Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Filmkritikák és -ismertetések
 

 
   
FILM
Sablonos szinglimese
 
Az erőltetett helyzeteket a Minden kút Rómába vezet című filmben a színészi játék sem kompenzálja. Josh Duhamel (Nick) semmi emlékezetessel nem lepi meg nézőjét, Kristen Bell (Beth) pedig egyetlen szemszögből sem tűnik különleges karakternek.
 

 
   
FILM
Filmklub a Tepsiben
 
Beretvás Gábor fejébe vette, hogy újabb színfolttal gazdagítja a debreceni filmes élet palettáját, filmklubot szervez tehát, amely, saját alkatához illően, legalább annyira szól a társas élet ápolásáról, mint a filmek iránti szenvedélyről.
 

 
   
ZENE
Levéltitkok háborúban, békében
 
Semmi sem ápolja úgy a szépséget, mint a boldogság – mindez valóban érvényes a svéd Lasse Hallström új filmjére. De mielőtt elhinnénk, hogy a mozivászonra csak a jókedv termett, vegyük számba, mitől szenvednek a Kedves John! című filmben.  

 
   
FILM
Soha rosszabb Szemlét!
 
A 2010. február elején zajlott 41. Magyar Filmszemle Arany Orsó nagydíját a debreceni Hajdu Szabolcs nyerte, aki Bibliothéque Pascal című filmjével emellett megkapta a külföldi kritikusok által felajánlott Gene Moskowitz-díjat, a Diákzsűri nagydíját.
 

 
   
FILM
Pszichokatona álküldetésen
 
Paranormális képességekkel rendelkező, az elme erejével harcoló jedik küzdenek egy békésebb világért a Kecskebűvölőkben. A hippi-életérzésből merítő kiképzés egyik legtehetségesebb parafazonjaként George Clooney próbálgatja tudatalattijának erejét.
 

 
   
DVD
Kettős hatás
 
Szinte nincs olyan ember, aki ne vonzódna valamilyen szinte szégyelnivalóan gyermeteg dologhoz: legyen az nosztalgiát ébresztő tárgy, vagy egy hely, melyhez kötődik. Sokan vannak így kultfilmekkel is, melyek egyenesen ellenséges táborokra osztják a Föld lakosságát.
 

 
   
FILM
Nosztalgia-bérlet
 
A „Budapesti tizenkettő” filmjeiből válogatnak újra az Apolló mozi Art termében: filmvetítések, videobemutatók várják a diákokat és a művészfilm kedvelőket a Debreceni Ifjúsági Archív Filmklubban. A környezet ismerős, az árak barátságosak.
 

 
   
FILM
A menny ígérete
 
Szívszorító, látványos és drámai filmet készített az új évezred első évtizedének egyik amerikai bestselleréből a 2001 óta világhírű filmrendező, Peter Jackson. A Komfortos mennyország című regény filmváltozata mindvégig hű az író alapkoncepciójához.
 

 
   
FILM
Betervezetlen hiba
 
Új filmes műfajban próbálta ki magát Antal Nimród, aki a páratlanul sikeres Kontroll után egy horrort rendezett. A heist filmnek mondott Szállítmánynak most nagyobb a tétje, hisz a 25 millió dolláros büdzsé mellé a filmrendező kiváló színészgárdát is kapott.
 

 
DEOL > Kultúra > Film > DVD
  Főszerepben a korrupció
 
Lara | 2007. április 13., 14:20
 
Parádés szereposztásban láthatjuk Robert Penn Warren Pulitzer-díjas regényének filmes adaptációját A király összes embere című alkotást Steve Zaillian tolmácsolásában. A film újonnan megjelent DVD-változata igazi csemege lehet a filmrajongók számára, ugyanis a sikernevek ellenére nem játszották a magyar mozikban.
 
A történet középpontjában Willie Stark (Sean Penn), az igaz ügyért bármire képes parasztból felemelkedett politikus áll. A film főszereplője mégis a narrátor, Jack Burden (Jude Law), kinek kommentárjai szinte filozofikus mélységekig hatolnak az emberi természet tanulmányozásában. Nem merül ki azonban ennyiben a sztárok listája, hiszen a nagyobb mellékszerepek mindegyikében egy-egy filmcsillag ragyog: Kate Winslet, Anthony Hopkins, James Gandolfini (rögtön két szerepben is), Patricia Clarkson, Jackie Earle Haley… A lista szinte végeláthatatlan.
 
