Kultúra Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
DEBRECEN
Koszorúzók jelentkezhetnek
Debrecen önkormányzata az 1848-49-es szabadságharc hősei, az 1849. október 6-án Aradon kivégzett honvédtábornokaink emléknapja alkalmából megemlékezést és koszorúzást rendez.
 

 
   
DEBRECEN
Olcsóbb távhő
Csökken Debrecenben október 1-jén a távhőszolgáltatás ára a gáz olcsóbbá válása miatt – jelentette be pénteken Kósa Lajos polgármester.
 

 
   
DEBRECEN
Közbeszerzés indul

A debreceni közgyűlés tulajdonosi bizottsága szeptember 24-i zárt ülésén döntött arról, hogy az önkormányzat nyílt közbeszerzési eljárást indít a 2-es villamos vonalának kiépítésére. 

 

 
   
DEBRECEN
Százmilliós fejlesztés
A nehéz helyzetbe jutott lakáshitelesek védelme érdekében fogadott el rendeletet a debreceni önkormányzati képviselő-testöület. A csütörtöki közgyűlésen döntés született a repülőtérrel kapcsolatos elszámolásokról is. 

 
   
DEBRECEN
Büdzsé-maraton
Hárommilliárd forint hitel felvételét szolgáló közbeszerzési eljárást hirdet a debreceni önkormányzat, mivel félő, hogy nem teljesülnek az idei költségvetés egyes tervezett bevételei. A pénzt leghamarabb márciusban venné igénybe a város – fogadta el a városi képviselő-testület.
 

 
   
DEBRECEN
Félévi mérleg
Tarthatatlan a szocialisták szerint Debrecen költségvetése. A válaszul érkező polgármesteri közlemény szerint tartható, „bárcsak az ország is így állna”. 

 
   
DEBRECEN
Vita a fákról
Növénymániás vagyok! – jelentette ki magáról Zsila László, a belvárosi fasor-rekonstrukciós tanulmányterv készítője a debreceni képviselő-testület környezetvédelmi bizottságának maratoni ülésén.
 

 
   
DEBRECEN
Fűből energia
Szalmatüzelésű erőmű létesítése érdekében módosítaná a településszerkezeti tervet a debreceni önkormányzat arra a területre, mely a Budapest–Záhony-vasútvonal mentén fekszik a Tócó-völgynél.
 

 
DEOL > Politika > Debrecen
  Interaktív debreceni tüntetők
 
DEOL | 2007. február 09., 10:26
 
Az elmúlt hetek legkiemelkedőbb és legzajosabb eseménye a debreceni tüntetők – és a város – életében a miniszterelnöki látogatás alkalmából szervezett tüntetés volt, ahol a mindennap keményen kitartó maghoz legalább ezer debreceni és környékbeli csatlakozott a hangos tiltakozáshoz.
 
Kevésbé van visszhangja annak a ténynek, hogy immár lassan ötödik hónapja mindennapos kitartó tiltakozásuk, vagy annak, hogy a napokban immár önálló honlapot is indítottak a világhálón. A közeljövőben vendégül látják a HaMaSz (no nem a palesztin szervezet, hanem egy új hazai szövetség) alapítóit, és elmennek a lakótelepeken élőkhöz is.
 
Az esti rendezvényeken természetesen gyakran visszaköszön az emlékezetes esemény és annak utózöngéi. Az egyes sajtótudósításokban közölt néhányszáz fős létszámot is sérelmezték a téren, hiszen az valóban alábecsült adat, de a néhol megjelent több ezres szám is túlzó. Honlapjukon „Baj van és kordon amerre jár” címmel egy írás is ezer-ezerötszáz fős reális számot emleget, ami megfelel a valóságnak. Szintén eltúlzott szenzációhajhászás volt a sajtó részéről a tojás- és narancsdobálás is, mivel mindössze egy, a szervezők által ismeretlen személyről hallottak, aki ilyesmit hozott, de a dobálást senki sem látta. Állítólag egy-két darab tojás valóban landolt, de a célponttól távol. A két villamos és utasainak élő kordonként való felhasználása ellen már a helyszínen jelezték tiltakozásukat a szónokok.
 
