Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Filmkritikák és -ismertetések
 

 
   
FILM
Sablonos szinglimese
 
Az erőltetett helyzeteket a Minden kút Rómába vezet című filmben a színészi játék sem kompenzálja. Josh Duhamel (Nick) semmi emlékezetessel nem lepi meg nézőjét, Kristen Bell (Beth) pedig egyetlen szemszögből sem tűnik különleges karakternek.
 

 
   
FILM
Filmklub a Tepsiben
 
Beretvás Gábor fejébe vette, hogy újabb színfolttal gazdagítja a debreceni filmes élet palettáját, filmklubot szervez tehát, amely, saját alkatához illően, legalább annyira szól a társas élet ápolásáról, mint a filmek iránti szenvedélyről.
 

 
   
ZENE
Levéltitkok háborúban, békében
 
Semmi sem ápolja úgy a szépséget, mint a boldogság – mindez valóban érvényes a svéd Lasse Hallström új filmjére. De mielőtt elhinnénk, hogy a mozivászonra csak a jókedv termett, vegyük számba, mitől szenvednek a Kedves John! című filmben.  

 
   
FILM
Soha rosszabb Szemlét!
 
A 2010. február elején zajlott 41. Magyar Filmszemle Arany Orsó nagydíját a debreceni Hajdu Szabolcs nyerte, aki Bibliothéque Pascal című filmjével emellett megkapta a külföldi kritikusok által felajánlott Gene Moskowitz-díjat, a Diákzsűri nagydíját.
 

 
   
FILM
Pszichokatona álküldetésen
 
Paranormális képességekkel rendelkező, az elme erejével harcoló jedik küzdenek egy békésebb világért a Kecskebűvölőkben. A hippi-életérzésből merítő kiképzés egyik legtehetségesebb parafazonjaként George Clooney próbálgatja tudatalattijának erejét.
 

 
   
DVD
Kettős hatás
 
Szinte nincs olyan ember, aki ne vonzódna valamilyen szinte szégyelnivalóan gyermeteg dologhoz: legyen az nosztalgiát ébresztő tárgy, vagy egy hely, melyhez kötődik. Sokan vannak így kultfilmekkel is, melyek egyenesen ellenséges táborokra osztják a Föld lakosságát.
 

 
   
FILM
Nosztalgia-bérlet
 
A „Budapesti tizenkettő” filmjeiből válogatnak újra az Apolló mozi Art termében: filmvetítések, videobemutatók várják a diákokat és a művészfilm kedvelőket a Debreceni Ifjúsági Archív Filmklubban. A környezet ismerős, az árak barátságosak.
 

 
   
FILM
A menny ígérete
 
Szívszorító, látványos és drámai filmet készített az új évezred első évtizedének egyik amerikai bestselleréből a 2001 óta világhírű filmrendező, Peter Jackson. A Komfortos mennyország című regény filmváltozata mindvégig hű az író alapkoncepciójához.
 

 
   
FILM
Betervezetlen hiba
 
Új filmes műfajban próbálta ki magát Antal Nimród, aki a páratlanul sikeres Kontroll után egy horrort rendezett. A heist filmnek mondott Szállítmánynak most nagyobb a tétje, hisz a 25 millió dolláros büdzsé mellé a filmrendező kiváló színészgárdát is kapott.
 

 
DEOL > Kultúra > Film
  Újabb fejezet Nádudvar krónikájából
 
D. Á. | 2007. február 05., 15:45
 

B. Révész László rendező

Kovács Lajos vezérigazgató

Nagy Lajos, az elhunyt vállalkozó

Kerékgyártó István vállalkozó

Szőnyi Miklós juhász

 

A 38. Magyar Filmszemlén a dokumentumfilmek információs vetítésén láthattuk B. Révész László Nádudvari krónika 2005 című filmjét. A 65 éves rendező már 1964-ben kollektív díjat nyert Turf című amatőr filmjével. Később a Magyar Televízió Századunk című műsoránál tanulta a szakmát. 1988 óta Nádudvar története a legfőbb témája. A filmeket pedig időnként bemutatják. Ha másutt nem, hát Nádudvaron, a művelődési házban.
 
