Kultúra Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
DEBRECEN
Koszorúzók jelentkezhetnek
Debrecen önkormányzata az 1848-49-es szabadságharc hősei, az 1849. október 6-án Aradon kivégzett honvédtábornokaink emléknapja alkalmából megemlékezést és koszorúzást rendez.
 

 
   
DEBRECEN
Olcsóbb távhő
Csökken Debrecenben október 1-jén a távhőszolgáltatás ára a gáz olcsóbbá válása miatt – jelentette be pénteken Kósa Lajos polgármester.
 

 
   
DEBRECEN
Közbeszerzés indul

A debreceni közgyűlés tulajdonosi bizottsága szeptember 24-i zárt ülésén döntött arról, hogy az önkormányzat nyílt közbeszerzési eljárást indít a 2-es villamos vonalának kiépítésére. 

 

 
   
DEBRECEN
Százmilliós fejlesztés
A nehéz helyzetbe jutott lakáshitelesek védelme érdekében fogadott el rendeletet a debreceni önkormányzati képviselő-testöület. A csütörtöki közgyűlésen döntés született a repülőtérrel kapcsolatos elszámolásokról is. 

 
   
DEBRECEN
Büdzsé-maraton
Hárommilliárd forint hitel felvételét szolgáló közbeszerzési eljárást hirdet a debreceni önkormányzat, mivel félő, hogy nem teljesülnek az idei költségvetés egyes tervezett bevételei. A pénzt leghamarabb márciusban venné igénybe a város – fogadta el a városi képviselő-testület.
 

 
   
DEBRECEN
Félévi mérleg
Tarthatatlan a szocialisták szerint Debrecen költségvetése. A válaszul érkező polgármesteri közlemény szerint tartható, „bárcsak az ország is így állna”. 

 
   
DEBRECEN
Vita a fákról
Növénymániás vagyok! – jelentette ki magáról Zsila László, a belvárosi fasor-rekonstrukciós tanulmányterv készítője a debreceni képviselő-testület környezetvédelmi bizottságának maratoni ülésén.
 

 
   
DEBRECEN
Fűből energia
Szalmatüzelésű erőmű létesítése érdekében módosítaná a településszerkezeti tervet a debreceni önkormányzat arra a területre, mely a Budapest–Záhony-vasútvonal mentén fekszik a Tócó-völgynél.
 

 
DEOL > Politika > Debrecen
  Tüntetés három hónapja
 
DEOL | 2006. december 20., 12:17
 
E héten már harmadik hónapja, hogy a debreceni Kossuth téren is demonstráció kezdődött a kormány távozása érdekében, mely később más követelésekkel is kiegészült. A legutóbbi beszámolónk óta eltelt két hétben a kitartó, mindenesti összejövetelek mellett hétvégeken összehangolt országos autós demonstrációban is részt vettek a helyiek, valamint ünnepi megemlékezéseket is tartottak és fognak is tartani a közeljövőben.
 
A következő jelentősebb eseménynek Magyar Adorján - Regös ének című művéből vett idézet lesz a mottója: „Mai naptól kezdve fogy már a sötétség, Mai naptól fogva lankad már hatalma”. December 21-e estéjére a Kossuth térre invitálnak mindenkit 18 órától, ahol felidézik ősi hagyományaink néhány töredékét. A „Csodaszarvas” és az „Aranytükör” szertartások utalnak rá, hogy népünk, nemzetünk lelkülete már jóval a kereszténység hivatalos felvétele előtt is át volt itatva a szépség, a jóság, a nemesség iránti szeretettel. A „Világ Világosságát” -ahogy Jézus Krisztus is nevezte önmagát - már ősidők óta szent ünneppel köszöntötte a magyarság. A Kerecseny (-sólyom), vagy ahogy később nevezték, a Karácsony ünnepe a téli napforduló, a Fény-születés ünnepe is. Erre is emlékeznek majd műsorukkal csütörtökön este.
 
Az eltelt időszak eseményei közül kiemelkedik a december 5-i Minden magyarok napja, melyen meglepően sokan, közel négyszázan jelentek meg a Kossuth szobornál. A két évvel ezelőtti népszavazás rossz emlékét igyekezték pozitív üzeneteket tartalmazó műsorukkal jó irányba vinni. Elsőként egy „szertartás” keretén belül a tüntetőkből szerveződött szereplők jelképesen megszólaltatták a Kárpát-haza elszakított területeit, Erdélyt és a Partiumot, Felvidéket, Délvidéket, Őrvidéket, valamint Kárpátalját. Eközben - a magasba emelve - az elszakított részeket formáló nemzetiszín táblákat illesztettek a mai területet szimbolizáló középponthoz. A szertartás végén Utassy "Magyarország!" című verse hangzott el. A résztvevőket kitartásra, nemzetmentő munkára buzdították a szónokok is, közöttük Tulipán Atilla lelkész. Kérdésére - "Hiszünk-e Magyarország feltámadásában?" - határozott „Igen!” és lelkesedés volt a tömeg válasza. Testvére saját, művészi színvonalú dalával emlékezett. Politikai üzenetek is megfogalmazódtak, például Székelyhidi Ágoston felszólalásában is. A Kárpát-medence egész területén voltak hasonló rendezvények ezen a napon.
 
