Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Kritikák és ismertetések
Filmkritikák és -ismertetések
Lemezkritikák és -ismertetések
 

 
   
KULTÚRA
Mongólia karnyújtásnyira
 
Mi az a bódz és mit jelképez a két hal Mongólia zászlaján? Miért öltöztették fiúruhába a lányokat, s lányruhába a fiúkat a hagyománytisztelő mongolok? A Többkultúrájú Családok Egyesületének februári programján Dzsingisz kán népére vetült fény.
 

 
   
KULTÚRA
Fátyol mögött
 
Az európai nők számára ismeretlen és szokatlan világ tárult a Turmalin Ház látogatói elé azon a rendezvényen, ahol a vendég, Parvaneh Farid ismertette meg a hallgatósággal az iráni nők életét, kiknek múltja, jelene és jövője megannyi fájdalmat rejt magába. 
 

 
   
FILM
Egy kisember nagy utazása
 
Frank Goode (Robert De Niro) nyugdíjas kábelgyári munkás megözvegyül, s mivel a gyerekek önállóan élnek, szerte a hazában, nemigen marad neki más társaság, mint a kiskert dísznövényei és az orvos. Kirk Jones Giuseppe Tornatore ’90-es mozijából indult ki.
 

 
   
KULTÚRA
Fiume – magyar szemmel
 
A Szabad Európa Rádió egyik korábbi munkatársa ajánlotta fel közszemlére a családi ereklyéket. Lakner Lajos múzeumigazgató úgy fogalmazott, hogy a Déri Múzeum szeretné bemutatni a Fiuméhoz kötődő pluralitást a horvát-magyar együttműködés jegyében.
 

 
   
KULTÚRA
Három nap Kazinczy társaságában
 
A nyelvújító Kazinczy Ferenc leszármazottja Svédországból érkezik Debrecenbe, hogy részt vehessen a felmenője emlékének szentelt háromnapos tudományos konferencián. Az egyetemen tartandó tanácskozás érdekes kulturális programokkal egészül ki.
 

 
   
KULTÚRA
„Nyilvános önképzés”
 
Író, költő, publicista, irodalomtörténész, főiskolai docens és elsősorban családapa. Mindennapjairól, munkásságáról, egyszemélyes folyóiratáról, valamint annak különszámáról volt szerencsém beszélgetni egy nagybetűs egyéniséggel, Vitéz Ferenccel.
 

 
   
KÉPZŐMŰVÉSZET
A megváltás szakrális és profán gesztusai
 
Miként gondolkodik a modern ember a bűnökről, a bűnösségről, a megtisztulásról, a halálról és az újjászületésről? A stációkra osztott, dramatikus ívet felrajzoló Messiások című tárlatot Heller Ágnes filozófussal járhattuk végig.
 

 
   
KULTÚRA
Mesterségek dicsérete
 
Ifjú kézművesek munkáiból nyílt országos kiállítás Debrecenben, a Belvárosi Közösségi Házban rendezett VIII. Vándorlegény Konferencián, lehetőséget teremtve a hagyományos kézművességgel foglalkozó fiataloknak a bemutatkozásra és megmérettetésre.
 

 
DEOL > Kultúra
  Fogy már a sötétség
 
DEOL | 2006. december 22., 09:43
 

A téli napfordulót egy ősi magyar szertartás megelevenítésével ünnepelték a debreceni Kossuth téren 94 napja demonstrálók. A kerecseny-, vagy ahogy ma mondjuk a kerecsen sólyom az újjászülető lélek jelképeként kapcsolódott a sötétségből a fénybe vezető út a téli napforduló ünnepéhez. Őseink is a kereszténység egyik ősi, keleti formáját, a maniheizmust követték és a római kereszténység átvételével ez az ünnepük szinte folytonosságszerűen vált a Karácsony ünnepévé. Erre is emlékeztek december 21-én, csütörtökön 18 órától a főtéren a környező hangos zene-bona és petárdadurrogás közepette is csendes emelkedettséget idézve a Kossuth szobor tövébe.

