Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Lemezkritikák és -ismertetések
  

 
   
ZENE
Marsbéli próféciák
 
Színészként kezdte, tagja volt a Harcosok klubjának, egy ideje pedig gitárral a kezében folytatja. Jared Leto szenvedélyesen énekel a 30 Seconds To Mars harmadik, némi engedélyezett hangulatszínezőkkel (kórusok, szintetizátorok) dúsított albumán is.
 

 
   
ZENE
Emlékezetes
 
A Lux együttes megalakulásának negyvenéves jubileumán a teljesség igénye nélkül felidézte múltját és vadonatúj, napi aktualitású számokkal is meglepte az őket ünneplő közönséget. A rock debreceni öreg rókái a napokban kapnak Pro Urbe díjat.
 

 
   
ZENE
Ütős koncert
 
Az ütőhangszeres Toldi Éva, akit többek közt dzsesszegyüttesekből ismerhetünk, lelkes tanítványaival tanórákon kívül is foglalkozik; ha kell, még át is írja az órára bevitt kedvenceket. A Ritmico csoport a debreceni jazzbarátoknál vendégeskedett legutóbb.
 

 
   
ZENE
„Magyarországról jövök a karavánommal”
 
A bravúros Paco de Lucía, a spanyol gitár nagymestere adott koncertet március 27-én a Főnix Csarnokban. A flamenco-dzsessz világhírű képviselője a koncert előtt a Deol.hu kérdésére elárulta, felelősséget érez a flamenco jövője iránt.
 

 
   
ZENE
Alice Kottaországban
 
A kócos Tim Burton kissé beteges képi világához nem nehéz zenéket társítani. Alice-feldolgozása nyomán rögtön két filmzene lemez is született. Mi az Almost Alice címen futó korongot ragadtuk magunkhoz. Divatos rock és alternatív zene sok gitárral.
 

 
   
JAZZ
Virtuóz flamenco
 
Az immár 63 éves spanyol gitáros, Paco de Lucía neve összeforrt az igényes, akusztikus muzsikával. Szólóban és más legendás gitárosokkal is gyakran lépett fel eddig, de mostanság leginkább flamenco zenekarával turnézik. A Főnix Csarnokban március 27-én játszik.
 

 
   
JAZZ
Hölgykoszorú
 
Rhoda Scott harmincöt év után érkezett ismét Debrecenbe és töltötte meg a Kölcsey Központ nagytermét. A Hammond-orgona hetvenkét éves, ám igen fiatalos amerikai-francia – és kicsit már magyar – mestere két kiváló hölgy zenésztárssal adott nagysikerű koncertet.
 

 
   
ZENE
Mestermunka
 
Latin világot varázsolt a téli debreceni éjszakába a két gitárfenomén: Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor, illetve vendégük, az ütőhangszeres Horváth Kornél. A zenét évek óta ismerem, hallgatom, szeretem, de élőben még nem volt szerencsém a virtuózokhoz. 

 
   
ZENE
Retronome pontossággal
 
A rockerek lassan felélednek a szokásos év eleji punnyadásból. Kedvező hír számukra, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek zenéit feldolgozó és abból táplálkozó Retronome zenekar február 26-án fellép a Sikk Music Caféban. Vendégük a Stormraiser.
 

 
DEOL > Kultúra > Zene
  „Szeressétek a dalt…!”
 
Héty Péter | 2007. március 02., 15:15
 
Orbán Ferencet a TransylMania együttes tagjaként ismerhette meg a hazai közönség. A zenekarból tavaly ősszel vele együtt vált ki Szélyes Margit. Nemrégiben mindketten Debrecenben jártak, hogy bemutassák most megjelent, Szívhangok című, magyar költők megzenésített szerelmes verseit tartalmazó lemezüket. A rendezvényen egy szál gitár kíséretében ízelítőt kaphattunk a székelykeresztúri születésű, Marosvásárhelyen élő Orbán múlt év végi önállóan készített Egyedül című anyagából is.
 
Orbán Ferenc számos formációban megfordult már az ismert erdélyi folk-rock csapaton kívül. Önálló felvételeinek sorában gyermeklemezeket is találunk, csakúgy mint megzenésített verseket Pilinszky Jánostól, Weöres Sándortól vagy Wass Alberttől. A koncerten bemelegítésként egy Wass-feldolgozást hallhattunk, amit az Egyedül című album dalainak átfogó bemutatása követett egy szál gitár kíséretében.
 