A Fidesz Parlament előtti, rendhagyó kordonbontó megmozdulása aznap este érezhetően megnövelte a téren megjelenő tüntetők létszámát. Az esemény természetszerűen pozitív visszhangot váltott ki a debreceni demonstrálók körében, és hosszabb időre újabb témát is adott az esti összejövetelekhez csak úgy, mint a kiújuló fővárosi tüntetéssel szembeni szintén kiújuló rendőri brutalitás, arrogáns, szakszerűtlen fellépés. Az azonosító szám hiánya immár azonosíthatóvá teszi a fővárosi rendőröket, ahogy azt a tüntetők által ideiglenesnek nevezett kormányfő védelmére érkezetteken Debrecenben is meg lehetett figyelni.
 
Egy állásfoglalása is született a debreceni Kossuth térieknek, melyet szerda este tettek közzé:
A Gönczöl-bizottság munkája és jelentése egy nagyon körmönfont és nagyon rafinált szerecsenmosdatás a következők miatt:
1. A bizottság nyilvánvalóan nem független. Elég arra utalni, hogy a kormány kérte fel, és jól látható abból is, ha megnézzük a résztvevők életrajzát.
2. A bizottság néhány nyilvánvaló állítás kimondásával próbálja meg hitelesíteni hamis állításait és csúsztatásait. Hogyan? Szétterítik a felelősséget az egész politikai elit tagjaira. Ezzel a valódi felelősöket mentik, felelősségüket kisebbítik.
3. Összetévesztik az ok-okozati összefüggést a felelősséggel. Az ő logikájuk szerint: ha valaki pénzzel a zsebében kimegy az utcára, és kirabolják, akkor maga is felelőssé tehető a rablás miatt. Avagy a megfeszített maga volt felelős a keresztre feszítése miatt.
4. Gyomorfordító a köztársasági elnök belekeverése a vizsgálatba, miközben a rendészeti miniszter felelősségéről hallgatnak.
5. A miniszterelnök nyilvánvaló felelősségének említése ebben az összefüggésben álságos, mert közben teljesen ártatlan embereket kevernek az ügybe. Tehát igaz állítások melléhelyezésével, kimondásával próbálják hitelesíteni a hamisakat.
6. A jelentés nem különbözteti meg az erőszakos provokátorok cselekményeit a békés demonstrálókétól, és egységesen szélsőségességgel vádolja meg a tüntetőket minden ténybeli alátámasztás nélkül, így lopakodó módon a gyülekezési jog gyakorlását ássa alá. Tehát a jelentést a Kossuth tériek elfogultnak tartják és elutasítják.
 
Vasárnap 17 órától a tüntetők vendégei lesznek a HaMasz, azaz a Hazafias Magyarok Szövetsége alapítói, akik a parlament előtti Kossuth tériek egyik arculatát kívánják nem választási célú pártként reprezentálni. A „Forr a dalom” című lemezéről az itteniek által is ismert Sárdy Barbara rock-énekesnőként is be fog mutatkozni, valamint felszólal ifj. Hegedüs Loránt püspök is, de nővére, Zsuzsanna, aki lelkész és operaénekes, szintén hozzájárul az est zenei programjához. Őt egyébként néhány héten belül viszontláthatják a debreceniek édesapja, dr. Hegedűs Loránt a magyarországi református egyházak tanácskozó zsinatának ügyvezető elnök-püspöke, oldalán, aki ­mint a fővárosi tüntetés kampánycsendes időszakában is irodalmi műsorral fogja a demonstrálókat kitartásra buzdítani.
 
Február 17-én ismét az utakra vonulnak a demonstrálók, ahol félpályás lezárással csatlakoznak az „Igaz Magyarországért” elnevezésű országos akcióhoz. A jövő héttől kezdődően péntekenként a kora esti órákban, 16-18 óra között a lakótelepi ABC áruházak közelében tartanak kihelyezett demonstrációkat, februárban az alábbi menetrend szerint: 16.-án Víztorony u. 23. (Dobozi lakótelep), 23.-án Angyalföld tér 17. (Tócóskerti lakótelep), március 2.-án Jerikó u. 13. (Vénkerti és Újkerti lakótelep).
 
Kapcsolódó cikkeink:
 
Kapcsolódó linkek:


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0,006619930267334 másodpercig tartott.