„Mai naptól kezdve fogy már a sötétség; Mai naptól fogva lankad már hatalma!" Ez a Magyar Adorján idézet lett a mottója a debreceni „Kossuth tériek”  téli napfordulón tartott ünnepének. Talán a mottónak politikai üzenete is lehet, de az est folyamán szinte szóba sem kerültek ilyen témák. A rendezvény célja az volt, hogy felelevenítsék ősi hagyományaink néhány töredékét. A „Csodaszarvas” és az „Aranytükör” szertartások méltó megidézésével az eddigi legemelkedettebb hangulatú rendezvényüknek lehettek tanúi -és akár résztvevői is - akik ezen az estén a téren jártak.

A Fény ünnepe, őseink tiszta, emelkedett és kifinomult lelkülete tükröződött ebben ünnepnapban. A „Világ Világosságát” – ahogy Jézus Krisztus is önmagát nevezte - ősidők óta szent ünneppel köszöntötte a magyarság. Családi körben ezt egy szertartás is kísérte, melynek során a családfő vezetésével és a háziasszony segedelmével arcukat megtisztítva, lemosva járult mindenki az „Aranytükör”-höz, hogy tanúságot tegyenek: „Az új esztendőbe megtisztulva akarok átmenni!"

A téren a Kossuth szobor tövében is - gyertyák és fáklyák között - felállítottak egy „Aranytükröt”, mely Győri László szobrászművész általi pontos mása volt a Magyar Adorján félének. Az est háziasszonya, Budaházy Éva ismertette a régi szokást, melyet ezután jelképesen el is végeztek. A családfő szerepét Ágoston Tibor töltötte be, mint a téren hónapok óta zajló rendezvények házigazdája. Ő öntötte a sorra a tükör elé járulók kezére jelképesen a megtisztító vizet, hogy aztán így a tükörbe nézve letehessék fogadalmukat.

Az est folyamán a jelenlévő mintegy száz-százötven főből a rendezőkkel együtt hatvanan vették a bátorságot és a nyilvánosság előtt elvégezték ezt a szertartást. Ők egy kis tekercset is magukkal vihettek emlékül, mely egy Wass Albert-írást tartalmazott, nemzeti szín szalaggal, majd egy darabka sóba mártott kenyérkét is kaptak. Eközben Csank Róbert (Debreceni Szent László Kör) beszélt a hallgatóságnak a hajnal egy óra húsz perckor beteljesülő téli napforduló fontos, kozmikus erő-együttállásairól, ennek mítoszi párhuzamairól, s felemlítette, hogy ennek a napnak a reggelén felszentelték a Pilisszántói Boldogasszony Kápolnát is, mely Makovecz Imre munkája. Őt követte Tulipán Atilla lelkész, aki a Krisztusi párhuzamokról is beszélt. A szertartást a Himnusz, a Székely himnusz és a Szózat eléneklésével tették még emelkedettebbé.

Zárásként ismertették, hogy az utóbbi napokban megfogalmaztak egy elvi nyilatkozatot, a szeptember 18 óta megszakítás nélkül tüntetők nevében, melynek sokszorosított változatát bárki megkaphatja és aláírásával támogathatja is az alappéldányon. A nyilatkozatot, melyben az alábbiakról írnak a lehető legtöbb helyre igyekeznek eljuttatni, hogy nyilvánosságot kapjon:

– Bár szavuk mindeddig meghallgatásra nem talált, változatlanul követelik a kormányfő és jelen összetételű kormánya távozását!
– Követelik a nemzeti jelképek, a nemzetgazdaság, a nemzeti történelem, a nemzeti kultúra és hagyomány értékeinek hathatós védelmét!
– Követelik azon magyar hazafiak számára a teljes körű amnesztiát, akik jelenleg politikai foglyok vagy üldözöttek!
– Elutasítják a kormány újabb, a magyarság életlehetőségeit veszélyeztető intézkedéseit!
– Kinyilvánítják, hogy végső célnak a magyar történelmi alkotmány visszaállítását tartják.
A magyar föld nem eladó! A magyar nép nem akar rabszolgasorsban élni!
 
A szöveg mottójául egy Kölcsey Ferenc idézetet választottak:
„Kinek szívében a haza nem él, az száműzöttnek tekintheti magát mindenhol;”
 
Kapcsolódó cikkünk:
 
Kapcsolódó linkek:


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.018739938735962 másodpercig tartott.