– 1988 óta járjuk Nádudvart. Akkor forgattuk az első felvételeket, s azokból idáig összesen 11-12 film készült. A mostaniak a 2005-ös és 2006 eleji felvételek. Ezért is krónika ennek a sorozatnak a neve, mert folyamatosan írjuk a település történetét. Ha van pénz, folyamatosan utazunk Nádudvarra, és a vezérigazgatótól a juhászig készítjük az interjúkat.
 
– Hol láthatók ezek? Mert a Magyar Televízióban én nem látom.
 
– Utoljára a televízió 1998-ban vállalta fel, hogy egy kétrészes filmünket lead. A 1998-2003 közti periódusról készült anyagot csak Nádudvaron tudtuk levetíteni a művelődési házban. A tévék közül kizárólag a budapesti Főnix televízió érdeklődött eddig.
 
– Ez a film a gazdák Hősök terénél tartott tüntetésével kezdődik, aztán a juhászok helyett inkább a nádudvari „nagy embereké” a főszerep.
 
– A nagy embereké, meg a vállalkozóké. Az egyik traktoros szereplő kisebb vállalkozó. Nagy Lajos, aki a forgatás idején 47 évesen meghalt, ő viszont valóban egy igazi nagyvállalkozó. Már-már egy önálló téesznek felelt meg, mert 170 hektárnyi saját földet művelt, ezen kívül a fél nádudvari határt.
 
– A Nagisz-vezérigazgató, Kovács Lajos viszont abszolút megértéssel beszélt a tüntetőkről.
 
– Elhangzik a filmben: elviselhetetlen, hogy a magyar mezőgazdasággal folyamatosan kísérleteznek. Rendszerint szakmailag is hozzá nem értők, hiszen a miniszterek zöme sem volt szakember. A mostani az szinte kivétel. Közben beléptünk az Unióba, s ennek erősen szorító szabályai vannak a tehéntartástól a disznóhízlalásig mindenre. (Sokan felhagytak a hízlalással, mert nem tudják tartani az etetéssel kapcsolatos szabályokat.) Az Unió arra van berendezkedve, hogy azt dotálja, aki az önellátáson kívül alig termel többletet, nehogy fölöslegek keletkezzenek.
 
– Lehangoló volt azt hallani az egyik nádudvari vállalkozótól, hogy a Kabai Cukorgyárról, mint nagy lehetőségről beszélt. S mi már tudjuk: azóta ez sincs többé…
 
– Tehát a nyolc Mercedes-kamiont, amit megvettek a cukorrépa beszállítására, másra kell már használniuk, ha talpon akarnak maradni. Egy másik lábon állás – ugyanez a Tóth nevű vállalkozó mondja el: az autópálya építéshez vettek gépeket, teherautókat. De annak is vége lesz egyszer. Az 500 fős hizlaldájuk például ott áll öt éve üresen.
 
– A filmben néhány pillanatra feltűnik Szabó István, Nádudvar egykori sikeres téesz-elnöke. De a fontos kérdésekről nem beszél.
 
– Furcsa viszonyunk van. Ő a rendszerváltozás éveiben nyugdíjaztatta magát, azóta kívülről bírál. Utoljára talán hat éve szólalt meg a kamera előtt, és azóta nem áll kötélnek. Egyetlen kérdést szeretnék neki feltenni. Tudjuk: nem örül annak, hogy az új vezetés hagyta az ő „birodalmát” lezsugorodni. Azt kérdeznénk: ő mit tett volna a helyükben.
 
– A film alkotójaként, a vélemények ismerőjeként ön tud-e valami reménytelit mondani?
 
– A kép valóban eléggé lehangoló. Egyik állandó szereplőnk Szőnyi Miklós, a juhász, talán az egyetlen, aki nem panaszkodik, mert az EU-ba való belépés óta az olaszoknak is jó áron tudja eladni a bárányt. Ő viszont a politikusokon van kiakadva. Úgy érzi , most (2006-ban !) neki is el kell menni szavazni. Reménytelit mondani nagyon nehéz. Madáchi végszavakat tudok idézni: küzdeni kell, mert az élet célja a küzdés maga. Ismerek olyat, aki például padlizsánnal próbált kitörni, ami nem egy jellegzetes magyar termék. Mások brokkoliznak. A magyar ember találékonysága talán az, ami segíthet.
 
Kapcsolódó cikkünk:
 
Kapcsolódó linkek:


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0,011147975921631 másodpercig tartott.