Kultúra Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
DEBRECEN
Koszorúzók jelentkezhetnek
Debrecen önkormányzata az 1848-49-es szabadságharc hősei, az 1849. október 6-án Aradon kivégzett honvédtábornokaink emléknapja alkalmából megemlékezést és koszorúzást rendez.
 

 
   
DEBRECEN
Olcsóbb távhő
Csökken Debrecenben október 1-jén a távhőszolgáltatás ára a gáz olcsóbbá válása miatt – jelentette be pénteken Kósa Lajos polgármester.
 

 
   
DEBRECEN
Közbeszerzés indul

A debreceni közgyűlés tulajdonosi bizottsága szeptember 24-i zárt ülésén döntött arról, hogy az önkormányzat nyílt közbeszerzési eljárást indít a 2-es villamos vonalának kiépítésére. 

 

 
   
DEBRECEN
Százmilliós fejlesztés
A nehéz helyzetbe jutott lakáshitelesek védelme érdekében fogadott el rendeletet a debreceni önkormányzati képviselő-testöület. A csütörtöki közgyűlésen döntés született a repülőtérrel kapcsolatos elszámolásokról is. 

 
   
DEBRECEN
Büdzsé-maraton
Hárommilliárd forint hitel felvételét szolgáló közbeszerzési eljárást hirdet a debreceni önkormányzat, mivel félő, hogy nem teljesülnek az idei költségvetés egyes tervezett bevételei. A pénzt leghamarabb márciusban venné igénybe a város – fogadta el a városi képviselő-testület.
 

 
   
DEBRECEN
Félévi mérleg
Tarthatatlan a szocialisták szerint Debrecen költségvetése. A válaszul érkező polgármesteri közlemény szerint tartható, „bárcsak az ország is így állna”. 

 
   
DEBRECEN
Vita a fákról
Növénymániás vagyok! – jelentette ki magáról Zsila László, a belvárosi fasor-rekonstrukciós tanulmányterv készítője a debreceni képviselő-testület környezetvédelmi bizottságának maratoni ülésén.
 

 
   
DEBRECEN
Fűből energia
Szalmatüzelésű erőmű létesítése érdekében módosítaná a településszerkezeti tervet a debreceni önkormányzat arra a területre, mely a Budapest–Záhony-vasútvonal mentén fekszik a Tócó-völgynél.
 

 
DEOL > Politika > Debrecen
  Erre járt a „Vármegye-futam”
 
DEOL | 2007. január 29., 13:49
 
A Kossuth téri tüntetők újabb országos akcióhoz csatlakoztak szombaton, mindennapos esti, főtéri demonstrációjuk mellett. A „Vármegye-futam” résztvevőit reggelre hó, és fagyos levegő fogadta, de nem tántorította el céljuktól. Az összesen mintegy 50-70 jármű és kb. 120 utas résztvételével két menetoszlop járta végig a 42 hajdúsági, bihari és kunsági települést, hogy elvigyék a demonstráció üzeneteit: „Mondjon le a kormány!” „Tisztaságot a közéletben!” „Amnesztiát és rehabilitálást az üldözötteknek!”
 
Reggel hét órakor a Nagytemplom oldalából még 20 autóval indult a futam. Két részre osztva, az első csoport Ebes, Hajdúszoboszló irányába, a másik rész pedig Mikepércs felé vette útját kb. 50 debrecenivel. A meneteket rendőri biztosítás kísérte, melyet az est zárásakor külön köszönettel illettek a szervezők.
 
Az egyes menet vezetője Ágoston Tibor (Debreceni Civil Kör) volt. Vonulásukat Ebes, Hajdúszoboszló után Püspökladányban fogadták a város lakosságának képviselői, mintegy 100-150 fővel. Az érkező menet vezetőjének szónoklata – felhívásuk ismertetése mellett – kiemelte, hogy „Megmaradásunk a tét!”. A Püspökladányból 9 óra 20 perckor továbbindult menet már 21 autóból állt, Nádudvar felé folytatva útját. Kabán a helyi televízió is felvételt készített a szívhez szóló fogadtatásról. A kabai 56’-os kopjafára nemzetiszín szalagot kötöttek, s együtt énekelt a környék a Debrecenből érkezettekkel. A felemelő pillanatoknak köszönhetően idősebb hazafiak sírva búcsúztatták a forradalmi lelkületű ünneplőket.
 
A Sárrét irányába, dél felé induló autómenet már 30 autóra s legalább száz főre duzzadt. Csatlakozott többek között egy éppen Kabán tartózkodó székesfehérvári ökölvívó bíró, Hermann István is, aki Vitéz Lánczy Lajossal (Debrecen) együtt képviselte a Vitézi Rendet is. Különösen szép fogadtatásban részesültek Bárándon, ahol a Trianon emlékmű körül gyülekező helybeliek tárogató hangjával fogadták a menetet. Sárrétudvari, Biharnagybajom, Nagyrábé, Bihartorda, Sáp, Földes, Hajdúszovát, Derecske, Tépe érintése után a bárándihoz hasonló fogadtatás várt rájuk Berettyóújfaluban is, a Turul szobornál. A Trianon Társaság tartott ünnepi fogadást, hazafias beszédek hangzottak el. Biharkeresztes, Nagykereki, Kismarja, Pocsaj, Esztár, Konyár településeken át a tervezett délután négy órai érkezéstől  még egy órát sem késve értek vissza a megyeszékhely főterére, illetve a fáradtabbak otthonaikba.
 