December 9-én, szombaton a pécsi tüntetők kezdeményezését, a „Gyurcsány-futam”-ot ragyogó napsütésben fogadták a 47-es úton. 14 helyi autó várta Berettyóújfalu irányából - ahol szintén csatlakozott néhány jármű - a menetet. Rendőri biztosítással bevonultak a főtérre, ahol közel 300 „gyalogos” demonstráló várta őket az ünnepi városzászló cserére. Stiebel Lőrincz, a pécsiek vezetője elmondta: "Nagyon köszönjük Debrecennek azt a szeretetet, amellyel fogadtak bennünket." Megtudhattuk azt is, hogy szinte mindenütt ilyen lelkesedést tapasztaltak, még akkor is, ha a média nem tudósít minderről. Innen Nyíregyházára haladt tovább a menet, majd végül a kiindulás helyén, Pécs főterén mutatták be az országot körbejárók a számtalan zászlót.
 
A legutóbbi országos demostráció ugyan nem egészen hétvégén, hanem pénteken volt, de azért szép számban akadt résztvevő ekkor is. "Igazságot Magyarországnak!", "Felelős Magyar Kormányt!", "Amnesztiát a politikai üldözötteknek!", "Megmérgeznek, eladnak, teljesen kifosztanak!" "Igazságot a Nemzetnek!" - feliratú táblákkal, reggel nyolc órakor úgy nyolc, de később tizenhat-húsz autóval és két traktorral is találkozhattak azok, akik december 15-én a Vámospércs felé haladó, 48-as út 14-15-ös km-kő közötti szakaszánál jártak. A becslések szerint 1000 gépjármű vett részt országosan, a 81 településen megrendezett forgalomlassító demonstrációban, „Az igaz Magyarországért!” címmel. A Halápi Tanyaközpont utáni félpályás forgalomlassító útlezáráson a debreceni Kossuth tériek csapata 8 órától 16 óráig, változó létszámmal összesen úgy 35-50 fővel, családias hangulatban vettek részt. A korábban talán egymást sem ismerő résztvevők leparkoltatott autóik mellett az út szélén pörköltöt is készítettek ebédre, de volt olyan termelő, aki egy-két rekesz almát is hozott, s hosszasan elemezgették az ország nem sok bizakodásra okot adó helyzetét. Bár úgy értékelték, hogy a sajtó elhallgatása miatt elég nehéz tiltakozásuknak hangot adni, de nem adhatják fel, mivel tudatában vannak, hogy „Minden magyar felelős minden magyarért”.
 
A mindennapi, este 18 órakor kezdődő demonstrációkon még a legnagyobb hidegben is kitart minimum 50 fő. Egyedül az egésznapos rendezvények, autós demonstrációk után –valószínűleg a fáradtság jeleként – érezhető némi csökkenés. Egyes napokon a nem csak a helyi felszólalók mellett mások is mikrofonhoz léptek. A vendégek, kiket sorsuk, vagy akaratuk a Partiumból, a vajdasági Zentáról és a szomszédos Nyíregyházáról idehozott, lelkesítő szavakkal szóltak a debreceniekhez, kitartásra buzdítva őket. Debrecenben járt többek között Tőkés Máté, Tőkés László püspök úr fia valamint a nyíregyházi tüntetők vezetői: Tirpák György és Ágoston Zoltán. Utóbbiak verseket és énekeket is hoztak: „A haza nem eladó, ezüstpénzre nem váltható” - énekelték. A főtéren tapasztalható karácsonyi forgatag és hangzavar kellemetlenségeket is jelent a rendőrségi engedély ellenére a demonstrálóknak, akik igyekeznek a különböző rendezvényeket tiszteletben tartani. 17-én például a vásár zeneszolgáltatása mellett a hétvégi betlehemes találkozó fellépői és az egyik áruháznak a karácsonyfa melletti hangszóróin túl közvetlen a demonstrálók elé színpadot állított egy közösség, ahol kórusuk szintén 18 órakor spirituálékat és egyéb dalokat adott elő. A tüntetők toleranciájuk jeleként 40 percet vártak a nagy hidegben, de mivel a megállapodást nem tartották be 50 perc múlva elkezdték műsorukat. A közösség tagjai hangosan sérelmezték mindezt, melyből kisebb szóváltás kerekedett. Ágoston Tibor a demonstrációk szervezője elmondta, hogy eddig mindig csak meghátrált ez a nemzet mindennel és mindenkivel szemben, de most már nincs hova hátrálni, így ennek a jegyében ekkor is megtartották demonstrációjukat.
 
Kapcsolódó cikkünk:
 
Kapcsolódó linkek:


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.017741918563843 másodpercig tartott.