A hanglemezen is a gitár és az ének viszi a főszerepet, de további gitárral, ütősökkel, és hegedűvel kiegészülve. Hat év termése összegződött ebben az anyagban. Közvetlen hangulatú szerzeményei az örök emberi értékek, a nemzeti kultúra megőrzése mellett tesznek hitet elfogultság nélkül, nyitott kérdéseket hagyva. A lemez címe Egyedül, amiből a kiválásra, a szóló anyag készítésére gondolnánk, de tréfásan egy apró betűs megjegyzés áll a cím alatt: „annak, aki kíváncsi”.
 
A Székely című dal többszólamú énekkel tiszteleg a székelyek előtt, az Aforizmák már sokkal bőbeszédűbb, a megzenésített versek műfajához illeszkedik. Ismétlődő refrénje: „Jól vagyok, de nem kívánom senkinek, mert a mások füstje engem is megölhet!” – kissé nehezen dekódolható, de fülbemászó. A Hangulat című dal hozza a magány, az egyedüllét témáját, fütty dallammal váltakozó énekkel: „Szeressétek a szót, szeressétek a dalt, Lelketek mélyén a napsugarat” – szól a feloldó végkövetkeztetés. Bujdosókat emleget Orbán a következő dalban, ami a határontúliaknál inkább a kivándorlást jelenti a szülőföldről. A reggae ritmusára emlékeztető szerzeményben, az Aforizmákhoz hasonlóan, ismét szerepet kap néhány népiesebb dallam erejéig a hegedű. A Tulipános láda nyolcévi stoppolás emlékeit idézi gördülő „road-movie” hangulatban „Rövid az élet, hosszú az út, kopik a minta, foszlik a múlt” – hangzik a dal summája. Ezt követően Köszönöm címmel egy egyszerű és szép dal ad hálát a létért, természetnek, Istennek, szülőknek. A Bölcső és koporsó versszakai profán imaként szólnak. A hangulatot szinte ellenpontozza a Hétköznapi csoda: Új napra ébredtünk, megtartott az Ég. Így lesz éjjelek fölött megváltó a Fény.” – röviden, több szólamban. Lennék címmel nosztalgikus hangulatban elvágyódás, álmodozás szólal meg szépen hangszerelve a kísérő ütősökkel, hegedűvel. A Karácsony-dal ironikus humorral szól a szegénységről mindössze néhány sorban. A Nyelvünk dalol hagyományaink nevében, védelmében énekel, s ősi dallamvilágokat idéz. A lírai Lábsztorit az egyik legnagyobb ívű szerzemény, a Hazatérés követi. Záródalában Orbán Ferenc megtér az otthon melegéhez. A dal a Requiem címet kapta, ami alighanem a gyermekkor elveszett tisztaságának szól. A ráadás egy instrumentális lamentáció, a Chirico-nyomán.
 
A lemezbemutató koncert második részét Szélyes Margit egy gyönyörű népdallal vezette be. Ezt követően szerelmes költőink verseinek átiratát hallhattuk „Manyika” szép és erőteljes hangján a most megjelent Szívhangok c. albumról. Ebben a részben csak gitáron kísért a hangszerelő Orbán, de a lemezen a stúdió adta lehetőségeket kihasználva több szólamú ének és olykor Robert Fripp repetitív, vagy Al DiMeola latinos hangulatait idéző gitárok összjátéka is hallható.
 
Ady Endre, József Attila, Arany János, Szabó Lőrinc, Kányádi Sándor, Babits Mihály, Illyés Gyula, Radnóti Miklós szerelmes sorai a dallamok alapján elkülönülnek ugyan, de mégis egységbe forrtak a tehetséges erdélyi muzsikusok által. A különleges hangú énekesnőnek köszönhetően egész más élmény ez az album, bár időtartamát tekintve majdnem fele hosszúságú az Egyedülhöz képest. A dalok azonban mindkét esetben maradandóak, fülbemászóak.
 
Kapcsolódó linkek:


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.018180131912231 másodpercig tartott.