„Miért nem váltották még le ezt a kormányt?” – kérdezték több helyütt is a másik megyejáró csapattól. „Nagyon bíznak az emberek a tavaszi változásban, öröm volt látni a kerítések mögül, buszokból, templom bejáratból integetőket, a minket köszöntőket.” – foglalta össze Erdei József, a menet vezetője a településeken végig haladva szerzett benyomásait. A menet Mikepércs, Hajdúbagos, Hosszúpályi, Monostorpályi, Kokad, Álmosd, Bagamér útvonal elindulva egy kisebb megállást követően Újlétáról szakadó hóesésben folytatta útját Vámospércs irányába ahol szintén újabb lelkes emberekkel találkoztak. Olyan is történt velük útközben, hogy zászlót lengetve megállították a menetet egy kis beszélgetésre. Nyírábrány, Nyíracsád, Nyíradony,  Hajdúsámson, Hajdúhadház következett majd Téglás képviselői fogadták a csoportot. Itt, és más településeken is elmondták, mennyire jó ötletnek tartják ezt az összefogást segítő menetet, mivel eddig nem, vagy csak keveset tudtak a nagyobb városok megmozdulásairól.  Nem érdektelen a vidék sem, mint mondták, hisz ők is összejárnak esténként, 50-100 fő is, és beszélgetnek, foglalkoznak a haza sorsával. Hajdúböszörmény, Hajdúdorog után Hajdúnánás volt a cél, ahol a tervezetthez képest kis késés alakult ki egy tengelytörés miatt. Menetük a balmazújvárosi fiatalok forró fogadtatását követően Kismacs érintésével, másfél órás késéssel tért vissza a Kossuth szoborhoz, ahol más elkezdődött a napot záró rendezvény.
 
A nap záró momentumán már nem minden vonuló vett részt, de még így is legalább hetvenfős lelkes hallgatóság várta a vendéget a fővárosból. Szakács Gábor előadóművész a hideg ellenére gitárjával és énekével melegséget varázsolt a hazafias lelkületű közönség közé. Nem csak őseinkről, történelmünkről, hagyományainkról beszélt és énekelt, melyek közül kiemelte a nagy hun királyt, Rogát, a Szent Koronát, ősi rovásírásunkat, hanem jelenünk visszás helyzetéről. Kiemelte, hogy múltunk sok ezer esztendőt jelent itt, a Kárpát-medencében minden idegenből ránk erőltetett téveszme ellenére. Megjegyezte, hogy nem akar olyan forradalom részese lenni, melyben ismeretlen álarcosok (mert rendőröknek beazonosíthatatlanságuk miatt nem nevezhetőek, hisz bárki felvehet ilyen maszkot és zubbonyt) a tömeg egyes embereit kiemelve ütlegelik, és a többiek nem segítenek honfitársukon, tétlenül nézik a céltalan brutalitást. Attila nagykirály harci énekével adott ellenpéldát. Említést tett a kormánypropaganda támogatását segítő ál-semleges képeslapküldő akciós „Szeretem Magyarországot” mozgalomról, ahol különösen azon hírességek szerepvállalásának érthetetlenségét emelte ki, kik nemrégen még a hazafias oldalon voltak láthatóak. Megemlékezett dr. Bobula Ida múlt századi munkásságáról, ki nyelvünk eredetének kutatásában ért el jelentős eredményeket, de ha már Debrecenben járt, Molnos Angéla nyelv őrző tevékenységét is dícsérte. A Hitvallás, Esküszünk, Pogány imák és Attila ifjúsága című CD lemezeiről felcsendülő dalait lelkes tapssal kísérte és jutalmazta a hallgatóság, mely végül tülök-kürt hangjával, kézfogásokkal és köszönetnyilvánítással búcsúztatta a vendéget, akinek útiköltségét maguk adták össze a korábbi napokban.
 
Mielőtt a mindenkori Himnuszok éneklése zárta volna az estét, szóltak még a vármegyejárás résztvevői. Vinke Henriette (MVSZ) pedig Szakács Gábor gondolataihoz kapcsolódva hívta fel újra a jelenlévők figyelmét múltunk üzenetére. Beszélt a szó és gondolat teremtő erejéről, a magasztos képességről, egy sokkal szebb valóság megteremtéséről.
 
Kapcsolódó cikkeink:
 
Kapcsolódó linkek:
 


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.017465829849243 másodpercig tartott.