Kultúra Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
DEBRECEN
Koszorúzók jelentkezhetnek
Debrecen önkormányzata az 1848-49-es szabadságharc hősei, az 1849. október 6-án Aradon kivégzett honvédtábornokaink emléknapja alkalmából megemlékezést és koszorúzást rendez.
 

 
   
DEBRECEN
Olcsóbb távhő
Csökken Debrecenben október 1-jén a távhőszolgáltatás ára a gáz olcsóbbá válása miatt – jelentette be pénteken Kósa Lajos polgármester.
 

 
   
DEBRECEN
Közbeszerzés indul

A debreceni közgyűlés tulajdonosi bizottsága szeptember 24-i zárt ülésén döntött arról, hogy az önkormányzat nyílt közbeszerzési eljárást indít a 2-es villamos vonalának kiépítésére. 

 

 
   
DEBRECEN
Százmilliós fejlesztés
A nehéz helyzetbe jutott lakáshitelesek védelme érdekében fogadott el rendeletet a debreceni önkormányzati képviselő-testöület. A csütörtöki közgyűlésen döntés született a repülőtérrel kapcsolatos elszámolásokról is. 

 
   
DEBRECEN
Büdzsé-maraton
Hárommilliárd forint hitel felvételét szolgáló közbeszerzési eljárást hirdet a debreceni önkormányzat, mivel félő, hogy nem teljesülnek az idei költségvetés egyes tervezett bevételei. A pénzt leghamarabb márciusban venné igénybe a város – fogadta el a városi képviselő-testület.
 

 
   
DEBRECEN
Félévi mérleg
Tarthatatlan a szocialisták szerint Debrecen költségvetése. A válaszul érkező polgármesteri közlemény szerint tartható, „bárcsak az ország is így állna”. 

 
   
DEBRECEN
Vita a fákról
Növénymániás vagyok! – jelentette ki magáról Zsila László, a belvárosi fasor-rekonstrukciós tanulmányterv készítője a debreceni képviselő-testület környezetvédelmi bizottságának maratoni ülésén.
 

 
   
DEBRECEN
Fűből energia
Szalmatüzelésű erőmű létesítése érdekében módosítaná a településszerkezeti tervet a debreceni önkormányzat arra a területre, mely a Budapest–Záhony-vasútvonal mentén fekszik a Tócó-völgynél.
 

 
DEOL > Politika > Debrecen
  Rendőrök figyelték a debreceni tüntetőket 15-én
 
DEOL | 2007. március 16., 12:25
 
Március 18-án lesz éppen fél éve, hogy elkezdődtek a kormányellenes tüntetések, melyen a debreceni Kossuth téren azóta is mindennap kitart egy legalább ötven fő körüli társaság. Ez egy-egy kiemelt rendezvény alkalmából több száz, alkalmanként egyezer fő körülire is felduzzadt, a „házigazda” Ágoston Tibor vezetésével. A nemzeti ünnep városi rendezvényein is részt vettek, a város többi lakosához hasonlóan. Vezetőjüket azonban már ekkor folyamatosan civil rendőrök figyelték.
 
A nemzeti ünnepen a fővárosi provokatív letartóztatások és a kormány ellenes tüntetőkkel kirobbant újabb összecsapások hírére a helyi tüntetők ötven fő körüli csoportja kezdett gyülekezni a Dósa nádor téren. Mivel bejelentett engedélyük a Kossuth szobor elé szólt később oda kellett átvonulniuk. A spontán helyzetben gépkocsis demonstrációt terveztek, melynek mikéntjét hosszasan vitatták. Szóba került a tömeg részéről tapasztalható érdektelenség és gyávaság saját sorsuk iránt, valamint az is, hogy egy marék mindenre kész ember mit tehet ilyen helyzetben amikor még a legelszántabbak közül is sokan nem mertek már megjelenni sem. Végül, amikor nem sokkal nyolc óra előtt az Ágoston Tibor vezette csapat 16 járművel, kb. 30 fővel elindult, azonnal rendőrautók szegődtek hozzájuk, így az amúgy is vitatott útelzárástól elálltak, viszont hosszas „kirándulásra” vitték a rend őreit.
 
Mivel csak simán vonultak, mondhatni közlekedtek a négyes út irányába – intézkedésre nem került sor velük szemben. A négyes út Hajdúszoboszló felé kivezető szakaszánál egy lassú vonulással akadályozták egy kis ideig a forgalmat, de aztán visszafordultak a városba, ahol folyamatosan követték őket azok a rendőrök, akik már napközben is megfigyelték a szervezőket a városi rendezvények ideje alatt is. Amikor három csoportra váltak, akkor csak Ágoston Tibor kocsiját követték a rendőrök, de ismét találkozott a csapat egy megbeszélt helyen. Az éjfélig tartó vonulgatás után mindenki hazament, de a szervezőt hosszabb kávéházi beszélgetése után is megvárták a megfigyelésére minden bizonnyal hivatalból kirendelt rendőrök. Kérdésére elmondták, hogy reggelig is ráérnek, ami azt jelenti, hogy 24 órás megfigyelés alá helyezték, mint már sok más tiltakozót is.
 
Mint Ágoston Tibortól megtudtuk, a minden esti demonstrációkat a történtek után nem folytatja és március 18-án a féléves évfordulón ismerteti az eltelt időszak tanulságait. Vasárnap este hat órára nem csak a végsőkig kitartó tüntetőket várja „Születés-temetés” címmel megtartandó tájékoztatójára, hanem a sajtó munkatársait is.
 
Az utóbbi időszak minden esti demonstrációi mellett március 10-én volt kiemelt esemény a Kossuth téren, amikor verssel, néptánccal, népdallal és két kiemelt vendéggel együtt (Szakács Gábor előadóművész, publicista, valamint Ékes Ilona, országgyűlési képviselő) tisztelegtek ’48-as elődeinknek.
 
A felszólalók hitet tettek ősi történelmünk –például Árpád-házi királyaink zászlaja–, kultúránk és a szabadságért való kiállásunk mellett, emberi jogaink védelmében, a magyar nőknek népünk életében betöltött fontos, nemzetet megtartó szerepét is méltatva. Az egészségügy, a gazdaság és általában az egész szellemi- és politikai élet tönkretételéért, a nemzeti öntudat derékba töréséért tették felelőssé a kormányt, a mögötte állókat, de némiképp az egész politikai elitet és a médiákat is.
 
A rendezvényre azért az ünnep előtti hétvégén került sor, mert március 15-én a Kossuth tériek közül sokan a fővárosba utaztak. Az otthon maradottak részben a tőlük kapott hírekből tájékozódtak a fővárosi demonstrációkon történtekről. Az utolsó, fél kilenckor induló vonattal nagy részük hazaindult, de volt, akiknek telefonja lemerült így elveszítették velük a kapcsolatot. A nemzeti ünnepen tartott budapesti rendezvényekre egyébként a debreceni Jobbik autóbuszt is szervezett, akárcsak a fideszesek a maguk rendezvényére.
 
Kapcsolódó linkek:


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.015839099884033 másodpercig tartott.