Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Lemezkritikák és -ismertetések
  

 
   
ZENE
Marsbéli próféciák
 
Színészként kezdte, tagja volt a Harcosok klubjának, egy ideje pedig gitárral a kezében folytatja. Jared Leto szenvedélyesen énekel a 30 Seconds To Mars harmadik, némi engedélyezett hangulatszínezőkkel (kórusok, szintetizátorok) dúsított albumán is.
 

 
   
ZENE
Emlékezetes
 
A Lux együttes megalakulásának negyvenéves jubileumán a teljesség igénye nélkül felidézte múltját és vadonatúj, napi aktualitású számokkal is meglepte az őket ünneplő közönséget. A rock debreceni öreg rókái a napokban kapnak Pro Urbe díjat.
 

 
   
ZENE
Ütős koncert
 
Az ütőhangszeres Toldi Éva, akit többek közt dzsesszegyüttesekből ismerhetünk, lelkes tanítványaival tanórákon kívül is foglalkozik; ha kell, még át is írja az órára bevitt kedvenceket. A Ritmico csoport a debreceni jazzbarátoknál vendégeskedett legutóbb.
 

 
   
ZENE
„Magyarországról jövök a karavánommal”
 
A bravúros Paco de Lucía, a spanyol gitár nagymestere adott koncertet március 27-én a Főnix Csarnokban. A flamenco-dzsessz világhírű képviselője a koncert előtt a Deol.hu kérdésére elárulta, felelősséget érez a flamenco jövője iránt.
 

 
   
ZENE
Alice Kottaországban
 
A kócos Tim Burton kissé beteges képi világához nem nehéz zenéket társítani. Alice-feldolgozása nyomán rögtön két filmzene lemez is született. Mi az Almost Alice címen futó korongot ragadtuk magunkhoz. Divatos rock és alternatív zene sok gitárral.
 

 
   
JAZZ
Virtuóz flamenco
 
Az immár 63 éves spanyol gitáros, Paco de Lucía neve összeforrt az igényes, akusztikus muzsikával. Szólóban és más legendás gitárosokkal is gyakran lépett fel eddig, de mostanság leginkább flamenco zenekarával turnézik. A Főnix Csarnokban március 27-én játszik.
 

 
   
JAZZ
Hölgykoszorú
 
Rhoda Scott harmincöt év után érkezett ismét Debrecenbe és töltötte meg a Kölcsey Központ nagytermét. A Hammond-orgona hetvenkét éves, ám igen fiatalos amerikai-francia – és kicsit már magyar – mestere két kiváló hölgy zenésztárssal adott nagysikerű koncertet.
 

 
   
ZENE
Mestermunka
 
Latin világot varázsolt a téli debreceni éjszakába a két gitárfenomén: Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor, illetve vendégük, az ütőhangszeres Horváth Kornél. A zenét évek óta ismerem, hallgatom, szeretem, de élőben még nem volt szerencsém a virtuózokhoz. 

 
   
ZENE
Retronome pontossággal
 
A rockerek lassan felélednek a szokásos év eleji punnyadásból. Kedvező hír számukra, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek zenéit feldolgozó és abból táplálkozó Retronome zenekar február 26-án fellép a Sikk Music Caféban. Vendégük a Stormraiser.
 

 
DEOL > Kultúra > Zene
  Hangulatos elektronikus tangó
 
HeP | 2007. január 18., 14:47
 
Buenos Aires, Argentina, 2006 – a tangó őshazájában vagyunk. Újabb századunk kezdetén az örökké megújuló műfajt most a Gotan Project tette aktuálissá és életképesebbé elektronikus zenei infúziója által. La Revancha del Tango című 2001-es bemutatkozásuk, továbbá a 2004-es mixlemez (Inspiración - Espiración) és a 2005-ben megjelent koncert-DVD (La Revancha del Tango Live) óta a Lunático az első stúdiólemezük.
 
Éppen száz esztendeje, hogy a tangó meghódította a világot– nem utolsó sorban Carlos Gardelnek köszönhetően. A műfaj legnagyobb rajongói a franciák lettek. Érthető, hogy ennek az új latin őrületnek a központja is csak részben az őshaza. A párizsi kiadóigazgatók –, akik elektronikus zenékkel DJ-ként és producerként is foglalkoztak –, a nem éppen fiatal, Philippe Cohen Solal és Christoph H. Müller alapították a formációt az argentin Eduardo Makaroff gitáros bevonásával. A szerző-triumvirátus jegyzi azóta is a világsikert aratott projektet. A tangó feszes ritmusát, melankolikus dallamvilágát a hozzá közelálló „befáradós” dubos, trip-hopos hangzásokkal elegyítették.
 
A Lunático azaz holdkóros című album egy bajnok versenylóról kapta nevét, mely Carlos Gardelnek, a tangó egyik hősének (a legendás énekes tragikus repülőszerencsétlenségben 45 évesen hunyt el 1935-ben) a tulajdona volt. Az utóbbi öt évben csak turnézó csapat ennek megfelelően, versenyképes albumot készített az erre kiéhezett hallgatóságnak. A felvételek Buenos Aires-ben (ION stúdió, ahol egykor Astor Piazzola is dolgozott) és Párizsban készültek, számos vendégzenésszel (pl. a zongorista Gustavo Beytelmann, vagy Calexico, a tangóharmonikás Nini Flores), énekesekkel (Caceres, Jimi Santos, Koxmoz és a leginkább meghatározó díva, Cristina Vilallonga).
 
Az album leghangulatosabb darabjai talán azok, melyen a spanyol énekesnőt is hallhatjuk, mint pl. a nyitó Amor Porteno, vagy a záró Paris, Texas. A nyitás után rögtön ritmusosabb, táncosabb darabbal folytatja a Notas, de hasonló a visszafogottabban induló Diferente, mely az egyik legfülbemászóbb dallam-refrént hozza. Ezt követően ismét az énekesnővel andaloghatunk, de ezután a címadó Lunático és a Mi Confesión a tangó klasszikusait idézi mai zenei fűszerezéssel. A Tango Canción ismét merengős, de rögtön utána a La Vigüela tempós alapon, elektronikus hang kommentárral az egyik legsikerültebb kompozíció. A Criminal a legvendéglátósabb hangulatú, majd az Arrabal az eggyel korábbi telitalálatot idézi, az énekesnővel színesítve.
Az új, komplett vonós szekcióval, trombitással, két MC-vel és az argentin zongorista legendával, Gustavo Beytelmannal kiegészülve rögzített albumon nagy szerepet kaptak az autentikus, folklorisztikus elemek és persze a tangóharmónika. A hangulat garantált, kávéházba, vérmes táncosok lábai alá, romantikus vagy magányos éjszakára egyaránt. Az album összességében azért valamivel melankolikusabb az elsőnél, de következetesen halad az ott megkezdett irányba. Néhány ismert téma feldolgozása is fokozza a hangulatot. Kétségtelen az üzleti indíttatás, de talán a kemény vonalas reformer, Astor Piazzolla is méltatná zeneileg, ha megélhette volna a stílszerűen mellényes-öltönyös, korosodó „macho”-k világsikerét. Bár az sem lehetetlen, hogy a tangó tisztaságának megmaradását féltené őket hallgatva, akárcsak a gitárosuk Eduardo Makoff egykori tanára.
 
Kapcsolódó linkek:


 
 
Értékelje a cikket 1-től 5-ig:
A cikk osztályzata az eddigi szavazatok alapján:
4.18
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.017664909362793 másodpercig tartott.