round Midnight-ot dobta be. Oké, leült, játszott. Rendesen magával ragadta hallgatóságát, bár később megjegyezte, hogy ezt azért nehezen játszható darabnak tartja, nem is próbálta már régen, de ha legközelebb jön, majd többet gyakorolja. Reméljük, ezt még számon kérhetjük rajta. Mivel újabb kérést nem kapott a közönségtől a biztonság kedvéért eljátszott még egy Monk-kompozíciót.
 
Muzsikájára saját bevallása szerint olyan zongoristák voltak hatással, mint Wynton Kelly, McCoy Tyner, Chick Corea (december 8-án őt is láthatjuk ugyanitt), Richie Beirach, és Kenny Kirkland. Utóbbi halálát követően, 1998-ban került Branford Marsalis Quartet-jébe, ám ismertté ezt megelőzően, a Michael Brecker’s Quartet-ben vált a nyolcvanas-kilencvenes években. Marsalis kiadójánál jelent meg első szóló zongora albuma is Haiku címmel. Ezt megelőzően saját nevét viselő zenekarával már öt albumon bizonyította komponista tehetségét is. A dzsessz élvonalával való együttzenélés mellett szeret szólóban is játszani.
 
A fellépés külön érdekessége volt, hogy ezúttal nem saját zenekarával, vagy világsztárok oldalán hallhattuk, hanem egy hazai csapattal. A Transform Quintet társaságában először az együttes néhány kompozícióját, majd Calderazzo szerzeményeket játszottak. Ezek közül a másodikat kedveséhez írta, kire rá is mutatott a közönség soraiban, így mi is meggyőződhettünk arról, miért is sikerült ily kellemesre kompozíciója. Ezt követően egy kevésbé kedves jelenségről, az El Nino-jelenségről elnevezett száma következett, mely azért közel sem volt olyan drámai, mint névadója.
 
Még Tropical Transform Quintet korában a zenekar billentyűse, Horváth Gábor ismerkedett meg Calderazzoval egy 2005-ös londoni útján, ahol egy közös zenélés után kezdték a most valóra vált együttműködést. A viszonylag fiatal hazai csapat 2001-ben készítette első albumát, Under the Rainbow címmel. Progresszív, fúziós dzsessz muzsikájuk a kezdetekkor még több latinos elemet tartalmazott, mely mára háttérbe szorult. A 2004-es keltezésű második albumuk, a The Geometry of Desire volt, amelyen a zenekarvezető „Tojás” szerzeményei mellett egy Wayne Shorter átdolgozás is hallható. Muzsikájuk a mainstream jelleg mellett számos progresszív elemet tartalmaz. Talán a két ütős (hagyományos dobos és egzotikus hangszeres) jelenléte, és időnként a billentyűs játéka utalt még ma is leginkább a latinos hangzásra, ami a sztárvendégnél is tetten érhető volt.
 
A két órás, kellemes, ám figyelmet is követelő este végén a siker sem maradt el. A közönség lelkes fogadtatását ráadással jutalmazták. Calderazzo egy szál zongorás – szinte észrevétlen, csendes szinti háttérrel –, Hope című kompozíciója akár egy film főcímzenéjének is beillett volna. Mint megtudtuk a darabot Michael Brecker is kérte tőle, amikor meghallotta, de ekkor már Branford Marsalisnak ígérte, akinek zenekarában ma is játszik. A második ráadásban a Transform Quintet önállóan bontakozhatott ki, vendége nélkül. Ezúttal saját billentyűsük – aki addig elektromos hangszereken játszott – ült a zongoránál és ízelítőt kaphattunk az előző hetekben rögzített és hamarosan megjelenő Each Others Children című új lemezük hangulatából. Muzsikájuk, a tagok hangszeres felkészültsége, szóló megnyilvánulásaik mindvégig igazolták Calderazzo dicsérő szavait.
 
Zenészek:
Joey Calderazzo – zongora,
Horváth „Tojás” Gábor – billentyűsük,
Ávéd János – tenorszaxofon,
Eged Márton – basszusgitár,
Gálfi Attila – dob,
Redő Dániel – ütősök, konga
 
Kapcsolódó linkek:
Joey Calderazzo:
Michael Brecker:
Branford Marsalis:
Tropical Transform Quintet:


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.0086688995361328 másodpercig tartott.