A Robert Penn Warren tollából származó mű a negyvenes évek Amerikáját több különböző nézőpontból mutatja be, fókuszba állítva a politikai korrupciót. Az amerikai mítosz – szabadság, egyenlőség, testvériség – eszméi kerülnek nagyító alá, mégpedig a további mítoszteremtés szándéka nélkül. A film ugyanis kínosan ügyel arra, hogy történetet meséljen és ne állást foglaljon ilyen-olyan emberi gyarlóságok vagy erények mellett, illetve ellen. Teszi ezt a narrátor elkötelezett, mégis szinte semleges szempontjából vizsgálódva. A Jude Law által életre keltett újságíró két világ között egyensúlyoz: a gazdagok életviteléből kiábrándultan segít a feltörekvő kormányzójelöltnek, majd lesz a vezető egyik bizalmasa és legfontosabb embere. Mindezt azonban nem elhivatottságból, hanem sokkal inkább a szembenállás lehetőségével élve teszi. A film tehát olyan emberek sorsán keresztül ad betekintést a politika színpadának mozgatórugóiba, akik hirtelen hatalomhoz jutva mindent a fejük tetejére kívánnak állítani. A kisemberből hirtelen mindenki kormányzójává választott Stark a nép támogatására építve saját dicsőségét fényezgeti és hallhatatlanságához vezető útját kövezi ki a szegények szavazataival. Jó ügyért harcol mindeközben, s ezért ráadásul mindenre képes. Mégis sok ellenfelet szerez magának módszereivel, s így szinte elkerülhetetlen tragikus halála.
 
A történet ugyan a politika színpadán játszódik, fő kérdései azonban mégis általános emberi tulajdonságokra irányulnak és próbálják felderíteni emberi mivoltunk határait, illetve motivációit. A regény Huey P. Long kormányzó igaz történetének irodalmi feldolgozása, melyből 1949-ben Robert Rossen készített már egy filmes adaptációt. Olyannyira sikeres volt a ’49-es változat, hogy sikerült is rögtön három Oscart bezsebelnie. A 2006-os változat szemmel láthatóan elődje babérjaira próbált törni a húzónevek segítségével, valamiért mégsem visszhangzott tőle a filmes világ. Pedig tulajdonképpen visszhangozhatott volna. A színészek zseniálisak, a színhelyeket gyönyörűen válogatták ki, szépen fényképezték a filmet, s talán csak a forgatókönyv nem elég izgalmas, hiszen nem tartogat sok meglepetést; pedig a narrátor beiktatásával érdekes nézőpontból meséli el történetét.
 
A DVD ezúttal ráadásul még érdekes extrákat is tartogat, hiszen számos kisfilm szerepel a menüben, melyekből nem csupán a film készítésének körülményeit ismerhetjük meg, hanem a regény irodalmi megítélését, a történet alapjául szolgáló Huey Long-sztorit és figurát, véleményeket hallhatunk továbbá a korrupció megítéléséről Amerikában, sőt a kimaradt jelenetek mellett még egy alternatív befejezéssel is meglepnek minket. Az már szinte csak ráadás, hogy nem csak a magyar hangsáv, hanem az eredeti és egy olasz hang is dolbyban szólal meg, s a számos felirat-opció szinte már csak ráadás az extrák között. Ritkán akad a kezünkbe ilyen kiadás. Értékeljük és használjuk hát!
 
A Király összes embere (All the King’s Men) – Színes német-amerikai filmdráma, 2006
Író: Robert Penn Warren
Forgatókönyvíró: Steven Zaillian
Rendező: Steven Zaillian
Szereplő(k): Sean Penn, Jude Law, Sir Anthony Hopkins, Kate Winslet, Mark Ruffalo, Patricia Clarkson, James Gandolfini
Operatőr: Pawel Edelman
A film hivatalos honlapja:
Jelmeztervező: Marit Allen
Zene: James Horner
Látványtervező: Patrizia von Brandenstein
Vágó: Wayne Wahrman
Játékidő: 140 perc
A DVD adatai:
Forgalmazó: Fórum Home Entertainment
Megjelenés dátuma: 2007. 04.10.
Képarány: 16:9
Szinkronnyelv: olasz DD 5.1, angol DD 5.1, magyar DD 5.1
Feliratnyelv: svéd, norvég, olasz, holland, finn, dán, angol, magyar
Extrák: werkfilm, kisfilm, dokumentumfilm
Kisfilm: Lepaktálni az ördöggel – A film alkotóinak véleménye politikáról és korrupcióról, valamint a téma filmnézőkre gyakorolt vonzerejéről
Kisfilm: Egy amerikai klasszikus – Robert Penn Warren Pulitzer-díjas regényének bemutatása
Dokumentumfilm: Huey Long legendája – dokumentumfilm a sokoldalú politikusról, akiről a Sean Penn által alakított Willie Stark alakját mintázták
Werkfilm: A király összes embere forgatása, kimaradt jelenetek, alternatív befejezés


 
 
Értékelje a cikket 1-től 5-ig:
A cikk osztályzata az eddigi szavazatok alapján:
4.08
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.012656927108765 másodpercig tartott.