Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Kritikák és ismertetések
Filmkritikák és -ismertetések
Lemezkritikák és -ismertetések
 

 
   
KULTÚRA
Mongólia karnyújtásnyira
 
Mi az a bódz és mit jelképez a két hal Mongólia zászlaján? Miért öltöztették fiúruhába a lányokat, s lányruhába a fiúkat a hagyománytisztelő mongolok? A Többkultúrájú Családok Egyesületének februári programján Dzsingisz kán népére vetült fény.
 

 
   
KULTÚRA
Fátyol mögött
 
Az európai nők számára ismeretlen és szokatlan világ tárult a Turmalin Ház látogatói elé azon a rendezvényen, ahol a vendég, Parvaneh Farid ismertette meg a hallgatósággal az iráni nők életét, kiknek múltja, jelene és jövője megannyi fájdalmat rejt magába. 
 

 
   
FILM
Egy kisember nagy utazása
 
Frank Goode (Robert De Niro) nyugdíjas kábelgyári munkás megözvegyül, s mivel a gyerekek önállóan élnek, szerte a hazában, nemigen marad neki más társaság, mint a kiskert dísznövényei és az orvos. Kirk Jones Giuseppe Tornatore ’90-es mozijából indult ki.
 

 
   
KULTÚRA
Fiume – magyar szemmel
 
A Szabad Európa Rádió egyik korábbi munkatársa ajánlotta fel közszemlére a családi ereklyéket. Lakner Lajos múzeumigazgató úgy fogalmazott, hogy a Déri Múzeum szeretné bemutatni a Fiuméhoz kötődő pluralitást a horvát-magyar együttműködés jegyében.
 

 
   
KULTÚRA
Három nap Kazinczy társaságában
 
A nyelvújító Kazinczy Ferenc leszármazottja Svédországból érkezik Debrecenbe, hogy részt vehessen a felmenője emlékének szentelt háromnapos tudományos konferencián. Az egyetemen tartandó tanácskozás érdekes kulturális programokkal egészül ki.
 

 
   
KULTÚRA
„Nyilvános önképzés”
 
Író, költő, publicista, irodalomtörténész, főiskolai docens és elsősorban családapa. Mindennapjairól, munkásságáról, egyszemélyes folyóiratáról, valamint annak különszámáról volt szerencsém beszélgetni egy nagybetűs egyéniséggel, Vitéz Ferenccel.
 

 
   
KÉPZŐMŰVÉSZET
A megváltás szakrális és profán gesztusai
 
Miként gondolkodik a modern ember a bűnökről, a bűnösségről, a megtisztulásról, a halálról és az újjászületésről? A stációkra osztott, dramatikus ívet felrajzoló Messiások című tárlatot Heller Ágnes filozófussal járhattuk végig.
 

 
   
KULTÚRA
Mesterségek dicsérete
 
Ifjú kézművesek munkáiból nyílt országos kiállítás Debrecenben, a Belvárosi Közösségi Házban rendezett VIII. Vándorlegény Konferencián, lehetőséget teremtve a hagyományos kézművességgel foglalkozó fiataloknak a bemutatkozásra és megmérettetésre.
 

 
DEOL > Kultúra
  A stand-up comedy varázsa
 
R. Szabó Zsuzsa | 2007. február 02., 12:12
 
Debrecen első és egyetlen stand-up comedy-jének fiatal tehetségei immár jó ideje azzal az eltökélt szándékkal lépnek a Delta mozi színpadára, hogy humoráradatukkal megcsiklandozzák a hasfalunkat. A Pantha Rhei Színjátszó Kör fiatal tagjai viccbe mártják a köznapi stresszt, stílusparódiákkal, vers- és reklámszöveg-átiratokkal kedveskednek a közönségnek, de nem pénzért vagy tévés karrierért teszik ezt.
 
A sziporkázó srácok nagyjából összeszokott bandaként állították össze műsorukat. A hat lelkes humorgyáros mindegyikének sikerült az aznap esti küldetése: minden jelenlévő nevetett. A humorestet Gali Viktor, a kör elnöke vezette, aki összekötő szövegeiben igyekezett az előadók számai előtt kellő hangulatba hozni a kacagni vágyókat. Látszik a fiatalokon, hogy még nem alakítottak ki bensőséges viszonyt a színpaddal, de érződik, hogy gyakorlatlanságuk mögött őszinte szórakoztatni vágyás bújik meg.
 
A hat fellépő különféle színpadi jelenléttel és humorbázissal kacagtatta a szép számú közönséget. A műsor elején 2006 összefoglalójaként hangzott el néhány geg. A tavalyi év összefoglalójából nem hiányozhattak a bulvár sakktáblájának állandó figurái: a börtönviselt Cini, az űr meghódításán dolgozó Anettka, a főállású médiasztár Annácska, és a mackó páros Pély Barna és Dorinája, na meg a házi show-k bárója Győzike, s a „retrofilo repper” Sebeők János. E nevek kikerülhetetlenek egy kabaré-műsorban. Majd a politikusok és sztárriporterek is kapták a fricskát az MJU-soktól. Az MJU egyetlen parodistája, a még középiskolás Bihari Gellért fiatal kora ellenére ügyesen vedlett át Gyurcsánnyá, Hillerré, Havassá, Anettkává. Gesztusai és hangszíne, beszéddallama és pózai arról árulkodtak, hogy a tehetséges ifjú próbálgatja magát a színpadon. Gellért iskolai sztorikkal is megspékelte számát.
 
A második „versenyző” Teszt Elek néven rádiós műsorvezető. Szilágyi László nagy költőink ismert verseit ollózta össze és kerekített ki a textusdarabokból aktuálpolitikára rímelő vicceket. Szilágyi később arról mesélt, hogy nagymamája különös pszichés zavaroknak vagy elfojtott identifikációs vágyaknak köszönhetően trolibusz szeretett volna lenni. A másik rádiós, Orosz György sem hiányozhatott a programból, aki kéjéhes keresztapjáról sztorizott. Őt Váradi János váltotta, az a Váradi, akit már humorfesztiválon is elismertek. Csapzott külsejével egy „részeg sztájlisztra” emlékeztetett. Műsorában a viccelődés mellett testét is megrázta a Mi lett veled Pongó című álslágerre. Orosz András, alias kövér takarítónő zárta azután az estet; ő mozgott a legotthonosabban és legtalpraesettebben a színpadon.
 
A fiúk kihasználták a stand-up comedy lehetőségeit. Mivel a stand-up comedy egy „szabadkötésű poénáradat”, a közönség reakciója alakítja a műsort, van benne improvizáció, spontaneitás, azaz mindaz, amitől egy igazi humorista lázba jön.
 
A hazai humorfronton leosztottak a lapok, megvannak a bejáratott arcok és karakterek, épp ezért felüdülés olyan ifjakat látni, akik a humort nem áruként kezelik, hanem a közönség őszinte megnevettetéséért. Bár a humor, a vicc, a poén és a móka ma már sajnos vadházasságban él a trágársággal, az MJU-sokra nem jellemző, hogy az ocsmány szavakra bízzák a csattanót.
 
Reméljük, a fiatalok sokszor, és sok helyütt kapnak teret a kacagtatásra. Az MJU „stábja” az Újkerti Közösségi Ház Delta mozijába várja következő hónapban is a nevetni vágyókat.
 
Kapcsolódó link:
 


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0,0079121589660645 másodpercig tartott.