Kultúra Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
DEBRECEN
Koszorúzók jelentkezhetnek
Debrecen önkormányzata az 1848-49-es szabadságharc hősei, az 1849. október 6-án Aradon kivégzett honvédtábornokaink emléknapja alkalmából megemlékezést és koszorúzást rendez.
 

 
   
DEBRECEN
Olcsóbb távhő
Csökken Debrecenben október 1-jén a távhőszolgáltatás ára a gáz olcsóbbá válása miatt – jelentette be pénteken Kósa Lajos polgármester.
 

 
   
DEBRECEN
Közbeszerzés indul

A debreceni közgyűlés tulajdonosi bizottsága szeptember 24-i zárt ülésén döntött arról, hogy az önkormányzat nyílt közbeszerzési eljárást indít a 2-es villamos vonalának kiépítésére. 

 

 
   
DEBRECEN
Százmilliós fejlesztés
A nehéz helyzetbe jutott lakáshitelesek védelme érdekében fogadott el rendeletet a debreceni önkormányzati képviselő-testöület. A csütörtöki közgyűlésen döntés született a repülőtérrel kapcsolatos elszámolásokról is. 

 
   
DEBRECEN
Büdzsé-maraton
Hárommilliárd forint hitel felvételét szolgáló közbeszerzési eljárást hirdet a debreceni önkormányzat, mivel félő, hogy nem teljesülnek az idei költségvetés egyes tervezett bevételei. A pénzt leghamarabb márciusban venné igénybe a város – fogadta el a városi képviselő-testület.
 

 
   
DEBRECEN
Félévi mérleg
Tarthatatlan a szocialisták szerint Debrecen költségvetése. A válaszul érkező polgármesteri közlemény szerint tartható, „bárcsak az ország is így állna”. 

 
   
DEBRECEN
Vita a fákról
Növénymániás vagyok! – jelentette ki magáról Zsila László, a belvárosi fasor-rekonstrukciós tanulmányterv készítője a debreceni képviselő-testület környezetvédelmi bizottságának maratoni ülésén.
 

 
   
DEBRECEN
Fűből energia
Szalmatüzelésű erőmű létesítése érdekében módosítaná a településszerkezeti tervet a debreceni önkormányzat arra a területre, mely a Budapest–Záhony-vasútvonal mentén fekszik a Tócó-völgynél.
 

 
DEOL > Politika > Debrecen
  Ágoston átadta a stafétabotot
 
DEOL | 2007. március 19., 16:38
 
Ágoston Tibor a debreceni Kossuth téri tüntetők vezér alakja a féléves évfordulóra „Születés-temetés” címmel ígért lezáró, leköszönő beszédet. A helyzet a 15-e utáni viták során változott, mivel Nagy János és támogatói továbbviszik a debreceni főtéri demonstrációkat.
 
Beszéde így zárás helyett inkább szakasz-zárást jelentett a debreceni tüntetők továbbra is kitartó csoportjának, de Ágoston sem kívánja kivonni magát a közönség körében rendszertelenül megjelenők sorából.
 
Legutóbbi tudósításunkból úgy tűnhetett, hogy elsősorban a rendőri megfigyelés, zaklatás volt a kiváltó oka Ágoston távozásának. Beszédéből azonban kitűnt, hogy sokkal inkább az a szemlélet viselte meg, amelynek köszönhetően sorra tagadják meg egymást a magukat jobboldaliaknak tartók. Számos párt tagja volt jelen a téren a félév alatt, és talán még többen lehettek a pártokon kívüli hazaféltők. Atrocitás soha nem történt, minden a törvényes keretek között zajlott, s mégis még saját pártja sem vállalt az önfeláldozóan mindennap tüntetőkkel soha közösséget, mindenki megtagadta őket, elhatárolódtak tőlük.
 
A Fidesz MPP-nek címezve egy külön levélben vonta le következtetéseit, mivel személy szerint annak volt tagja, bár ezt nem tartotta fontosnak abból a szempontból, amiért a térre ment. Kiemelte, hogy őt soha nem küldte ide senki, és nem is küldhette volna el, ahogy magától, hazafiasságától vezérelten jött ki tüntetni, ugyanígy saját elhatározásából távozik a tüntetés éléről. Elszomorítónak nevezte, hogy a politikusoknak 16 év sem volt elég a néphez közel kerülni, megérteniük annak világát. Ráadásul hibáikat sem tudják levonni, s akár háttérbe vonulni, ahogy ő teszi most. Számos adatot sorolt, hogy mennyi beadvánnyal éltek a hivatalos szervek, vezetők irányába, hány ezer levelet olvasott, írt, továbbított a félév során. Olykor úgy érezte, hogy még saját hitével is szembe kellett néha mennie a hazaszeretete miatt, s úgy beszélnie, ahogy hívő ember nem szívesen beszél.
 
Beszédében csak egy alkalommal említette Budaházy György nevét, mivel 15-én Budapesten már a letartóztatása előtt verték, oszlatták az embereket. Később azonban visszatért rá, hogy súlyos állapotok uralkodnak, amikor a jobboldali hír televízió alaptalan vádaskodásai miatt már a tüntetők köreiben is vannak, akik elhatárolódnak az ilyen emberektől, akik nem mostanában kezdtek hazafias bátor kiállásból példát mutatni, hanem már évek óta azt csinálják, amit a kormányellenes tüntetők nagy többsége még fél éve kezdett.
 
Az embereknek meg kell tanulniuk maguknak tájékozódni, nem a másoktól eléjük tárt valós, vagy álhíreket fenntartás nélkül elfogadni, s ebben magát is hibásnak mondta a téren lévők irányában. Az igazságot mindenkinek magának kell feltárnia és akkor aszerint fog cselekedni.
 
Az utána felszólalók szeretetükről biztosították korábbi vezérszónokukat, s néhány véleménye miatt egyet nem értésüknek is hangot adtak. Szerintük az is jelentős eredmény, hogy még mindig ott vannak a téren fél év után is, és ezt elsősorban Ágoston kitartásának köszönhetik, s nem hajlandók ezt feladni, ezért folytatják akár nélküle is.


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.012980222702026 másodpercig tartott.